Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 20. 11. 2015.

| Društvo

Više od pola veka čuje se harmonika

Autor:Marika ŽivkovićIzvor:Južne vesti
harmonika
Miloš Teofilović iz Vrčina apsolutni je pobedik ovogodišnjeg takmičenja; foto:OTKS

Menjajući naziv, gradsku lokaciju i propozicije međunarodni festival "Prva harmonika Sokobanja“ godinama opstaje kao jedna od muzičkih manifestacija sa najdužom tradicijom u zemlji.

Sa kulturno-zabavnim programom i takmičenjem harmonikaša ovaj festival oduvek je bio glavni događaj turističke sezone Sokobanje, a i danas svakog leta okuplja zavidan broj posetilaca.

harmonika-sokobanja4 U takmičenju postoji i kategorija dueta harmonikaša; foto: OTKSZa 53 godine koliko traje “Prva harmonika” je dala “krila” mnogim muzičarima, a neki od značajnih harmonikaša svoju karijeru počeli su upravo u Sokobanji.


Noćili u parkovima

Ideja o nastanku takmičenja harmonikaša rodila se 1962. godine kada se gradila letnja pozornica, a potom kreću audicije po Srbiji. Kako je od samog početka bilo puno zainteresovanih takmičara ova manifestacija ubrzo prerasta u jako posećenu i nadaleko poznatu.

Meštani Sokobanje sa setom govore kako su sedamdesetih i osamdesetih godina za vreme održavanja “Prve harmonike” svi hoteli i privatne vile bili zauzeti pa je bilo mnogo publike koja je dane takmičenja čekala pod vedrim nebom na klupama u centralnom parku.

Takmičari su osim iz cele tadašnje Jugoslavije, sa pratiocima dolazili i iz evropskih zemalja, ali i Amerike i Australije.

MISA-MIJATOVIC-a Jedan od trenutno najboljih harmonikaša u Srbiji Miša Mijatović bio je pobednik 1980. godineDobrim plasmanom na “Prvoj harmonici” veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambla, muzičkih urednika, profesora harmonike započelo je svoje muzičke karijere. Među njim su Branimir Đokić, Miša Mijatović, Kemiš, Vlada Panović, Novica Negovanović, Željko Joksimović....

U zabavnom delu programa uvek su učestvovale poznate estradne zvezde kao što su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Gabi Novak, Milka Stojanović, Miroslav Ilić, kao i poznati glumci Miodrag Petrović Čkalja, Ljuba Didić, Ljuba Moljac i Jova Radovanović.

Bilo je i direktnih televizijskih i radio prenosa, kao i brojnih sponzora.


harmonika-sokobanja3 Mladi muzičari i danas u festivalu u Sokobanji vide svoju šansu za uspeh; foto: OTKSZvuci harmonike odjekuju mermerom

Danas festival i dalje uživa veliki ugled među stručnjacima, izvođačima i ljubiteljima zvuka harmonike. Harmonikaši se takmiče počev od audicije, preko četvrtfinala i polufinala do finala u više starosnih kategorija.

Žiri, sastavljen od poznatih stručnjaka iz ove oblasti, ocenjuje tehniku sviranja zadatih tema, muzičke teme po izboru takmičara kao i interpretaciju i vladanje scenom. Prijavljenih takmičara bude i do 150 iz zemlje i dijaspore.

Poslednjih godina organizacija ovog festivala pripala je Organizaciji za turizam i kulturu Sokobanja koja je uvela određene promene. Tako su izmenjene neke propozicije, dužina trajanja festivala, a trude se i da se poboljšaju kvalitet zabavnog dela programa.

Prošle godine finale festivala produženo je za jedan dan, pa je tako trajalo ukupno 3 dana, a program je održan na mermernom šetalištu u centru Sokobanje. Znatno je obogaćen sadržaj kulturno-zabavnog dela programa učešćem velikog broja kulturno-umetničkih društava, poznatih harmonikaša i izvođača narodne muzike - navodi Aleksandra Krstić, rukovodilac sektora za marketnig OTKS-a.

sokobanja harmonika Nagrada za apsolutnog pobednika ovih godina je vrhunska harmonika; foto: OTKSInteresovanje harmonikaša za učešće na festivalu u odnosu na prošlu godinu, kako kažu u informativnom centru, značajno je povećano, a broj posetilaca u tri dana trajanja manifestacije premašuje 30.000 ljudi. 

Glavne promene su ukidanje kotizacije za učešće, finale koje traje tri dana i naravno veoma vredna glavna nagrada za sveukupnog pobednika- harmonika renomiranog proizvođača - ističe Aleksandra.

Inače, ime festivala se više puta menjalo, pa je najpre to bila Prva harmonika Sokobanje, Srbije, Jugoslavije, a sada se zove Međunarodni festival "Prva harmonika Sokobanja".

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Sokobanje.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Sokobanja u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Sokobanja, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Sokobanje i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kocka travel

    22:49 // 24. 11. 2015.

    Bravo za autorku ovog teksta. Sve informacije sazete i detaljno opisane. Posle ovog teksta kako ne doci na 'prvu harmoniku Srbije ' u Sokobanji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: