Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 26. 6. 2020.

| Društvo

Virus korona potvrđen kod zaposlenog u Gradu, nema informacija o preduzetim merama

Autor:G. Bjeletić, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Koje su mere preduzete da se radnici zaštite - niko ne objašnjava; foto: V. M.

"Oni se ponašaju kao da se ništa ne dešava, samo misle o izborima", pišu zaposleni u Gradskoj upravi nakon što je virus korona potvrđen kod njihovog kolege. Kažu da nikakva uputstva nisu dobili, da sami preispituju ko je sa kim bio u kontaktu i pitaju da li se čeka kraj izbornog ciklusa da virus korona opet postane važna tema. Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janjić kaže da sam nije bio sa njim u kontaktu, a kada je o merama reč ističe da nije upućen i nadležan - jer nije doktor. Gradski Krizni štab se ne oglašava.

Jedan zaposleni u kancelariji koja je pod ingerencijom Gradske uprave u ponedeljak nije došao na posao. Javio je telefonom načelniku Ljubiši Janjiću da ima simptome virusa korona, što je juče testom i potvrđeno, pa je u obaveznog samoizolaciji.

Za sve ostale zaposlene ponedeljak, ali i ostali radni dani ove nedelje, ostali su kao i pre toga - kažu da im niko ništa ne govori.

Radnici međusobno razmenjuju poruke i planiraju šta mogu da urade, ali kažu da od njihovih nadređenih na poslu ne dobijaju informacije. Gradska uprava Zaposleni traže odgovore od novinara; foto: JV/J. A.

Izbori se ponavljaju u nedelju pa se svi prave blesavi - pišu zaposleni u Gradskoj upravi.

Sam zaposleni kaže da prošle nedelje nije imao simptome i da je bio na poslu, u nedelju na biralištu. Član je Srpske napredne stranke. U ponedeljak, kada je posumnjao, najpre je obavestio svog nadređenog.

Odmah sam javio načelniku Ljubišu Janjiću i oni su sigurno sve preduzeli - kaže zaposleni.

U kancelariji u kojoj je radio zaposleni, međutim, dolaze da posao i dalje. O tome šta je preduzeto u telefonskom razgovoru kažu:

Moraćete kod rukovodioca Gradske uprave, on je odgovoran.

Mislite na Janjića? A kažite mi da li ste Vi testirani kao kontakt, sada ste na poslu, kakve se tu mere sprovode?

Radimo kao i svi u Gradskoj upravi, moraćete rukovodioca Ljubišu Janjića da pitate.

ljubiša janić Janić se konačno javio, ali šta je preduzeto ne zna; foto: S. M. Kakve su mere zaštite preduzete u Gradskoj upravi nakon što je njegovom kolegi potvrđena korona - načelnik Ljubiša Janić ne odgovara. Na pitanje da li se testirao ili je u izolaciji Janić tvrdi da se nije video sa njim.

Nikad u životu nisam bio, ovaj, ne nikad u životu, ali zadnjih 2, 3 meseca nisam bio u kontaktu sa njim. Sticajem okolnosti on je u drugoj zgradi, tako da niko iz Gradske uprave, mislim na Nikole Pašića 24 nije bio u kontaktu sa njim - tvrdi Janić.

Zaposleni ipak kažu da je samo nekoliko dana pre nego što mu je zvanično potvrđena korona, tačnije u četvrtak i petak, oboleli bio u Gradskoj upravi.

Da li je u toj, ali i drugoj zgradi u kojoj je radno mesto zaposlenog koji ima virus nešto preduzeto i da li su prijavljeni svi kontakti, Janić takođe ne zna, jer kaže da nije doktor, niti nadležan.

Mi nismo nadležni da ispitujemo kontakte, najverovatnije nadležne službe ispituju kontakte i svi ti kontakti biće procesuirani na način kako je to i propisano. Iz te druge zgrade ne znam, to će on da kaže, on ima obevezu da to kaže i prenese stručnim licima. To ne zavisi od nas, ali znam da će Policijska uprava u Nišu da obavesti sve te eventualne i potencijalne nosioce virusa ukoliko je bilo kontakta da se ne udaljavaju od kuće - priča Janić.

Ko je nadležan, kakva je epidemiološka procedura epidemiolozi nisu odgovorili Južnim vestima. Na pozive se nije javio Branislav Tiodorović, ni članovi Vladinog Kriznog štaba koje su Južne vesti kontaktirale.

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu Žarko Ranković kaže da ne zna šta je učinjeno u ovom slučaju, niti kakva je procudura. Lokalni izbori 2020; foto: Matija Gačić Zaposleni sumnjaju da se zbog izbora "svi prave blesavi"; foto: Matija Gačić

Gradski štab postoji, ali komandant zna se ko je, ja sam koordinator. Štab saziva gospodin gradonačelnik, nije ga sazvao i ja to što ste mi rekli prvi put čujem, nemam nikakve informacije o tome - kaže Ranković.

U takvoj situaciji, radnici iz Gradske uprave, ali i okruženja gradonačelnika odgovore traže od medija, pitaju i da li je tačno da je zaduženje njihovog obolelog kolege u SNS-u na dan izbora bilo da na glasanje vozi starije birače, jer se među njima proširila ovakva informacija.

Iz stranke ih smiruju. Stiže objašnjenje da nije, jer takva zaduženja niko od članova nije imao.

Ja njega nisam ni viđala u stranci tog dana. On ne prisustvuje sastancima, ne spada u red funkcionera koji dogovorima prisustvuju. Šta je radio, da li je bio na štandovima, ja zaista ne znam - kaže prva na listi SNS Dragana Sotirovski.

sns, nis, slavlje 21 jun 2020, foto matija gacic 8 U SNS kažu da nije bio angažovan na dan izbora; foto: JV / Matija Gačić Poverenik SNS Zvezdan Milovanović kaže da, iako je reč o istaknutom naprednjaku, on preko stranke nije imao zaduženja na izborni dan i da nije prevozio građane do biračkog mesta.

Ja mislim da on nikakvo zaduženje nije imao, nisam ga viđao ni u izbornom štabu, ni bilo gde. Nisam ga video u stranci godinama, zadnji put je bilo nešto za omladinu, možda sam ga pre godinu i po dana video u stranci - tvrdi Milovanović.

Fotografije potvrđuju samo da jeste bio na biračkom mestu na glasanju, objavljene fotografije sa protokolarnih događaja organizovanih pred same izbore da je bio na njima, takođe. Da li su svi kontakti testirani, izolovani i kakva je procedura sprovedena, nema informacija od odgovornih.

Oni koji su saznali da je oboleo, ili koje je lično on obavestio, mere preduzimaju sami.

Sa svima sa kojima se viđao će uraditi test, to je sigurno u narednom periodu, do tada se neće viđati ni sa kim. Takav je neki dogovor između nas napravljen.

Između koga? Mislite u Gradskoj kući?

Ne, između ljudi sa kojima se on viđao.

Ovo kaže član Gradskog veća Branislav Kačar. Tvrdi da kolega sa virusom nije dolazio u Gradsku kuću, ali izvori Južnih vesti navode da jeste bio i u kontaktu sa gradonačelnikom i drugima iz njegovog bliskog okruženja.

Iz kabineta na poziv nisu odgovorili, tražili su pitanja mejlom, odgovora takođe još nema. Gradonačelnik je danas, prema informacijama sa njegovog profila na društvenim mrežama, obilazio gradilišta.

*Stav Južnih vesti jeste da bi objavljivanjem identiteta obolelog bila povređena njegova prava. Svakako, poenta priče nije ko je oboleo i ne bismo želeli da mu situaciju dodatno otežamo, već šta je nakon toga preduzeto, jer je veliki interes javnosti uopšte, ali najdirektnije i zaposlenih u gradskim službama, da znaju da ih odgovorni štite i da su nakon ovoga preduzeli neophodne mere. Ova uprava i zaposleni u njoj uključeni su u izborne radnje, izbori se na više biračkih mesta ovog vikenda ponavljaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja

    05:12 // 27. 6. 2020.

    Isto se desilo u Osnovnom sudu u Nisu, u zdradi radi i Vjt, Ojt, Vs, Os, preko 300 ljudi, i nikom nista...

  • Sreski spijun

    23:01 // 26. 6. 2020.

    Uskoro sledi pohvalnica predsednika stranke za marljiv rad, orden SPC-e koji licno urucuje otac Ordenije ovaj Irinej, a od nosilaca liste - Upravni odbor ili Nadzorni odbor Toplane ...

  • Mara

    21:27 // 26. 6. 2020.

    To samo traže razlog da ne bi radili sramota ako je gužva u opštini ima toliko mesnih zajednica praznik pa rasporedi te osoblje bruka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: