Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 20. 9. 2017.

| Društvo

Vlada kaže da su "Vranjske" dobile dovoljno para, Obradović traži pravdu u Poreskoj upravi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vranjske novine
Obradović uputio pismo Poreskoj upravi zbog "Vranjskih"; foto: I. M.

Zbog sumnje da je reč o pritisku i selektivnoj primeni zakona kada su u pitanju Vranjske, koje su nakon 23 godine prestale da izlaze, vlasnik i glavni urednik ovog nedeljnika Vukašin Obradović, uputio je otvoreno pismo Poreskoj upravi u kome postavlja niz pitanja. S druge strane, Vlada Srbije u svom saopštenju poručuje da su Vranjske dobile dovoljno para.

Nakon intervjua sa bivšim direktorom Poreske uprave, Filijale Vranje, koji je u Vranjskim objavljen pre 3 meseca, navodi Obradović u pismu, novinari ove redakcije su dobili neformalne informacije da će ih inspektori obilaziti, ne bi li našli nedostatke i kompromitovali njihovo poslovanje.

Početkom septembra Vranjske posećuju inspektori Poreske uprave, navodi Obradović, sa nalogom za terensku kontrolu. Međutim, u dokumentu su naveli da ovaj medij nije obavešten o poseti, dodaje, "jer postoje razlozi za neodložno postupanje i bojazan da bi obaveštavanje umanjilo ostvarenje cilja poreske kontrole".

Inspektori su po dolasku u "Vranjske" legitimisanjem utvrdili da su prisutna lica zaposleni u mediju. Iako sam imao zakonsku mogućnost da uložim usmeni prigovor, to nisam učinio i inspektorima je omogućen neometan rad koji je i dalje u toku - napisao je Obradović u pismu.


“Od svog osnivanja "Vranjske" trpe različite vrste pretnji i pritisaka”

Obradović u pismu podseća i da su novinari Vranjskih za 23 godine postojanja trpeli pritiske, ali su nastavljali da rade “poštujući profesionalne standarde i Etički kodeks novinara Srbije”.

Iako su pokrivali teme od interesa za građane Vranja, tretirani su kao “politički oponent”, dodaje, a ne medij koji drži gradsku vlast odgovornom svojim građanima.

Od svog osnivanja 1994. godine, "Vranjske" trpe različite vrste pretnji i pritisaka. Redakcija je bila tri puta obijana, moj auto je dva puta oštećen, a pretnje su upućivane mojim kolegama, meni i mojoj porodici. Slučajevi obijanja, krađe i oštećenja imovine nikada nisu rasvetljeni, a većina pretnji nije istražena - ističe Obradović.

Zbog svega navedenog, ali i zato što od osnivanja posluju u skladu sa zakonom i transparentno, Obradović je Poreskoj upravi u otvorenom pismu uputio nekoliko pitanja, među kojima je i iznenadna kontrola ovog medija, kao i to da li je u Srbiji dozvoljeno dvostruko oporezivanje.

Očekujemo da će brzi odgovori na ova pitanja i nalazi inspekcijskog nadzora isključiti svaku sumnju da je reč o pritisku i selektivnoj primeni zakona - zaključuje Obradović.


Vlada Srbije: "Vranjske" dobile dovoljno para

O slučaju Vranjskih i Vukašina Obradovića koji je donedavno štrajkovao glađu oglasila se saopštenjem Vlada Srbija, u kome između ostalog navode koliko je para država i grad izdvojio za ovaj medij.

Jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su "Vranjske" dobijale od Vlade Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i Grada Vranje, već da je reč o problemu održivog finansiranja sa kojim se suočavaju svi mediji širom sveta - piše u saopštenju.

U saopštenju piše i da je Vlada samo ove godine opredelila veći iznos Vranjskim, nego što su ove novine dobile za 5 godina, od 2008. do 2012. godine.

Iako je premijerka Ana Brnabić juče obilazila Vranje i navela da nema dovoljno informacija o Vranjskim, kao i da država ne može da pomogne ovom ugašenom mediju, ona se danas oglasila na tviteru uz poruku “dosta licemerju”.


Udruženja: Vlada novac građana shvata kao svoju privatnu prćiju

Reagujući na saopštenje koje se može videti na sajtu Vlade, a na koje se pozvaa i premijerka u svom tvitu, zaključujući ga sa "dosta licemerja", Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) kaže da ono izgleda “gore nego da su ga pisali Željko Mitrović i Dragan Vučićević”.

U pitanju je jeftina manipulacija koja služi da se skrene pažnja sa državne operacije ubijanja medija i medijskih sloboda u Srbiji, koja preti da celu medijsku scenu pretvori u Pink i Informer. Vlada nije odgovorila niti na jedno od gorućih pitanja i problema u medijskoj sferi koje novinarska i medijska udruženja dugo već postavljaju i javno označavaju, a koji za posledicu imaju, između ostalog, i gašenje Vranjskih - piše u saopštenju.

Vlada svojim saopštenjem jasno pokazuje da novac građana kojim se interveniše u medijsku sferu shvata kao svoju privatnu prćiju, navode iz udruženja, pa ga i troši kako joj padne na pamet. Podsećaju i da su Vranjske na ovogodišnjem medijskom konkursu u Vranju dobile “minorna sredstva”, koja su odbila da prime, jer je komisija novac dodelila medijima koji su bliski vlasti.

Podsetimo, dan nakon što je objavljeno da nedeljnik Vranjske prestaje da izlazi, vlasnik i glavni i odgovorni urednik ovog medija, koji je poznat po kritičkom izveštavanju, Vukašin Obradović počeo je štrajk glađu. Sinoć je prevezen u bolnicu, jer mu je pozlilo, ali je nastavio sa štrajkom sve do nedavno, kada je prestao da gladuje na preporuku lekara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: