Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 27. 7. 2022.

| Društvo

Vivak, lešnjikara, polojka, crvenoglavi svračak, šumski zviždak, siva grmuša - neke od 102 vrste ptica na Vlasinskom jezeru

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
vlasina ptice
Zabeležene 102 vrste ptica; foto: DZPPS

Tokom maja i juna ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su u dva navrata istraživali gnezdeće populacije ptica na Vlasinskom jezeru i okolini, kada su zabeležili preko 4.000 ptica među 102 vrste. Od najinteresantnijih i retkih nalaza koji su zabeleženi tokom istraživanja bili su vivak, lešnjikara, crvenoglavi svračak, polojka, sivi voljić, golub dupljaš, šumski zviždak i siva grmuša.

Većina ptica su gnezdarice Vlasine, a kako kažu istraživači ornitolozi, sam broj vrsta ptica još jednom potvrđuje koliki je značaj Predela izuzetnih odlika “Vlasina” i koliko je netaknuta priroda ovog predela važna za očuvanje biodiverziteta. IMG_20220620_175602 Novo istraživanje na Vlasini; foto: DZPPS

Primetno niži vodostaj je omogućio da se ove godine na Vlasinskom jezeru u većem broju gnezde i žalari slepići - kažu u DZPPS-u.

Tokom istraživanje otkrivene su i vrste zbog kojih je to područje veoma bitno za brojnost nacionalne, ali i evropske populacije - rumenka, prdavac, osičar, senica šljivarka, žutoglava pliska, krstokljun i zimovka.

Podsetimo, Predeo izuzetnih odlika “Vlasina” je pod zaštitom države od 2006. godine kao prirodno dobro prve kategorije, takođe nalazi se i na listi Međunarodno značajnih vlažnih staništa (RAMSAR). Međunarodno je prepoznato i kao značajno područje za ptice i biljke.

Ministar Tončev je nedavno najavio ulaganja od 500 miliona evra i 10.000 radnih mesta na Vlasini, zbog kojih ekolozi strepe od zagađenja, ali i od bajki.

ptica Ptice Vlasina; foto: DZPPS

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: