Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 1. 7. 2015.

| Društvo

Više zahteva za isključenje za 7 dana nego za pola godine

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-Toplana
Za nedelju dana 350, od početka godine 250 zahteva; foto: arhiva JV

Nakon protesta Nišlija zbog cena grejanja, u poslednjih nedelju dana Toplani je stiglo oko 350 zahteva za isključenje, što je više nego od početka godine. U Toplani  kažu da će narednih dana odlučivati o zahtevima, a stanari upozoravaju da su spremni da zaštitu svojih prava traže i na sudu.

Kako kaže Milena Pavlović iz “Toplane”, nakon protesta Nišlija u utorak, među pristiglim zahtevima nema kolektivnih zahteva skupštine stanara za isključenje nego se uglavnom radi o “pojedinačnim zahtevima vlasnika stanova”. Međutim, kako kaže, pojedinačni stanovi najverovatnije neće moći da budu isključivani, već samo cele zgrade.

Po aktuelnom pravilniku nema isključenja pojedinačnih stanova, već samo privremene obustave - nema grejanja, ali korisnik plaća fiksni deo jer je i dalje na sistemu grejanja - kaže ona.

zahtevi Građani od utorka predali 350 zahteva; foto: Vanja KeserPavlovićeva navodi da je pitanje isključenja problem "više pravne nego tehničke prirode", jer je najveći broj zgrada u Nišu priključen na Toplanu kao celina.

Uglavnom je pri priključivanju podnošena projektna dokumentacija u kojoj se zgrada sagledavala kao celina. Ima slučajeva gde zgrada prvobitno nije bila na sistemu grejanja, pa se onda stan po stan priključivao jer su tako vlasnici želeli. Takvi će moći da se isključe. Međutim, kako da se isključi onaj ko nikad nije bio priključen, jer je priključena cela zgrada, a ne pojedinačni stan - objašnjava Pavlovićeva.

490x370-zgrade-na-bulevaru-nemanjica "Nema isključenja pojedinačnih stanova"; foto: arhiva JVTeorijski, kaže ona, i takvi stanovi mogu da se isključe, ali bi, recimo, “trebalo da se cela zgrada isključi, donese novu projektnu dokumentaciju iz koje su izuzeti stanovi koji ne žele da se greju preko Toplane, i ponovo prođe proceduru priključenja”.

Od početka godine je, kaže, zajedno sa ovih 350, isključenje ili obustavu grejanja zahtevalo oko 600 građana. Stotinak njih je, kaže Pavlovićeva, ispunjavalo uslove pa su ili isključeni sa sistema grejanja, ili im je isporuka grejanja privremeno obustavljena.


Kostić: I na sud ako treba

D-Ilic-gradjanin-skupstina-stanara Stanari kažu da su spremni da tuže Toplanu: foto: građanin.rs/ D. IlićSaša Kostić iz Udruženja skupština stanara kaže da je objašnjenje “Toplane” da je nemoguće isključiti pojedinačne stanove “nebulozno”, jer “Zakon u svakom trenutku omogućava da se uključimo i isključimo, a oni se pozivaju na uredbe na nivou grada koje njima idu naruku”.

Po Zakonu o zaštiti potrošača, imamo prava i na kolektivnu tužbu. Za sada poštujemo zakonsku proceduru i čekamo pismene odgovore “Toplane” na naše zahteve, ukoliko nas odbiju, sledeća instanca je Skupština Grada, a ako nas i oni odbiju, idemo na sud  - kaže Kostić.

On smatra da “Toplana” i primorava ljude da idu na sud, jer je sudski postupak skup, a oni “žele da uzmu što više para građanima”. Međutim, kako kaže, građani su itekako spremni da pokrenu sudski postupak protiv “Toplane”.

Kostić dodaje i da je  “zadovoljan brojem pristiglih zahteva”, ali da je siguran da će u narednom periodu taj broj rasti, posebno “kada pristigne sledeći račun za grejanje”.

Inače, i jedan niški programer je, kako bi izrazio nezadovoljstvo Nišlija grejanjem, osmislio video-igricu u kojoj igrač ima zadatak da klikom miša razbije sve radijatore u stanu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ivan

    12:01 // 4. 7. 2015.

    nije tacno da je 350 zahteva podneto.ja sam podneo zahtev pre nedelju dana i broj koji su mi dali bio je 5667.

  • NEZAPOSLENI dipl NISLIJA

    12:36 // 3. 7. 2015.

    Milence, da se ti i ja menjamo, da odradim neki mesec? Da platim grejanje...

  • Dragan Jovanovic

    07:58 // 2. 7. 2015.

    Najidiotskija teorija koju sam do sada cuo oko grejanja je da su zgrade kolektivno prikljucivane pa kolektivno moraju i da se iskljuce.
    Ako je tako zaso racuni nisu dostavljani koleki vno, vec pojedinacno na ime i prezime. Po istoje teoriji, mogu da se iskljucim kad hocu jer toplana ustvari i nema ugovor sa mnom, ili da samo vratim racune jer sa toplanom nemam nista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: