Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:24, 9. 12. 2019.

| Društvo

Više od dva meseca vanredno zbog vode, u opštini Gadžin Han kažu da još nema rešenja

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
isključenja vode
I dalje su nestašice, a rešenja nema; foto: A. Kostić

Bez vode za piće i dalje su stanovnici Opštine Gadžin Han. Dok građani smatraju da je sramota da u 21. veku nemaju osnovne uslove za život, predsednica Opštine Marija Cvetković kaže da rešenja i dalje nema, jer da bi se snabdevanje normalizovalo mora da se rekonstruiše vodovodna mreža, za štanema para.

Više od dva meseca je u Opštini Gadžin Han na snazi vanredna situacija zbog nestašice vode. Dok traju restrikcije vodom se snabdevaju iz cisterni. Na takvu situaciju, kažu, nisu se navikli jer to nije oguće, a kada svi ostali "vanredni" izvori presuše, Nišlija Žarko Mitić roditeljima koji imaju 90 godina dovozi vodu iz Niša..

U 21. veku da nemamo vodu to je sramota. Za šta oni rade, za šta primaju platu kad ljudi nemaju osnovne uslove za život? - pita meštanin Žarko Mitić.

Predsednica Opštine Gadžin Han Marija Cvetković kaže da situacija nije nova i da nestašica traje već par meseci. Uvedene su restrikcije kako bi bar povremeno bilo vode, dodaje, ali tvrdi da se sada bune samo oni koji su celog leta imali vodu.

Sad se zbog restrikcije svuda zatvara voda kako bi se kaptaže napunile i kako bi celo selo imalo vodu. I sad oni zovu, oni bi hteli non-stop da imaju vodu. Da jedan deo sela non-stop ima vodu, a drugi da nema, e pa to ne može - kaže Cvetkovićeva.

Najkritičnije je u brdovitim selima i onim koja su iznad rezervoara, jer do njih voda ne može ni da dođe. Predsednica kaže da cisterna obilazi sela, kako bi meštani imali vodu za piće, a da je jedino rešenje rekonstrukcija vodovodne mreže, za koju Opština nema para.

To su vodovodne mreže stare preko 40 godina. Imamo nešto u planu, imamo i projekte neke odrađene i tehničku dokumentaciju. Imali smo i sastanak sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima gde su obećali da će dati sredstva za rekonstrukciju vodovodnih mreža. Imamo probleme i sa kanalizacijom u pojedinim selima tako da očekujemo njihovu pomoć, jer to puno košta i budžet opštine nije u stanju da izdvoji toliko novca - pojašnjava.

Podsetimo, stanovnici Gadžinog Hana godinama imaju problem sa vodom za piće i nestašice su česte, pre svega zbog stare vodovodne mreže, ali do sada bez odgovora kada bi taj problem mogao da bude rešen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad

    14:13 // 6. 3. 2020.

    Koliko jak izvor, kladenac toliko je veliko i selo. Koliko je velika reka toliki je i grad kroz koji protiče, ali se voda mora da prečišćava u ovom slučaju. Lako je da se odvrne slavina.

  • Brale

    15:41 // 10. 12. 2019.

    Pitajte Sašu iz Semčeta šta je radio 20godina,osim što se švrćkao, navodno službeni putevi u zemlji i inostranstvu.

  • Markoni

    23:44 // 9. 12. 2019.

    Ma ovo nije moguce, pa jel gledate vi televizore i predsednika.
    Nama je najbolje u novijoj istoriji, pravimo avione, kupujemo S400, proizvodimo Mercedes autobuse i plate imamo svi 500€..
    Ajde da se ne lazemo, pa valjds bi prvo predsednik odredio pare za vodu pa posle za luksuzne skode i za avione, vazduplohove i za auto puteve..
    Tako da ovo mi nije realno, pozovite predsednika da na TV objasni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: