Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 21. 6. 2016.

| Društvo

Više mesta "na budžetu" na tehničkim fakultetima

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Univerzitet u Nišu
Prijave za polaganje prijemnog od 22. do 26. juna; foto: JV

Maturanti koji žele da nastave školovanje na jednom od 13 fakulteta Univerziteta u Nišu, odlukom Vlade Republike Srbije, na raspolaganju imaju 3.098 mesta "na budžetu" i 1.700 za samofinansiranje.

Najviše mesta za one koji će studirati o trošku države nudi Elektronski fakultet - čak 420, zatim Prirodno-matematički i Ekonomski fakultet - po 330, Filozofski - 320, Medicinski - 300, Pravni - 280, Mašinski - 270, Građevinsko-arhitektonski - 240. 

Elektronski fakultet Elektrosnki fakultet sa najviše mesta na budžetu; foto: elfak.ni.ac.rsSlede Fakultet zaštite na radu koji na budžetu može da upiše 200 studenata, Fakultet sporta - 140, Tehnološki u Leskovcu - 120, Pedagoški u Vranju - 110, dok će najmanje "budžetskih" studenata moći da upiše Fakultet umetnosti - samo 38.

Kandidati za polaganje prijemnog ispita na željenom fakultetu treba da se prijave od 22. do 26. juna, a njihovo znanje će biti proveravano u periodu od 27. juna do 3. jula.

Kandidati maksimalno 40 bodova dobijaju na osnovu uspeha u školi, dok na prijemnom mogu osvojiti najviše 60. Da bi "upali na budžet", moraju da se na rang listi nađu "iznad crte" odobrenog broja studenata tom fakultetu, uz to da su osvojili minimum 51 bod.

Ako ne ispune ovaj uslov, mogu dobiti mesto za studenta koji će školovanje plaćati sami, ali pod uslovom da imaju više do 30 bodova.

Oni koji budu u situaciji da plate svoje školovanje, ono će ih koštati koliko i njihove kolege prošle godine - medicinare i umetnike, na primer, 120.000 dinara, dok će najmanje para trebati samofinansirajućim studentima Mačinskog fakulteta ili Tehnološkog u Leskovcu - 45.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    17:43 // 22. 6. 2016.

    Drzava sve vise smanjuje studiranje o njenom trosku.Ali,niko nije glup da se samofinansira,upise vecernji fakultet,plati,ocas zavrsi i uz politicku ili rodbinsku vezu ugura se u neko Jkp ili drzavno preduzece!Svi napadi ili medijski napisi su jalovi,posle svakog nipodastavanja,oni izlaze jaci!

  • Ana

    23:04 // 21. 6. 2016.

    Ne slušajte priče o perspektivi sa bilo kojim fakultetom. Uče vas ono što su i sami učili '80, kako je elektronski najcenjeniji u EU, kako bez inž. zaštite ne može da radi nijedna firma. Nije sve u teoriji, ali kako to objasniti zaštićenom belom medvedu koji neće u penziju, a ima 70 godina, jer pobogu na njegovo mesto možda dođe neko ko može da ga zaseni i ugrozi njegovu veličinu.

  • Peron

    17:10 // 21. 6. 2016.

    Ekonomija? Pa jel za "to" još uvek postoji interesovanje?
    Kako se samo niko ne interesuje za činjenicu da na tržištu rada gotovo i da ne postoji tražnja za ekonomistima a MINISTARSTVO i dalje dozvoljava upis toliko velikog broja studenata na tom fakultetu.
    Posle se oni sa tom diplomom čude što nema posla. (A prema poslednjim istraživanjima prosek trajanja studija na ekonomskom je oko 7 god.)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: