Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:34, 23. 6. 2015.

| Društvo

Više hiljada azilanata svakodnevno stiže u Preševo

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
4.jpg
Majke sa decom, stari i bolesni azilanti spavaju na trotoarima; foto: JV

U Preševu je poslednjih nekoliko dana, prema podacima Crvenog krsta, stiglo između 1.500 i 2.000 izbeglica koje u najvećoj meri dolaze sa Bliskog istoka i iz severnih afričkih zemalja.

Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Aljimi kaže za "Južne vesti" da je taj broj sigurno duplo veći jer Crveni krst raspolaže samo podacima onih koji su se prijavili u policiji. 2 U Preševu bezmalo više izbeglica, nego stanovnika; foto: JV

Zasada smo uspevali da pokrijemo iz naših zaliha pružanje pomoći, ali stiže pomoć i iz UNHCR-a u vidu konzervirane hrane. U planu je dogovor o jedinstvenoj lokaciji za smeštaj izbeglica kako bi se zaštitilo i lokalno stanovništvo, koje zasada dobro reaguje na ovoliki broj stranaca – kaže Aljimi.

U blizini policijske stanice u Preševu veliki broj ljudi čeka da se prijavi, među njima dosta žena i dece. Spavaju na trotoarima ili u blizini dva šatora koja je Crveni krst postavio u blizu policije. Izbegavaju razgovore, loše se sporazumevaju i svi su vidno uplašeni.

Azilanatima neophodnu medicinsku pomoć pružaju i lekari niške Vojne bolnice na juče otvorenom punktu za trijažu i hitnu medicinsku pomoć.

Azilanti ovde dobijaju dozvolu za boravak na 72 sata, ali njima je Srbija uglavnom trenzitno područje. Na jugu se ne zadržavaju, već idu dalje kako bi nastavili put ka Mađarskoj ili zatražili azil u nekom od centara u Srbiji.


UNHCR: Srbija se dobro odnosi prema izbeglicama

Rad srpskih institucija u prihvatu azilanata pohvalio je šef Kancelarije UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder na današnjem sastanku sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, saopštilo je ovo Ministarstvo. 3 Srbija uglavnom kao tranzitno područje azilantima; foto: JV

Na sastanku je bilo reči o trenutnoj situaciji sa kojom se Srbija suočava u vezi sa velikim prilivom izbeglica i azilanta, a Šoder je, kako se navodi na sajtu Ministarstva, pohvalio način na koji se naša zemlja ophodi prema izbeglicama i odgovorio na zahtev za pomoć u hrani, lekovima i prevozu do centara za azil i privremenog smeštaja.

Kao predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, Vulin će u sredu, kako je najavljeno, obići prostor Duvanske industrije Vranje, odnosno Upravnu zgradu sa restoranom preduzeća za obradu duvana u Preševu, koja bi trebalo da bude prilagođena za prihvat i privremeni smeštaj migranata koji ulaze u Srbiju.

4 Svi su vidno uplašeni i izbegavaju razgovore; foto: JV

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SS

    09:59 // 24. 6. 2015.

    Kao Madjari dignuti granice! Dosta je vise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: