Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 21. 1. 2024.

| Društvo

Vlada Srbije usvojila Uredbu o proglašenju Parka prirode "Radan"

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
put
Radan planina proglašena za nacionalni park prirode; Foto: Lj. M.

Vlada je usvojila Uredbu o proglašenju Parka prirode "Radan" čime će se omogućiti zaštita šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara, a površinski je zaštićeno 466 kvadratnih kilometara.

Time se povećava i ukupna površina pod zaštitom države i približava procentu predviđenim Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode kojim je bilo planirano da pod zaštitom, do kraja 2023. godine, bude devet odsto teritorije Srbije.

Zaštićena područja su naš najčešći način ili alat kojim se sprovodi zaštita prirode i kojim se direktno štite biljne vrste, a zaštitom staništa stvaraju preduslovi za zaštitu životinjskih vrsta. Proglašenjem zaštite Parka prirode "Radan" obezbeđuje se očuvanje geološke, biološke i predeone raznovrsnosti, a narocito očuvanje raznovrsnik oblika vulkanskog reljefa- navodi se na sajtu Vlade.

U okviru Parka prirode "Radan" nalazi se i spomenik prirode Đavolja Varoš, koja je mapirana kao svetski turistički potencijal i u skorijoj budućnosti će dobiti status geoparka.

Inače, Park prirode "Radan" se nalazi na jugu Srbije i obuhvata područje omeđeno rekom Toplicom na severu, Jablanicom na jugu, Kosanicom na zapadu i Leskovačkom kotlinom na istoku.

Najviši vrh Radan planine je Šopot na 1.409 metara, zatim Sokolov vis 1.376. i Veliki Petrovac 1.149 metara, a okružen je vencem planina Pasjače, Vidojevice, Majdanom i Sokolovicom.

Park prirode poveren je na čuvanje javnom preduzeću "Srbijašume" i ovim parkom obuhvaćeno je i Brestovačko jezero, a prostorno povezuje 5. opština juga Srbije, Bojnik, Lebane, Medveđu, Kuršumliju i Prokuplje.


Asfaltiran put preko Radan planine

Kraje aprila prošle godine, započeta je rekonstrukcija državnog puta drugog reda od Prolom Banje do Caričinog grada koji vodi preko Radan planine i povezuje Kuršumliju, Prokuplje, Medveđu, Lebane i Bojnik.

Put u dužini od 26,5 kilometara finansiraće JP Putevi Srbije sa oko 850 miliona dinara, a radove izvodi firma Srbijaautoput.

Put povezuje Jablanički i Toplički okrug, a samim tim i Caričin grad, Sijarinsku Banju, Prolom Banju, Đavolju Varoš, Kuršumlijsku i Lukovsku Banju, kao i arheološko nalazište Pločnik i osim što će poboljšati turističku ponudu tog dela Srbije, put će prepoloviti vreme dosadašnjeg putovanja između Jablaničkog i Topličkog okruga koji će biti kraći za oko 100 kilometara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MIROSLAV JOVIĆ

    15:24 // 8. 2. 2024.

    Ovo je još jedan okvir za razvoj turizma u ovom delu Srbije i trebaju se sa njime upoznati svi koji imaju privatnu svojinu na naznačenoj teritoriji. Kome nije raščićena imovina treba da to što pre uradi kako bi bio u mogućnosti da se stvori investicioni osnov. Ima ljudi koji imaju kapital i volju da ga ulažu aliim trebaju čisti imovinski osnovi za ulaganje u smeštajne kapacitete na Radanu.

  • Ivan

    20:29 // 21. 1. 2024.

    Sela oko Žitnog Potoka nemaju puteve,svaka kiša odnese put...izgleda da je Radan samo oko Prolom banje???

    • Гага

      11:39 // 22. 1. 2024.

      ...много значи и овај пут од Прекопчелице,до Пролом бање...најкраћа везаЈаблан.и Топличког округа,а био је..."уби Боже"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: