Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 24. 12. 2015.

| Društvo

Višak zaposlenih u Nišu se još prebrojava

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
opstina
Kreću otpuštanja u GU; foto: JV arhiva

Iako je gradonačelnik Niša ranije rekao da je višak u javnom sektoru u Nišu svega 32 zaposlena, nakon formiranja Radne grupe za racionalizaciju odlučeno je da se do 31. januara ukupan broj radnika smanji za 46.

Član ove Radne grupe i sekretar niške Skupštine Ivan Nikolić kaže da je višak zaposlenih uvećan jer je odlučeno da se maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru u Nišu, koji je propisala Vlada, dodatno smanji.

Pa će tako, objašnjava Nikolić, cilj biti da ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme bude 5.726 umesto 5.741 koliko je propisala Vlada Srbije za Niš.

To smo odlučili kako bismo rasteretili budžet i olakšali nama obaveze, jer će eventualne otpremnine radnicima koji odlaze plaćati država - kaže Nikolić.

Trenutno u niškom javnom sektoru radi 5.772 ljudi, a od 46 koji odlaze do kraja januara 2016. godine skoro da neće biti otpuštanja, jer 99 % njih, tvrdi Nikolić, odlaze u penziju.

Nikolić je rekao da nema kod sebe precizne podatke u kojim službama, upravama ili preduzećima postoje viškovi.

Precizni podaci o tome ne stižu ni iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave iako su im novinari “Južnih vesti” pitanja poslali još pre desetak dana.


Do kraja 2018. treba smanjiti 1.455 zaposlenih

Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih, kako kaže sekretar Skupštine Grada i član Radne grupe Ivan Nikolić, matematički se dolazi do broja da sistem javnog sektora Grada Niša treba umanjiti za 1.455 radnika do 31. decembra 2018. godine.

Kaže da će otpuštanja tek uslediti, ali pojašnjava da je i taj broj promenljiv, jer će Vlada Srbije za svaku godinu usvajati maksimalni broj zaposlenih po lokalnim samoupravama.

Podsetimo, gradonačelnik Niša Zoran Perišić je ranije rekao da se novi talas smanjenja broja zapsolenih može očekivati već u junu ove godine, kada bi bez posla moglo da ostane više od 100 radnika.


Šta je "javni sektor"?

Nikolić pojašnjava da u javni sektor spadaju "Gradska uprava, opštinske uprave, javna preduzeća i ustanove čije se zarade, odnosno plate finansiraju iz budžeta Grada”.

Međutim, ostala je nepoznanica da li su racionalizacijom sagledana i niška javna preduzeća kao što su Toplana, Parking servis ili Vodovod.

Tih preduzeća nema u budžetu Niša ni među direktnim, ni među indirektnim korisnicima, a zapošljavaju ogroman broj ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milos

    10:40 // 25. 12. 2015.

    Niski javni sektor ne treba da uposljava vise od 500 ljudi. Sve ostalo je farsa...

  • Ricardo

    08:53 // 25. 12. 2015.

    Vi u stvari imate manjak radnika samo niste svesni toga.Udri brigu na veselje ima ko da vraća vaša dugovanja.

  • vmp

    08:03 // 25. 12. 2015.

    interesantno...Ivan Nikolic je postavljen od strane SPS-a, pa sa tog stanovista dolaska na postojece radno mesto "ceni" ko treba da radi a ko ne? ima li tamo neko ko nije clan nijedne stranke, sindikat...bilo sta il ce politicari karijeristi da odredjuju ko je strucan a ko ne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: