Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:21, 11. 8. 2016.

| Društvo

Više od 2 i po miliona evra za projekte 34 opštine

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Progres.jpg
Godišnji sastanak Upravnog odbora Progresa u Vranju; Foto: Evropski Progres

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES obezbediti više od dva i po miliona evra za nove projekte koji za cilj imaju poboljšanje života stanovnika 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Ovo je odlučeno na drugom Godišnjem sastanku Upravnog odbora Evropskog PROGRES-a u Vranju.

Program podrazumeva finansiranje 14 lokalnih infrastrukturnih projekata sa milion i po evra, kao i 17 mikro i malih preduzeća sa oko 250.000 evra. Evropski PROGRES će takođe kroz nabavku opreme u vrednosti od oko 180.000 evra podržati dvadesetdvoje mladih ljudi da počnu biznis.

Kroz podršku preduzećima i samozapošljavanju mladih, Evropski PROGRES doprinosi većoj konkurentnosti lokalne privrede, otvaranju novih radnih mesta i podsticanju preduzetničkog duha - rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRES-a.

Na sastanku su podržani i predlozi aktivnosti za sprovođenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma na lokalnom nivou za koje je opredeljeno 150.000 evra. Takođe, članovi Upravnog odbora su se saglasili sa predlogom projekta pružanja podrške lokalnim samoupravama u primeni elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, vrednog 71.000 evra. Odobreni su i kriterijumi javnog poziva za sprovođenje programa stručnog usavršavanja u lokalnim samoupravama. Sastanak Jačanje privrede i priprema infrastrukture za investitore; Foto: Evropski Progres

Pred nama je veliki broj projekata, a ono što je bitno jeste da ohrabrimo sve lokalne samouprave da se angažuju na pripremi kvalitetnih predloga projekata koji su u skladu sa potrebama stanovništva i prioritetima razvoja -  rekla je Ana Stanković, menadžerka projekata Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U prethodne dve godine Evropski PROGRES je podržao 214 projekata od kojih je 66 već završeno.


Milenković: Projekti pomogli u privlačenju investitora

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja posebno je istakao značaj pomoći u pripremi planova detaljne regulacije za industrijsku zonu koji su doprineli privlačenju stranih investitora, kao što su „Geox“ i „ Ditre Italia“.

Lokalna samouprava u Vranju nastaviće aktivno da učestvuje u realizaciji razvojnih projekata koje finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, a prioritet je svakako završetak izgradnje hirurškog bloka Opšte bolnice, jer je taj projekat važan za ceo Pčinjski okrug - kazao je Milenković.


Skoro 25 miliona evra za jačanje lokalnih samouprava

Evropski Progres Programi održivog razvoja jugoistočne i jugozapadne Srbije; Foto: Evropski Progres Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zivorad Milojkovic

    10:45 // 14. 8. 2016.

    Ili nevidim;ali Razanj se nepojavljuje.GDE JE ZAPELO SA UREDJENJEM IND.ZONE,a ostalo valjda nam nije potrebno...

  • penzionerka

    13:44 // 11. 8. 2016.

    Interesantno je da naši građani nikada ne registruju ovakve vesti kao što ne registruju ni stotine miliona pomoći EU, Norveške, Japana za poplave, poljoprivredu,škole, bolnice itd ali stalno ponavljaju da je naš najveći donator. Gospodo rusofili, Rusija nije donirala ništa a svakog dana iznosi pare iz ove zemlje preko NISa jer plaća višestruko manju rudnu rentu nego u ostalim zemljama pa i u Rusij

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: