Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:53, 18. 3. 2021.

| Društvo

Viši sud delimično prihvatio optužnicu protiv predsednika niške Skupštine Džunića

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Boban Džunić
Optužnica protiv Džunića delimično prihvaćena; foto: JV-N. M.

Optužnicom koja se bavi malverzacijama sa evropskm projektom u vreme dok je Boban Džunić bio predsednik Opštine Palilula obuhvaćeno je ukupno 9 lica. Njemu se konkretno na teret stavljaju 3 krivična dela - zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nesavestan rad u službi, potvrdili su Južnim vestima u Tužilaštvu.

Džunić je istaknuti naprednjak i predsednik Skupštine grada Niša, a izvršenje krivičnih dela koja se okrivljenima stavljaju na teret, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, vezuju se za period od 2013. do 2015. godine.

Više javno tužilaštvo u Nišu, dana 13.07.2020. godine, podiglo optužnicu protiv:

1) Okr. B. Dž., zbog opravdane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 KZ, krivično delo falsifikovanje službene isprave iz čl. 357 KZ i krivično delo nesavestan rad u službi iz čl. 361 KZ;

2) Okr. M. S., D. T., zbog opravdane sumnje da su izvršili po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 KZ u pomaganju i po jedno krivično delo pranje novca iz čl. 231 KZ u pomaganju;

3) Okr. V. N., zbog opravdane sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca iz čl. 231 KZ i krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 KZ u pomaganju;

4) Okr. M. S., I. S., V. T. zbog opravdane sumnje da su izvršili po jedno krivično delo falsifikovanje službene isprave iz čl. 357 KZ;

5) Okr. N. B., zbog opravdane sumnje da je izvršio tri krivična dela falsifikovanje službene isprave iz čl. 357 KZ i krivično delo nesavestan rad u službi iz čl. 361 KZ;

6) Okr. J. D. zbog opravdane sumnje da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi iz čl. 361 KZ.

Optužnicu je Viši sud delimično prihvatio i o tome obavestio VJT tek 1. marta, a žalbu zbog delimičnog prihvatanja je Tužilaštvo podnelo Apelacionom sudu 3. marta. Nakon odluke ovog suda trebalo bi da se zna da li će, kada i sa kojom optužnicom otpočeti sudski porces protiv optuženih.

Podsetimo, Džunić je bio uhapšen 2017. godine dok je bio na čelu Elektrodistribucije zbog sumnje da je proneverio 3 miliona dinara iz projekta EU “Living green”.


Hronologija Džunićevog slučaja

Juna 2017. godine, u velikoj policijskoj operaciji “Signal”, između ostalih, uhapšen je i nekadašnji direktor Elektrodistribucije i bivši predsednik Opštine Palilula Džunić. On se tereti da je u vreme dok je bio predsednik Opštine Palilula proneverio oko 3 miliona dinara iz projekta Evropske unije "Living green". Nakon hapšenja, Džuniću je bio određen pritvor do 30 dana, međutim, zbog bola u grudima, on je bio prebačen u niški Klinički centar, gde je proveo jedan dan.

Pritvor je ukinut nakon 30 dana, kada su, kako su tada rekli u Višem sudu, saslušani svi svedoci za koje je bilo procenjeno da bi Džunić mogao da utiče na njih.

Optužnica je podignuta nakon više od od godinu dana od hapšenja, ali je par meseci kasnije, oktobra 2018. godine, Viši sud u Nišu ocenio da je ona nepotpuna, pa je predmet vraćen na dopunu do podizanja nove optužnice.

Inače, zbog sumnje da je iz istog evropskog fonda pronoverio novac, čak dvaput je bio hapšen i sadašnji predsednik Skupštine Palilula Nikola Božić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    13:03 // 21. 3. 2021.

    Samo tri???E bar da je imao pet,mozda bi postao gradenacelnik,ovako sa tri samo preCednik skupstine,mora se postuju pravila konkursa za radno mesto!!

  • Razbibriga

    22:54 // 18. 3. 2021.

    Izvanrsdne karakteristike za ministarsku kandidaturu!
    Brze,jace,bolje !

  • Milutin

    20:18 // 18. 3. 2021.

    Da li će ići u zatvor.
    Da nije član SNS sigurno bi bio u pritvoru ovako ništa .
    Građani odavno ne veruju ovim institucijama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: