Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 22. 10. 2015.

| Društvo

Višestruki povratnici na Odeljenju za narkomaniju u Toponici

Autor:M. V, A. S. Izvor:Južne vesti
toponica
Zavisnici po nekoliko puta dolaze na lečenje u Psihijatrijsku bolnicu u Toponici; foto: spbtoponica.rs

Nešto manje od 1.000 zavisika je tokom 10 godina, od 2004. do 2014. godine, “prošlo” kroz Odeljenje za narkomaniju u bolnici u Gornjoj Toponici. Ipak, čak 10 odsto njih se i po 7 puta vraćalo na ovo odeljenje, kaže načelnik Dragan Vukadinović.

Prema rečima ovog psihijatra, tokom ove decenije, 959 pacijenata je realizovalo ukupno 1.951 hospitalizaciju što, kako navodi, svedoči o tome koliko je teško zavisnicima da se isprva “skinu” sa droga.

Među zavisnicima najviše je srednjoškolski obrazovanih, nešto manje onih koji imaju samo osnovnu školu, a najmanje je zavisnika sa višim i fakultetskim obrazovanjem. Od tog broja, 14,7 % je žena, a evidentno je da broj žena zavisnica sve više raste - objašnjava psihijatar.

Najviše zavisnika koji dolaze na odeljenje je iz urbanih sredina, i to najviše iz Niša ali i Bora, a među njima dominiraju pacijenti starosti od 25 do 34 godine.


"Svega 15 postelja na Odeljenju za narkomaniju"

Psihijatar Vukadinović u svom radu “Psihijatrijski, socijalni i pravni aspekti tretmana zavisnika od opijata”, od 2004. godine je u bolnici formirano Odeljenje za narkomaniju sa svega 15 ležajeva.

Ovde se upućuju pacijenti kod kojih se utvrdi da je neophodno da budu hospitalizovani jer nisu u stanju da uspostave apstinenciju u kućnim, odnosno ambulantnim uslovima. Ovi pacijenti najčešće dolaze iz južne i istočne Srbije, ali i iz Šumadije i zapadne Srbije - dodaje Vukadinović.

Preko 70 % njih, kaže, dolazi uz sopstvenu saglasnost, a najveći broj dolazi u pratnji  najbližih članova porodice.

Činjenica je da je skoro trećina primljena bez saglasnosti, što ukazuje da oni nemaju uvid u sopstveno stanje ali i da su u trenutku prijema bili u stanju da ugroze sebe ili drugog - navodi ovaj psihijatar.

Prema njegovim rečima, u 4 % slučajeva bila je neophodna i asistencija policije, što, kaže,  potvrđuje potencijalnu društvenu opasnost pojedinih pacijenata zavisnih od opijata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • antibot

    10:48 // 22. 10. 2015.

    Tuzno ali istinito.
    Zasto niste dali i psiholoski profil zavisnika!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: