Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 13. 10. 2023.

| Društvo

Više od 40.000 domaćinstava na jugu Srbije nema kanalizaciju, bez struje oko 6.500

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Leskovac
Novi rezultati popisa; ilustracija; foto: JV/B. Antić

Od 137.100 domaćinstava u Nišu, 3.568 nema kanalizaciju, što je oko 2,6%, dok struju nema 371. Novi rezultati popisa pokazuju da 42.846 domaćinstava na jugu zemlje nema kanalizaciju, a u tome prednjači Trgovište gde je više od trećine na tom spisku (38,9%). Bez struje je 6.504 južnjačkih domaćinstava, najviše u Svrljigu - 7,6% od ukupnog broja.

Septičke jame i dalje su aktuelne u nekim delovima juga Srbije, gde stanovništvo nije povezano na kanalizacioni sistem. U najvećem gradu na jugu od 3.568 stanova koji nisu povezani na kanalizaciju najviše je u opštini Niška Banja, pa u Crvenom Krstu, Panteleju, Paliluli i Medijani.

Lošije je stanje u drugim opštinama Nišavskog okruga, pa više od petine domaćinstava u Svrljigu (21,2%) nema kanalizaciju, 18,2% u Ražnju, oko 14% u Gadžinom Hanu, 10,3% u Aleksincu, oko 8% u Doljevcu i 7,8% u Merošini.

Kada je reč o Jablaničkom okrugu, u Leskovcu je 3.241 stan bez kanalizacije, odnosno 5,7%. Najkritičnije je u Medveđi, gde je procenat stanova bez kanalizacije čak oko 24%, zatim u Crnoj Travi (22,3%), Bojniku (15,5%), Lebanu (oko 15%), dok u Vlasotincu kanalizaciju nema oko 14,4% domaćinstava.

Na vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Pirotu nije povezano 7,2% domaćinstava, u Babušnici 23,5%, u Dimitrovgradu 22,09%, a u Beloj Palanci 16,05%.

U Pčinjskom okrugu je opština sa najvećim brojem domaćinstava nepovezanih na kanalizaciju u odnosu na ukupan broj - reč je o Trgovištu, gde od 3.351 domaćinstva nisu povezana njih 1.304.

U Vranju je procenat onih koji su povezani oko 7,8%, u Bosilegradu oko 22%, u Bujanovcu 6,5%, u Vladičinom Hanu 11,6%, u Preševu 2,2%, a u Surdulici 6,6%.

Oko 6,3% prokupačkih domaćinstava nema kanalizaciju, za u Toplici je stanje najlošije u opštini Žitorađa, gde je taj procenat oko 12,5%. U Kuršumliji nije povezano oko 9,8%, a u Blacu oko 7,6% domaćinstava.


Svrljig prvi na jugu Srbije po broju domaćinstava bez struje

struja, isključivanje struje Bez struje oko 6.500 domaćinstava na jugu; ilustracija; foto: Ljubica JocićU Nišu 371 domaćinstvo nema struju, od čega najviše u opštini Niška Banja, zatim u Crvenom Krstu, Paliluli, Panteleju, dok u Medijani svega četiri domaćinstva nemaju struju.

Među opštinama Nišavskog okruga Svrljig “dominira” kada je reč o broju domaćinstava bez struje - od 10.280, nema je 781 (7,6%). To je ujedno najlošije na jugu zemlje.

U Aleksincu je taj procenat oko 1,3, u Gadžinom Hanu 2,4, u Doljevcu 1,8, u Merošini oko 1, a u Ražnju nešto više od 2%.

Što se tiče Jablaničkog okruga, U Leskovcu je oko 1% domaćinstava bez struje, u Medveđi oko 4,6%, u Crnoj Travi oko 4,5%, u Bojniku 2,8%, u Lebanu oko 2%, a u Vlasotincu 1,99%.

U Pirotskom okrugu najveći procenat stanova bez električne energije imaju Bela Palanka i Dimitrovgrad (po oko 3,7%), zatim Babušnica (1,8%), pa Pirot (oko 1,3%).

Tri opštine Pčinjskog okruga imaju manje od 1% domaćinstava bez struje, to su Bosilegrad, Bujanovac i Preševo, dok su Vranje, Vladičin Han i Surdulica oko 1%, a Trgovište je na 4,5%.

I Toplički okrug ima dve opštine sa tek manje od 1% domaćinstava bez struje - Blace i Kuršumliju. U Prokuplju i Žitorađi je nešto više od 1%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kiza

    21:09 // 13. 10. 2023.

    ma dal je moguće ovo u Zlatno _AV doba? ne mogu da verujem suši !!

  • Torpedo

    20:30 // 13. 10. 2023.

    Ako treba da se odabere ,voda,kanalizacia,komunalije, zivot nasledika ili karijera AV, izabracemo da nas Precednik i dalje vlada ! Nek nam je ziv i zdrav a vodu ce pijemo iz bunar i vrsicemo nuzdu u poljski klozeti !

  • VD

    18:30 // 13. 10. 2023.

    U Dimitrovgradu i okolnim selima Ponisavlja , apsolutno su sva domacinstva povezana na kanalizaciju. U udaljenim selima normalno da ne postoje kanalizacioni kolektori , nego septicke jame . Ne znam odakle podatak da je 22% domacinstva bez kanalizacije ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: