Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 12. 1. 2021.

| Društvo

Više poplavljenih kuća u Žitorađi, meštani kažu zbog nezavršene kanalizacije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Poplava kuće Žitorađa 1; foto: Ivan Antanasković
Ceo sprat poplavljen za 10 minuta; foto: Ivan Antanasković

Kiša koja je prethodna dva dana padala na teritoriji Topličkog okruga pričinila je veliku materijalnu štetu na pojedinim domaćinstvima u opštini Žitorađa, gde su bujični potoci poplavili na desetine kuća i pomoćnih prostorija u selima ove opštine. Veliku štetu pretrpele su i kuće na izlazu iz Žitorađe ka selu Studenac, gde su nezavršeni radovi na započetoj kanalizacionoj mreži uzrokovali da voda prodre ne samo u podrumske prostorije, već je poplavila gotovo čitav prvi sprat kuće.

Ivan Antanasković iz Žitorađe, čija je kuća pretrpela ogromnu štetu, jer je sve potopljeno, kaže da su jedini uzrok poplave nezavršeni kanalizacioni radovi i iskopavanja koja takođe nisu završena, pa je voda direktno preusmerena u njegovo dvorište. Poplava Žitorađa 1; foto: Ivan Antanasković Ceo sprat poplavljen za 10 minuta; foto: Ivan Antanasković

Kuća je sagrađena pre 50 i više godina i nikada nije došlo do poplave, jer se nalazi u višoj zoni grada. Iskopavanja koja su rađena na kanalizacionoj mreži direktno su usmerila vodu koja je za kratko vreme potopila gotovo pola kuće. Uništeno nam je gotovo sve, od bele tehnike, zamrzuivača, frižidera mašine, do kreveta, televizora, poda. Sve što se nalazilo na donjem spratu, ostalo je potopljeno jer je voda bukvalno za 10 minuta sve poplavila, a mi smo gledali kako da se spasimo – kaže Antanasković.

Dodaje da je tokom jučerašnjeg dana pokušao da kontaktira nadležne u opštini Žitorađa, ali da se niko nije javljao na telefon niti je ko do danas obišao poplavljeno područje. Oni su sami uz pomoć pumpi iz komšiluka ispraznili vodu iz kuće, ali je veći deo dvorišta i dalje potopljen. Poplava kuće Žitorađa 2; foto: Ivan Antanasković Ceo sprat poplavljen za 10 minuta; foto: Ivan Antanasković

Opština Žitorađe proglasila je vanrednu situaciju na čitavoj svojoj teritoriji. Kako je rečeno, ova odluka je doneta zbog sprovođenja operativnih mera zaštite i spašavanja stanovništva. Saopštili su da će se o sprovođenju odluke starati se Štab za vanredne situacije i da su upoznate sve nadležne institucije u zemlji, kao i lokalna javna preduzeća i ustanove.

Inače, kiša koja je prethodna tri dana padala na teritoriji Topličkog okruga pričinila je veliku materijalnu štetu na pojedinim domaćinstvima u opštini Žitorađa.

Tačna šteta koja je pričinjena meštanima znaće se tek nakon što komisija obiđe sva ugrožena domaćinstva i donese rešenja o proceni štete.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ZoRaN

    12:55 // 13. 1. 2021.

    Niste me slušali kad sam vam rekao: 'Čega se pametan stidi to budala zaokruži.'. Zato idući put pamet u glavu!

  • Тихи

    20:34 // 12. 1. 2021.

    Село Пејковац општина Житорађа излио се поток који 70 година отворен.Резултат поплаве су уништена домаћинства и имовина на потезу простирања потока.Надлежни органи села Пејковац треба да се више баве проблемима села а мање организацијом бостанијаде и турнира у фудбалу.
    Мора да се ради,мора да се чује глас сваког домаћинства да се сагледа сваки проблем мештана и помогне .

    • Zahav

      09:42 // 13. 1. 2021.

      Sami ste izabrali ko će da vas vodi. Zato sada u januaru i plivate.

    • Sedi 1

      09:55 // 14. 1. 2021.

      Nije samo da napišeš nešto? Bostanijadu u Pejkovcu organizuje biblioteka Žitoradja a turnir u malom fudbalu organizuje FK Dobrič, tako da to nema veze sa ovim što si napisao. Kakva vlast u opštini takve im i MZ po selima.

  • Sloba

    14:08 // 12. 1. 2021.

    Jedno od mesta gde je vladajuća stranka dobila ubedljivu većinu. Neće samo zastavice, mora neko nešto da zna da uradi. Gde su vam mladi inženjeri, radnici koji poznaju problematiku?

    • Razbibriga

      18:33 // 12. 1. 2021.

      Dzabe 8 i kusur godina vlasti, Djilas je kriv ,dozivotno !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: