Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 21. 2. 2024.

| Društvo

Virtuelni film niškog reditelja najbolji na festivalu u Japanu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Animirani film “Oneiro” (2)
Posle Rima i Atine, usledila i treća nagrada u Japanu; foto: Miloš Tasić

Film Oneiro niškog reditelja Miloša Tasića na festivalu Japan International Film festivalu osvojio je nagradu za najbolji film u kategoriji virtuelnih filmova. Nakon festivala u Rimu i Atini, ovo je treća nagrada za delo koje je fokusirano na interakciji veštačke inteligencije sa ljudima i pokušava da predstavi kako bi svet izgledao iz perspektive svesnog programa.

Oneiro je inspirisan razvojem veštačke inteligencije i postavlja pitanje kako bi svet izgledao iz perspektive svesnog programa. Vizuelno podseća na video igre s jarkim bojama i retro izgledom, kaže Miloš i dodaje da na taj način stvara digitalno okruženje koje odražava apstraktne svetove veštačke inteligencije.

Sa ciljem da to predstavim kao neku vrstu ogledala prema našoj vrsti, gde bih mogao šaljivo da naglasim neke naše mane, u nadi da se podstaknemo da radimo na njima kako bi bili bolji prema sebi, drugima a i prirodi. Virtuelna realnost se pokazala kao savršen medijum za obradu ovakve teme, iz razloga što je dozvolila da postavim gledaoca direktno u perspektivu AI programa i da na simboličan način prikažem procese koji se odvijaju iza ekrana dok ima interakciju sa ljudima - rekao je ranije Miloš Tasić.

Film potpisuje producentska kuća Grof industries iz Niša čiji je Tasić i direktor, a ističe da su scene inspirisane nadrealizmom, koji je proistekao iz pretpostavke da bi takav program veštačke inteligencije posmatrao svet vizuelno, poput ljudi.

A iako je u pitanju animirani film, naglašava da nije namenjen mlađima od 12 godina, jer su uređaji za virtuelnu realnost zabranjeni deci do tog uzrasta, ali i kako kaže, zbog toga što se i narativ njegovog filma bavi ljudskom prirodom kroz crni humor.

Ovo je treća nagrada koju je Oneiro osvojio od kada je krenulo njegovo prikazivanje. Pre Japana dobio je nagradu za najboji film u virtuealnoj realnosti na Castle Film & Media Awards festivalu u Rimu i posebno priznanje žirija na International Monthly Art Film festivalu u Atini, a kako je sam reditelj rekao do kraja godine film će se naći na više od 50 svetskih filmskih festivala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: