Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:12, 25. 7. 2017.

| Društvo

Više od 1.000 ljudi se pomolilo za spas Toplodolske reke

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Tražiće razgovor sa premijerkom i predsednikom zbog Toplodolske reke
Tražiće razgovor sa premijerkom i predsednikom zbog Toplodolske reke; foto: Aleksandar Jovanović

Celo selo, ali i ribolovci, ekolozi, planinari i gosti iz Bugarske, nedavno su se okupili u Krivom viru - mestu iznad Temske kod Pirota, ne bi li se pomolili za spas Toplodolske reke, koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da se prevede u Hidroelektranu "Zavoj", kaže organizator skupa Aleksandar Jovanović. Meštani smatraju da će tako izgubiti vodu, pa su performansom želeli da ukažu na problem.

Zbog toga što im Toplodolska reka “znači sve”, a postoji mogućnost da od nje ostane samo “ekološki minimum”, priča Jovanović, organizovali su performans na kome se okupilo više od 1.000 ljudi.

Mi smo pozvali sveštenike iz Pirota, iz manastira “Sveti Đorđe” Temska, oni su održali moleban, službu. Nakon toga smo u vodi napravili jedan performans, gde su devojke i momci sa bakljama izveli nešto iz naših tradicionalnih motiva i običaja - kaže Jovanović.

Uz prikladnu muziku i tradicionalne motive, izveli su mini predstavu u vodi, dodaje, uz veliku vatru i upaljene sveće. Sa improvizovane bine su se obratili nadležnima, kaže, “koji ćute i koji su spremili smrtnu kaznu za Toplodolsku reku”.


“Naša adresa ubuduće je premijerka i predsednik”

Zato što nakon 8 meseci i brojnih zahteva koje su uputili Ministarstvu energetike “od koga je sve i počelo”, Ministarstvu životne sredine i svima koji odlučuju o nastavku izgradnje tunela i prevođenju Toplodolske reke u hidroelektranu, objašnjava Jovanović, uskoro će zakucati na druga vrata.

Naša adresa sada je gospođa premijerka Ana Brnabić, predsednik Aleksandar Vučić i Skupština Srbije, obratićemo im se u ime mnogih udruženja koja nas podržavaju. Podršku nam daje cela Srbija. Objedinićemo taj zahtev i tražiti prijem, ali i zahtev da dođu i vide o kakvoj se lepoti radi i kakvu su lepotu spremni da unište zbog malo para i malo kilovat sati - ističe Jovanović. Performansom hteli da ukažu na problem Performansom hteli da ukažu na problem; foto: Aleksandar Jovanović

Jovanović tvrdi i da se sprema “Hirošima za sve male vode u Srbiji”, jer su nadležni rekli da su svi projekti spremni i da će radovi početi ove godine. Zbog toga će od nadležnih da traže da se “stave na sto” svi projekti, kojih je, kaže, 63 za izgradnju malih hidrocentrala na pirotskom delu, u zaštićenom parku prirode.

Mi nemamo ništa protiv, neka reka nastavi da teče, neka grade šta hoće, ali tamo gde su derivacione hidrocentrale, što znači izmeštanje reke iz korita, potpuni nestanak vode, mi to nećemo dozvoliti - dodaje Jovanović.

On podseća i da su Temštani 2007. godine uspeli “barikadama” da odbrane Toplodolsku reku i da je tada gradnja tunela zaustavljena, a da nadležni sada to žele da nastave, što meštani ponovo neće dozvoliti. Reka im je važna, kaže, jer su devedesetih ostali bez Visočice, a ako im uzmu i Toplodolsku reku, "ostaće bez vode".

Podsetimo, meštani Temske su raniji govorili o tome da će, ukoliko se se reka prevede u Hidroelektranu "Zavoj" nestati sav biljni i životinjski svet u tom delu Stare planine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goca

    03:50 // 13. 4. 2018.

    Ne mogu da verujem uz koga je stala crkva, uz vracare. Boze, svasta!

  • marina dinic

    18:28 // 25. 7. 2017.

    Sacuvajmo lepote nase zemlje

    • Da,

      10:47 // 26. 7. 2017.

      ali ne molitvama i magijom!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: