Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 22. 5. 2018.

| Društvo

Viteški festival u niškoj Tvrđavi dočarava srednjevekovni život

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
viteski-festival-foto
Prvi viteški festival održan je prošle godine u Tvrđavi u Nišu; foto: Bojan Jovanović

Priliku da gađaju lukom i strelom, vide kako je izgledala srednjovekovna nošnja, viteška oprema, oruđe i oružje, kao i da prisustvuju borbama vitezova, imaće svi oni koji posete festival “Zaštitnici tvrđave” koji je će od 8. do 10. juna biti održan u niškoj Tvrđavi.

Kako kažu iz niške viteške družine “Zmajeve griva”, koja organizuje ovaj međunarodni viteški festival, posetiocima će brojne družine iz Srbije i inostranstva predstaviti srednjovekovni način života. viteski-festival2-foto-davorin-dinic Prilika da se vidi oruđe i oružje iz tog doba; foto: Davorin Dinić

Na srednjovekovnoj pijaci, koja će biti autentičnog srednjovekovnog izgleda, biće prikazani zaboravljeni zanati poput pustovanja vune, kovanja čelika, pletenja verižnjača, ali i kopaničarski zanat. Posetioci će moći da vide kako se nekada izrađivala viteška oprema, ali i da čuju više o oružju i načinu života vitezova - najavljuju organizatori.

Oni koji posete festival moći će da jašu konja i gađaju lukom i strelom, a u nedelju 10. juna biće organizovano takmičenje u srednjovekovnom streličarstvu. Osim toga, članovi viteških družina nadmetaće se i u borbama.

U okviru duelnih i grupnih borbi, vitezovi će pokazati svoje umeće borbe, spretnost i izdrživost. Posebno interesantne su bohurt borbe, u kojima učestvuje više od 10 boraca, boreći se za očuvanje svoje zastave na bojnom polju - navode organizatori festivala.

viteski-festival3-foto-davorin-dinic Na programu i viteške borbe; foto: Davorin DinićDomaćin festivala Dušan Hadžić kaže da očekuje učešće viteških družina iz Belgije, Slovačke, Bugarske i Republike Srpske, kao i Beograda, Jagodine, Stalaća, Kraljeva, Kruševca, Svilajnca, Vranjske Banje i Gračanice.

Učesnici će biti smešteni u viteškom kampu koji će biti otvoren za posetioce do 20 sati prva dva dana festivala. Biće nam čast da u srednjovekovnim šatorima ugostimo sve ljubitelje srednjovekovne kulture i čuvare viteških vrednosti – kaže Hadžić.

Program festivala je, ističu organizatori, prilagođen i najmlađima. Za njih je pripremljen poligon sa preprekama “Kako postati vitez”, radionice izrade figura od vune i drugog prirodnog materijala i likovne radionice.

Deci starijeg uzrasta i onima koji u sebi nose takmičarski duh biće predstavljene srednjevekovne društvene igre, a na festivalu će proglašena i princezu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Durlan

    16:23 // 22. 5. 2018.

    I nismo daleko odmakli od srednjeg veka :)

    • РАдич

      20:11 // 22. 5. 2018.

      ХахАхаХа код нас је све још увек исто

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: