Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 2. 2. 2023.

| Društvo

Više tužilaštvo u Nišu usvojilo prigovor porodica poginulih rudara "Soko"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
Ponovo predmet Tužilaštva koje je već dva puta odbacilo krivične prijave; foto: JV / Vanja Keser

Žalbu advokata koji zastupa porodice poginulih rudara usvojilo je Više tužilaštvo u Nišu, potvrdili su iz advokatske kancelarije Stojanović, a kažu da to znači da će odgovornost za nesreću u Rudniku "Soko" ponovo ispitivati Osnovno tužilaštvo u Aleksincu. Iako su tokom prošle godine dva puta odbacili krivične prijave, moraće i treći put da ispituju ima li odgovornih za nesreću u rudniku, a naloženo im je i da saslušaju nove svedoke.

Da neko mora da odgovora zbog pogibije 8 rudara u Rudniku "Soko", jer je čak 14 meseci u njemu bilo jamskih iskopa bez dozvole za rad - nedavno je javnosti posvedočio advokat porodica poginulih Bratislav Stojanović.

Advokat je zato pre nešto više od 2 nedelje i podneo žalbu na odluku aleksinačkog Tužilaštva, koje je u dva navrata, a poslednji put pred sam kraj godine, odbacilo krivične prijave, što je praktično značilo da za ovu nesreću niko nije odgovoran.

Njhovu žalbu Više javno tužilaštvo u Nišu je usvojilo, potvrdili su iz Advokatske kancelarije Stojanović.

Više javno tužilaštvo u Nišu je usvojilo naš prigovor i naložilo Osnovnom javnom tužilaštvu da nastavi postupak protiv osumnjičenih lica i naložilo im je da preduzmu određene radnje, između ostalog da saslušaju republičkog rudarskog inspektora, koji je vršio nadzor, kao i dispičera, kao i još neke dodatne radnje - navodi advokat.

To znači da aleksinačko Tužilaštvo mora da nastavi postupak ispitivanja odgovornosti za pogibiju, objašnjavaju, iako su već dva puta odbacili krivične prijave.

Uputstvo Višeg tužilaštva u Nišu obavezuje Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu da nastavi postupak, iako su odbacili krivične prijave. Očekujemo da Tužilaštvo postupi po tim uputstvima, pa ćemo videti dalje. Imamo poverenje u tužilaštvo i očekujemo da će raditi u skladu sa njihovim procesnim ovlašćenjima i po zakonu, u obavezi su da to urade, hteli oni to ili ne - dodaju iz kancelarije.

Inicijativu Narodnoj skupštini koju su najavili još nisu podneli, jer ističu da imaju poverenje u Tužilaštvo, ali kažu da je to i dalje opcija i da će o daljim koracima obaveštavati javnost blagovremeno.

Podsetimo, nesreća u Rudniku "Soko" dogodila se 1. aprila prošle godine, kada je poginulo 8 rudara, a više njih je povređeno. Krivične prijave podnelo je Ministarstvo rudarstva i energetike, ali ih je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu dva puta odbacilo.

Ovaj rudnik je pre dva dana posetila i nova ministarka Dubravka Đedović, kada je počeo sa radom površinski kop "Biljkina Struga", a rekla je da je podzemna ekspoloatacija i dalje zabranjena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: