Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 29. 12. 2017.

| Društvo

Virus malih boginja se širi - u Nišu obolelo 87 ljudi

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Toplomer
Višestruko se uvećao broj onih koji imaju male boginje; Ilustracija; Foto: V. Milić

Virus morbila u decembru je uzeo maha i u Nišu “zakačio” čak 87 ljudi, što je višestruko u odnosu na početak decembra. U Kliničkom centru danima je smešteno jedno dete koje je u kritičnom stanju zbog malih boginja.

Epidemija koja je proglašena još novembra i dalje traje, a epidemiolog Zoran Veličković nije optimističan što se njenog jenjavanja tiče, isključivo zbog toga što vakcinu koja je jedina preventiva protiv virusa, nije primilo 80 od ukupnog broja obolelih. Početkom novembra su male boginje bile potvrđene kod 14 Nišlija, dok je na kraju meseca broj obolelih višestruko povećao.

Virus ne bira, svi smo u opasnosti. Epidemija je proglašena novembra i tek će da traje. Moja prognoze su pesimistične jer je veliki broj osetljivih u smislu da oni koji podležu vakcini. Od onih koji su rođeni od 2003. do 2016. nevakcinisano je 7.000 njih - govori dr Veličković.

Problem je, dodaje, i što mogu da obole i oni koji nisu revakcinisani, zbog toga što oni nisu trajno imuni. Međutim, ni vakcinacija nije stopostotna zaštita, ali drastično smanjuje šansu od razboljevanja.

Jedina zaštita od virusa je vakcinacija, sve je to trebalo uraditi na vreme jer struka ne kaže bez veze da se vakcinacija radi u drugoj godini života, revakcinacija pred polazak u školu u sedmoj godini, i oni koji su primili dve doze vakcine su 99 % zaštićeni. Ni jedna vakcina ne štiti potpuno - objašnjava Veličković.

Ovaj epidemiolog kaže da dobija informacija iz Doma zdravllja da su roditelji počeli da traže imunizaciju dece, za razliku od perioda kada su izbegavali da vakcinišu svoju decu zbog priča u javnosti da su štetne.


Zasad bez žrtava, ali je jedno dete u kritičnom stanju

Iako su mediji objavljivali da je jedno dete preminulo u Nišu od posledica virusa malih boginja, i na Dečjoj klinici su ovo demantovali, rekavši da nije potvrđeno prisustvo virusa niti je dete uopšte imalo simptome koji ukazuju na ovu bolest.

Nije bilo smrtnih slučajeva, prošle nedelje je preminulo dete na Kliničkom centru koje nije bilo vakcinisano, ali to dete je imalo urođene anomalije i nije ni napuštalo bolnicu. Ono je razvilo pneumoniju i umrlo od posledica, ali uopšte nije bilo na spisku sumnjivih na morbile niti je imalo neki simptom - rekao je Veličković.

Međutim, dodaje, jedno dete je sada u kritičnom stanju zbog malih boginja i lekari se bore za njegov život. Ovo je prošle nedelje potvrdio dr Dejan Milojević sa Dečije interne klinike.


Virus ne obilazi ni zdravstvene radnike

Male boginje imaju i lekari, medicinske sestre i drugi radnici zdravstva. Samo u Domu zdravlja virus je potvrđen kod troje zaposlenih, a sumnja se da ga imaju još neki od radnika.

18 radnika i zdravstvu je obolelo - 7 lekara, 8 medicinskih sestara, higijeničar i dva pravnika - navodi Veličković.

Zasada za troje njih znamo da su oboleli od malih boginja. Potvrđeno je kod medicinskog osoblja. Ima sumnjivih i kod lekara, ali dok se to laboratorijski ne potvrdi ne možemo da potvrdimo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    19:37 // 30. 12. 2017.

    Ljudi morbile zaista vladaju i nisu izmisljene price. Ja sam se plasila vakcine ali sam nakon laboratorojskih analiza da je dete zdravo, detetu dala vakcinu i sve je super proslo. Nema cak ni crvenilo na mestu uboda. Mnogo je veci rizik ne dati vakcinu s obzirom da se virus morbila siri i oboljeva sve vise ljudi, medju kojima u i bebe.

    • Boginja ljubavi

      22:39 // 30. 12. 2017.

      Mnogo providno čak i za reklamu!

  • kako

    21:43 // 29. 12. 2017.

    Ja sam siguran da su zdravstveni radnici primili vakcinu. Kako su onda oboleli od malih boginja.

    • Dr

      13:26 // 30. 12. 2017.

      Oni koji su rođeni pre 1972. nisu mogli da prime vaklcinu, jer je tada nije bilo. Tako da su sada na riziku.

  • Neanderthal

    21:09 // 29. 12. 2017.

    Ako ne koristimo vakcinu, zasto koristimo tocak?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: