Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 23. 1. 2023.

| Društvo

Vinilizacija Niša - kako se "pucketavi zvuk" vratio u modu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
gramofon i ploče (3)
Nišlije najviše traže "Pink Flojd" i "Bitlse" ;foto: JV / N.Đ.

Pokazavši se kao najstabilniji nosač zvuka koji može da traje decenijama, gramofoni i ploče izašli su iz senke CD-ova i kaseta, što govori i prošlogodišnji rekord kojim su vinili nadmašili ukupnu prodaju diskova. Nišlije najviše kupuju ploče Pink Flojda, Bitlsa, kao i eks-ju izdanja, kaže jedan od vlasnika Vintage Shop-a iz Niša Zoran Cekić i dodaje da se kultura slušanja ploča u Niš vratila 2010. godine.

Gramofonske ploče u Jugoslaviji su počele da se slušaju dvadesetih godina prošlog veka, a najveću ekspanziju doživljaju 70-ih i 80-godina, da bi početkom sledeće decenije na njihovo mesto došli drugi nosači zvuka, koji će narednih 20 godina biti nezamenjivi.

Razdoblje od devedesetih do dvehiljaditih godina može da se nazove tamnom stranom što se proizvodnje vinila tiče. U Srbiji su se prodale mašine za proizvodnju i dalje ih nema, tako da sve ploče moraju da se prave u fabrikama u inostranstvu. Taj period je prazan, ali od 2010. godine prodaja ploča je iz godine u godinu u konstantnom porastu. Prošle godine je fizičko izdanje vinila premašilo nekadašnju prodaju diskova, što dovoljno govori o tome kolika je popularnost ploča danas - rekao je Cekić.

gramofon i ploče; dj ceka DJ Ceka u svojoj kolekciji ima preko 1.000 ploča ;foto: JV / N.Đ. Zoran Cekić, populani di-džej Ceka i nekadašnji vlasnik Fidbeka, kaže da poslednjih 35 godina skuplja ploče, te da pre 11 godina kada je napustio ovaj alternativni klub i otvorio prodavnicu ploča, mnoge mlađe Nišlije nisu videle gramofon, a danas, kako kaže, to normalna pojava u ovom gradu.

Da li je zvuk sa gramofona bolji ili nije je večita polemika. Ne mogu da kažem da je bolji, ali jeste prirodniji, kada kući pustim ploču ili disk istog albuma, stvarno je drugačiji zvuk sa gramofona, gde tačno možete da čuje taj prirodni udarac bubnja, bas gitare. Ima i CD neki svoj šmek, ali mi je uvek zvuk vinila bio zvuk koji želim da čujem - kaže Ceka.

Kada je Fidbek “prepustio” mlađim i entuzijastičnijim ljudima i krenuo sa prodajom ploča, di-džej Ceka kaže da nije očekivao da će interesovanje Nišlija svake godine biti sve veće, ali da mu drago što se kultura slušanja ploča vratila u Niš i omasovila.

“Pink Flojd” i album “Dark Side of the Moon” i Bitlsi se stalno traže i često prodaju. Što se novijih ploča tiče, popularni su “Artik Mankis”, Ejmi Vajnhaus i slični izvođači. Pričajući sa vlasnicima prodavnica ploča širom Srbije došli smo do zaključka da to što se najviše prodaje u Nišu, prodaje se i u ostalim gradovima, tako da na osnovu toga možemo da zaključimo koja se muzika najviše sluša. Naravno, domaća eks-ju muzika se dosta prodaje i doživljava novo oživljavanje - kazao je Zoran Cekić.


Pokrenuli novu kulturu slušanja ploča pre 11 godina

gramofon i ploče (2) U Vintage shop-u moguće je videti preko 8.000 različitih vinil izdanja ;foto: JV / N.Đ. Zoran je takođe rekao da ljudi uglavnom reizdanja ploča koja su u prošlosti bila cenjena, jer su jeftinija od prvih izdanja, za koja kaže da imaju veliku kolekcionarsku vrednost.

Prvo izdanje ploča, pogotovu izdanja iz Engleske i Amerike, uglavnom na prvom izdanju sviraju najbolje, što je kod kolekcionara ploča i najbitnije, jer na reizdanjima nisu svirali tako dobro - rekao je Cekić.

Zoran Cekić niškoj javnosti postao je prepoznatljiv po svojim nastupima na kojima “pušta” afro bit i fank, direktno sa vinila, za koje smatra da su potrebne godine iskustva, rada i tehnike kako se ne bi izgubio prirodni zvuk koji ploča pruža. Di-džej Ceka u svojoj privatnoj kolekciji ima preko 1.000 ploča, dok ljubitelji vinila u Nišu u njegovoj prodavnici mogu naći preko 8.000 različitih izdanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    16:05 // 23. 1. 2023.

    Ploče su za kuću , cd za auto ...

  • Nedeljko

    14:54 // 23. 1. 2023.

    Bravo za vinildžije

  • Smuk II

    14:54 // 23. 1. 2023.

    Još da ne "deru" sa cenama!I ne mora da budu sve originalna izdanja gde je,kao bolji kvalitet zvuka, jer su bivši Yugo izdavači kupovali od stranih izdavača vynile i samo lepili svoje nalepnice! Kvalitet zvuka zavisi i od systema koji imate tj. od gramofona, igle, pojačala, zvučnika!Pustite ploču na gramofonu "Trubadur","Tosku" i... slušajte muziku a ne uredjaje,"originale" i preporuke! Bagiiii

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: