Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 2. 9. 2019.

| Društvo

Više hiljada prvaka na jugu krenulo u školu, novina nastava u jednoj smeni

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Prvaci; foto: JV
Prvaci već zauzeli mesta; foto: JV

Počela je nova školska godina, a tradicionalno je najveće uzbuđenje među prvacima koji su igračke zamenili knjigama. Na jugu je najviše prvaka u Nišu, oko 2.500, a doskorašnji predškolci su krenuli u školu i u Leskovcu, Vranju, Prokuplju i Pirotu, gde je više hiljada njih danas počelo formalno obrazovanje.

Mališani su se u prvi razred upisivali aprila, a neke osnovne škole u Nišu su još tada ispunile “kvotu”. Svake godine je najveće interesovanje za gradske škole “Sveti Sava”, “Učitelj Tasa”, “Radoje Domanović”, “Car Konstantin” i “Dušan Radović”. Vuk Karadzic prvaci; foto: JV U školi "Vuk Karadžić" 35 prvaka; foto: JV

Upisano je oko 2.500 prvaka, a ove školske godine je 35 njih krenulo u OŠ “Vuk Karadžić”, što je sa 27 predškolaca, kaže direktor Milan Mladenović, više nego prethodnih 5, 6 godina.

Novina je i da će ove godine neke škole uvesti jednosmensku nastavu, a među njima je i “Vuk Karadžić”. Prvaci u skoli; foto: JV Sa roditeljima na čas; foto: JV

Ja sam ponosan što smo ispunili sve uslove. To znači da će se jednosmenska nastava obavljati od 8 do 16 sati. Do 13:30 su redovne nastavne aktivnosti, posle toga smo obezbedili kantinu, tople obroke i kasnije su vannastavne aktivnosti - dopunska, dodatna nastava. Cilj da kada deca odu kući nemaju zadatke jer su sve rešili u školi - kaže Mladenović.

Luka i Biljana se raduju polasku u školu i već su pripremili rančeve, knjige i pribor za školu, a kažu da se nadaju dobrom druženju i učenju sa drugarima. Biljana i Luka; foto: JV Biljana i Luka se raduju polasku u školu; foto: JV

Radujem se što krećem u školu, pre svega zbog druženja sa drugarima, a nadam se da ću imati sve petice - kaže Biljana.

Najmanje đaka prvaka je ove godine upisano u Svrljigu, tek njih 70 - u matičnoj Osnovnoj školi "Dobrila Stambolić" biće 58 prvaka, dok će 12 njih nastavu pohađati u seoskim školama. U Jablaničkom okrugu je prvi put u školske klupe selo 1.707 đaka, dok je u vranjskim školama 726 prvaka. Pokloni za prvake; foto: JV Dobili i poklone; foto: JV

Škole u Prokuplju imaju 415 novih učenika, u Pirotu je upisano 429 đaka, dok je u Babušnici 62 prvaka, Beloj Palanci 75 i Dimitrovgradu 53.

Inače, pedagozi preporučuju roditeljima da decu pred polazak u školu ne teraju da uče da čitaju i pišu i da im ne stvaraju pritisak, a koje još preporuke imaju možete čitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzong

    17:27 // 2. 9. 2019.

    Vozdova je bila br. 1 nekada, nema je nigde sada.

  • slavko

    14:57 // 2. 9. 2019.

    Obrazovanje ko i sve u ovoj zemlji je blago receno nakaradno.Ko ima skolarca znace o cemu pricam!

  • Jason Bourne

    14:41 // 2. 9. 2019.

    Nastava u jednoj smeni se primenjuje samo u onim skolama gde nema dovoljno dece. Nije nista novo vec se sada samo prica o tome. Ostale skole koje imaju dovoljno dece idalje ce raditi u dve smene.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: