Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 9. 7. 2019.

| Društvo

Viši sud Niš izdao 314 mera za prisluškivanje građana

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Pištaljka
slušalice
Prisluškivanje po nalogu Višeg suda; foto: matsuyuki CC

Broj odobrenja za prisluškivanje građana koji je izdao niški Viši sud za trećinu je veći od broja naloga koje su izdale njihove kolege iz Novog Sada. 314 mera je izdato, kako pokazuje istraživanje Pištaljke, uglavnom zbog krivičnih dela povezanih sa korupcijom.

Statistike pokazuju da je najviše mera za prisluškivanje izdato na zahtev posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije. Ova odeljenja postoje u srpskim tužilaštvima od marta 2018. godine u 4 grada - Novi Sad, Beograd, Niš i Kraljevo.

Iz Pištaljke pišu da su im na zahtev za dostavljanje informacija o broju naloga za prisluškivanje odgovorili samo niški i novosadski Viši sud, koji formalno odobravaju ovu meru, dok su iz Kraljeva odbili da dostave tražene podatke, a sličan odgovor su imali i Beograđani.

Informacije pristigle iz Niša pokazuju da je Viši sud u Nišu do 11. juna ove godine odobrio čak 314 mera.

Kako tvrde iz ovog suda, tokom 2018. godine najviše su se odobravale mere zbog sumnje da su počinjena krivična dela primanje i davanje mita i trgovina uticajem. Mere su odobrene i zbog sumnje na krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba odgovornog lica i pranje novca - piše Pištaljka.

Jedno od prisluškivanje dobilo je i svoj sudski epilog i to u procesu koji se vodio protiv većnika Branislava Kačara. Tada su, kako se čulo na ročištima, prisluškivani razgovori u kojima Kačar pokušava da utiče na sprovođenje javne nabavke korišćeni kao dokaz.

Ipak, na kraju, i pored snimaka razgovora, većnik je oslobođen i pred Višim sudom.

Podaci niškog i novosadskog suda ne razlikuju se samo u broju naloga za prisluškivanje. Novosadski je izdao stotinak manje - 194. Razlika je i u tome što je od 194, čak 161 nalog podrazumevao prisluškivanje, tajno praćenje i snimanje.

Nepoznato je koliko je takvih naloga izdato u Nišu, ali je zato poznat slučaj osnivača Južnih vesti Predraga Blagojevića kojeg je nepoznata osoba snimala iz “golfa” koji je bio parkiran upravo na trotoaru preko puta zgrade suda.

Do danas se ne zna ko je snimao Blagojevića i da li je to bilo po nalogu suda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Buba

    14:42 // 10. 7. 2019.

    Sta je sa onima koji se ne javljaju na telefon?

  • Buba

    14:38 // 10. 7. 2019.

    Prisluskivanje za namestanje neduznih gradjana i zloupotrebu. Onog kog treba da prisluskuju ne smeju ili ne mogu.

  • Jasmina

    18:02 // 9. 7. 2019.

    A apelacija ? Oni samo oslobadjaju politicare i velike lopove..Sirotinja i romi leze zatvor.Za apelaciju se sve zna. Lustrirati sve ! Adokati & Sudije

    • zoza

      09:17 // 10. 7. 2019.

      Apelacioni oslobodio Zvonka Veselinovica osudjenog na dve godine,i Radojicica..toliko o sudu u Nisu.Apelacioni je pijaca,ko vise plati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: