Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 29. 9. 2018.

| Društvo

Vlada Austrije vidi Srbiju u EU, otvaranje još 3 poglavlja do kraja godine

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Jadranka Joksimović i Gernot Blumel
"Cumtobel znači unapređenje ekonomskih odnosa, a sa dobrim ekonomskim odnosima i politički odnosi jačaju"; foto: JV/M.J.

Da saradnja i na duže staze može biti ostvarena na relaciji Srbija - Austrija, smatra ministar ove zemlje Gernot Blumel, te da je pokazatelj toga otvaranje fabrike Cumtobel u Nišu. Ministar je u Nišu razgovarao sa ministarkom Jadrankom Joksimović, koja je rekla da do kraja godine očekuje otvaranje 3 nova poglavlja u pregovorima sa EU.

Ova podrška jeste značajna na Srbiju, s obzirom na to da Austrija predsedava Evropskom unijom do kraja godine a, kaže Blumel, koji je sada ministar za Evropsku uniju, kulturu i medije, upravo je proširenje izabrala za jedan od prioriteta.

Dugo smo razmišljali šta će Austrija uraditi tokom predsedavanja. Borba protiv ilegalne imigracije je najbitnija, zatim dugoročno stabilizacija u EU, kao i pridruživanje i podrška članici koja je nama partner. Jasan signal je otvaranje Cumtobel postrojenja, koji pokazuje se da je Srbija jedan od naših glavnih partnera za saradnju i na duže staze - priča Blumel.

Iako postoje “struje” koje smatraju da Evropska unija mora da reši sopstvene probleme, pre nego što prihvati nove članice, ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović naglašava da Austrija dosledno i principijelno podržava politiku proširenja. Joksimović Blumel Gradska kuća Odnosi Srbije i Austrije odlični, tvrdi Joksimović; foto: JV/M.J.

Razgovarali smo sa ministrom Blumelom o tome da se što više poglavlja podrži da bude otvoreno do kraja godine, s obzirom na to da će to značiti još bržu dinamiku i stabilnu dinamiku procesa pridruživanja. Dobili smo podršku i da će oni nastojati do kraja godine da podrže otvaranje što većeg broja pripremljenih pregovaračkih poglavlja - priča Joksimović.

Tako je ona istakla da bi do kraja godine trebalo da se otvori još najmanje tri poglavlja što bi, smatra Joksimović, bio uspeh ne samo za Srbiju, nego i za Austriju, samim tim što je stavila temu proširenja na dnevni red. Prema ranijim najavama reč je o kompanijskom pravu, budžetskim i finansijskim odredbama i ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Tokom poslednje tri godine Srbija je otvorila 14 poglavlja, ali je privremeno zatvorila svega dva - Nauku i istraživanje i Obrazovanje i kulturu. Još juna pretprošle godine otvorena su "najproblematičnija" poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, a kako je za Danas rekao glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplja, veoma je bitno za Srbiju da ispuni reforme koje ona podrazumevaju.

Od velike je važnosti da se srpski zvaničnici, pored rešavanja kosovskog pitanja, fokusiraju na uspostavljanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa, izmenu Ustava… Navedena pitanja su za građane Srbije mnogo bitnija od Poglavlja 35 i vladavina prava trebalo bi da bude u središtu pažnje i medija i državnih zvaničnika - rekao je Todorović Štiplija.

Podsetimo, predviđeni rok za pristupanje je 2025. godina, što znači da bi sva poglavlja trebalo da se zatvore do 2023. godine. Dakle, tokom narednih 5 godina trebalo bi da se još 20 poglavlja otvori, ali i da se 32 zatvore.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    20:08 // 29. 9. 2018.

    Sarmantna i elegantna Jadranka vecito nesto ocekuje,prica nam nerealno optimisticke pricice,sama otvara poglavlja,pa ih batali,pa predje na druga i tako u krug i sve joj nesto obecavaju...

  • KAO STUDENT KOJI UPIŠE 14 FAKULTETA A NE ZAVRŠAVA NI JEDAN

    11:55 // 29. 9. 2018.

    Kao student koji upiše 14 fakulteta a ne završva ni jedan. Odlaže vojsku, odlaže zaposlenje i stalno nešto pametuje i obećava. Ukućani se žrtvuju i izdržavaju ga, a takav na kraju ne postane ni inženjer, ni pravnik, ni lekar, ni ekonomista. Ostavi ukućane u dugovima. Ali kad roditelji nestanu i braća se odsele, on rasprodaje imovinu jer nema od čega da živi i uvek optužuje druge za lični neuspeh.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: