Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 6. 6. 2019.

| Društvo

Viši sud odlučio - inspektor Blagotić da se vrati na posao u nišku policiju

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
blagotic-printscreen
Blagotić se raduje povratku na posao; foto: printscreen

Posle nekoliko neuspelih zahteva za vraćanje na posao, Viši sud u Nišu je konačno doneo rešenje kojim se nalaže Direkciji policije da nezakonito penzionisanog inspektora Nebojšu Blagotića vrati u nišku policiju dok se ne okonča sudski spor koji vodi upravo zbog svog penzionisanja. Ovaj dugogodišnji inspektor je zadovoljan rešenjem i nagašava da borba mora da bude neprestana.

Ova privremena mera vraćanja na posao, kako se stručno zove, deo je izvršnog rešenje po kojem bi nadležni u Direkciji policije trebalo da postupe po hitnom postupku. Ukoliko to ne urade, sprovešće ga izvršitelj koji je, kako se vidi u rešenju, već izabran.

resenje-blagotic Rešenje Višeg sudaBlagotić je na ovo dugo čekao, a posebno zbog svoje dece koja u čitavom procesu traženja pravde, koji traje nekoliko godina, kako on kaže, najviše ispaštaju.

Viši sud je prihvatio predlog vodeći računa da sam otac troje maloletne dece, da mi je supruga nezaposlena i da mi se nanosi nenadoknadiva materijalna šteta. Zadovoljan sam ovim rešenjem prvensvetno zbog porodične situacije, jer su se deca odricala mnogo čega zbog umanjene penzije koja je u odnosu na platu bila manja za tridesetak hiljada - kaže Blagotić.

Na ovo izvršno rešenje Višeg suda ne postoji pravo žalbe, pa zato Blagotić veruje da će sve vrlo brzo da bude rešeno i da će on uskoro, posle tri i po godine pauze, biti ponovo na svom radnom mestu. Tvrdi da po zakonu može da radi još 5 ili 6 godina.

Očekuje da ga kolege lepo dočekaju.

Kontaktiram sa dosta kolega koji me podržavaju u mojoj borbi i od njih očekujem da će biti pozitivna reakcija na moj povratak. Biće i onih kojima se neće to svideti, koji su možda politički nastrojeni ili napredovali iz političkih razloga. Ja sam sve izneo u javnost kao profesionalac i kao građanin kome su uskraćena prava. Borba mora da bude neprestana - kaže Blagotić.


Tri puta penzionisan

Upravni sud je više puta potvrdio da je ovaj inspektor niške policije pre tri i po godine nezakonito penzionisan.

Međutim, na te sudske presude je Žalbena komisija Vlade Srbije različito odgovarala.

Oni su doneli 6 rešenje za istu pravnu stvar. Dva puta su uvažili presude Upravnog suda, a 4 puta odbili. Da li je to moguće? - pita Blagotić.

krivične-blagotic Podnete krivične prijaveKada su presude uvažene od strane Žalbene komisije, slate su Direkciji policije, a onda je na scenu stupao direktor Vladimir Rebić koji je samo ponavljao rešenje o penzionisanju. Tako je Blagotić, računajući i prvo penzionisanje kada je to učinio bivši direktor Milorad Veljović, ukupno penzionisan 3 puta.

Zbog ovog, kako kaže, brutalnog oglušavanja o zakon i kršenja vladavine prava niški inspektor je podneo krivične prijave, a obraćao se i međunarodnim institucijama.

Zbog toga što se neko stavljao iznad zakona, iznad presuda, a to su direktor policije Vladimir Rebić i predsednik Žalbene komisije Veselin Lekić, ja sam protiv istih podneo krivične prijave u martu ove godine. Podneo sam i protiv Veljovića. Primerak je dostavljen i Agenciji za borbu protiv korupcije - rekao je Blagotić.

Podsetimo, Blagotić je bio inspektor Kriminalističke policije u sektoru Privrednog kriminala, a bez svog zahteva i znanja dobio je rešenje o prevremenom penzionisanju 7. oktobra 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću, referisao o slučaju na kojem je radio. Svojevremeno je, gostujući u emisiji “15 minuta” rekao da je direktoru jednog preduzeća u Nišu u zloupotrebama, koje je istraživao kao inspektor, pomagao i jedan od aktuelnih većnika Grada Niša koji je član Srpske napredne stranke.

Nakon dve godine to rešenje poništio je Upravni sud, a tu presudu je prihvatila i Žalbena komisija Vlade Srbije.

Međutim, ne obazirući se na presudu Upravnog suda i odluku Žalbene komisije, direktor policije je Blagotića ponovo penzionisao u decembru 2017. godine. Skoro identična situacija se desila i 2018. godine, Blagotić se ponovo žalio i taj proces traje.

Reč je o inspektoru koji je bio jedan od najbolje ocenjenih u niškoj Policijskoj upravi i koji je vodio neke od najvećih istraga malverzacija i zloupotreba u privrednom kriminalu, a posebno se istakao u hapšenju "naftne mafije" 2013. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    18:02 // 7. 6. 2019.

    Ministre MUP-a, da li se u ovoj priči, esećate prozvanim?

  • Buki

    22:40 // 6. 6. 2019.

    Bravo inspektore. Pravda je uvek na strani postenih a oni koji su uprljali obraz samo da znaju da se jedino obraz nikada ne moze oprati

  • Prcko

    21:59 // 6. 6. 2019.

    Ovo je jezivo. Znaci ako radis svoj posao i boris se protiv kriminala dobijas otkaz, penziju i ko zna sta jos. Mozda postenog policajca direktori posalju i u vecna lovista. Lep primer i upozorenje za sve koji posteno rade svoj posao da su krimilaci u SNS nedodirljivi. U stvari svi kriminalci i ulaze u SNS i SPS da bi bili zasticeni. Sad je jos jasnije zasto nas EU nece i kritikuje u izvestajima.

    • Ucitelj

      18:32 // 8. 6. 2019.

      Ako je vama tek sad jasno onda smo u mnogo vecem blatu nego sto mislite

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: