Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 19. 12. 2019.

| Društvo

Višak para iz budžeta Prokuplja dele zaposleni u javnom sektoru i funkcioneri

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
opstina prokuplje
Juš uvek neizvesno koliko će zaposleni dobiti na ime solidarne pomoći; Foto: LJ. M.

Zaposlenima u Gradskoj upravi, Javnom preduzeću "Hammeum“, Direkciji, kulturnim ustanovama i svim radnicima iz javnih preduzeća i ustanova biće kao solidarna pomoć podeljen višak novca koji je navodno gradska vlast uštedela u prethodnom periodu. Gradsko veće je preporučilo organizacionim jedinicama da isplate solidarnu pomoć zaposlenima, kako je obrazloženo, "radi poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja u 2019. godini".

Zasad niko iz Gradske uprave nije mogao da kaže po koliko će svaki zaposleni dobiti, po kojim kriterijumima će se isplaćivati novac, da li će svima biti isplaćen isti iznos i sa koje budžetske stavke će novac biti isplaćen, ali je predlog o tome već objavljen na gradskom sajtu.

Preporuka je da se solidarna pomoć isplati svim radnicima, pa će tako, osim onih sa najnižim primanjima od oko 30.000 dinara, novac dobiti direktori, rukovodioci, ali i funkcioneri čija je mesečna plata od 70.000, pa do preko 100.000 dinara.

Iako je u Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru jasno propisano kako se deli i ko može dobiti ovakvu vrstu pomoći, u Gradskoj upravi tvrde da je pravilnikom Grada propisan način raspodele solidarne pomoći, te da je sve u skladu sa propisima, a stručnjaci iz ove oblasti prepoznaju da se radi o zloupotrebi para svih građana, pa sve i da se radi o podeli koja ima zakonskog osnova.

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava ističe da je svima u gradu veoma drago što su sada lokalne javne finansije stabilne i što će biti isplaćena solidarna pomoć.

Nedavno sam saznao da prokupačka Gimnazija izgleda tek malo bolje od turskog zatvora, da ima više učionica u kojima nijedan prozor ne može da se zatvori ili otvori, jer su ih zakucali ekserima sa unutrašnje strane, da su stakla na njima polomljena, da je fasada potpuno urušena i da plafon može da se sruši na đake, pa me je samo iznenadilo kako je jedna odgovorna vlast kao prioritet prepoznala pomoć sebi samima, a ne stvaranju pristojnih uslova za školovanje prokupačkih đaka – rekao je Dobrašinović.

Kaže i da je propisano kako se isplaćuje solidarna pomoć i da se za takvu raspodelu moraju imati jasno propisani kriterijumi.

Sa njim se slaže i zamenik programskog direktora "Crte" Pavle Dimitrijević, koji naglašava da je čitava ova priča bazirana na internim aktima kojim određeni državni organi, uključujući i javna preduzeća, propisuju pod kojim uslovima i na koji način se deli ta solidarna pomoć.

U suštini, oni će možda to podeliti po nekoj rang listi i uskladiti je sa zakonom, ali paušalna najava podele para nije u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu. Sve i da imaju svoj interni akt, čak i on mora biti usklađen sa Zakonom, te da se treba proveriti, jer ovako kako je rečeno, predstavlja grubo kršenje zakona – ističe Dimitrijević.

Inače, solidarna pomoć za sve zaposlene u organizacionim jedinicama Grada nikada do ove godine nije isplaćivana, a gradska vlast to pravda činjenicom da nije ni moglo da se isplati, jer je, tvrde, zatečeni dug 2012. godine bio veliki i nije bilo sredstava u gradskoj kasi.

Podsetimo, prvi put solidarnu pomoć dobijaju i u niškom javnom sektoru, a pored radnika sa minimalcem, ona će biti isplaćena i onima koji imaju platu od 80.000 dinara.


Za Prokupčane odluka - sebična

Za većinu građana Prokuplja je preporuka Gradskog veća za podelu solidarne pomoći radnicima u javnom sektoru nekorektna i sebična, a smatraju da su time pokazali da ne misle na svoje sugrađane, već samo na svoj lični interes.

Na svakoj stolici u Gradskoj kući sede bar po dva činovnika, grad je nikada prljaviji jer niko ne čisti, trotoari i ulice su raskopane, vlada potpuni haos u infrastrukturi, a oni su sa priče da se štede pare za investicije i infrastrukturu, došli do tog da sami sebe obezbede i dele pare šakom i kapom. Nisu im dovoljna redovna primanja, činjenica da veliki broj ne radi, neki i ne dolaze na posao, a većina koja dođe, već posle 10 sati je u kafićima, pa još da im se dodatno plati. Znaju li ti ljudi kako mi, koji radimo kod privatnika, preživljavamo sa 20.000 dinara i uz to većina sa neredovnom platom? - pita ogorčeni Prokupčanin.

Dodatno je, kako tvrdi, sramotna odluka da i gradski funkcioneri dobiju solidarnu pomoć, jer, smatra, ništa ne rade, neki su u penziji, a mnogi rade i na izmišljenim radnim mestima i sve to na račun građana.

 

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Djuro

    14:06 // 27. 12. 2019.

    Podelili samo 15000 din radnicima vrtica ostalim nista

  • Sindikalac

    12:13 // 20. 12. 2019.

    Po njihovom su mogli da ustede i tri puta vise i da to sebi podele,,, zato im budimo zahvalni!

  • Luka Mitrovic

    09:34 // 20. 12. 2019.

    Gde ima tu i preliva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: