Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 27. 5. 2020.

| Društvo

Vlada odbacila zahtev Topličkog centra, građani ne znaju šta je od opreme kupljeno i koliko je plaćeno

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
respiratori
Građani ne treba da znaju kako je država potrošila njihove pare?; foto: Grad Leskovac

Koliko respiratora i ostale medicinske opreme je kupljeno od početka epidemije i koliko je tačno plaćeno, za građane Srbije i dalje će ostati nepoznanica, jer je Vlada Srbije odbacila zahtev Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. U Centru kažu sramno i očekivano.

Vlada je prvo tražila dopunu zahteva, a kada su iz Topličkog centra rekli da bukvalno žele sve informacije i ugovore koji su sklopljeni od početka borbe sa virusom korona, kako kažu, Vlada je odbacila njihov zahtev.

Oni nisu iznenađeni ovakvom odlukom, ali kažu da je sramna i skandalozna.

Nedostavljanje informacija građanima kako je država u vreme vanrednog stanja trošila njihov novac, ne može se, kako kažu, ničim opravdati, ali se može “lako razumeti”.

Motiv i razlog za skrivanje informacije od javnog značaja imaju samo oni kojima otkrivanje istine ne ide u prilog. U protivnom, ništa bolje po vlast nego da se sama pohvali i na uvid javnosti stavi svaki ugovor koji je sklopila i svaki dinar koji je potrošila u njihovom interesu. Ova Vlada, očigledno, nema čime da se pohvali. Ili nas, u svojoj dobronamernosti, nedostavljanjem informacija samo štiti od traume koju nosi suočavanje sa kriminalom enormnih razmera? - piše u saopštenju.

Građanima sada, zaključuju u Topličkom centru, ostaju pitanja šta li se još od njih skirva i koliko se na tome, o njihovom trošku, profitira.

Jer, ako je vlast ovoliko uporna u prikrivanju informacija o troškovima načinjenim da bi se, navodno, zaštitili zdravlje i životi ljudi, koliko i šta se tek skriva, fingira i lažira u poslovima koji nisu u toj meri vidljivi i ne bude takvo interesovanje javnosti? - kažu u Centru.

Podsetimo, Toplički centar je krajem aprila zaključio da je “vreme da se polože računi” i zatražio od Vlade informaicje o nabavci medicinske opreme u vanrednom stanju.

Posle 5 dana iz Vlade su odgovorili da je zahtev preobiman i tražili da ga urede, a oni su im odogovroili da traže sve informacije.

Inače, nabavka medicinske opreme prethodnih meseci odvijala se pod velom tajni. Respiratori, rukavice, maske su stizali maltene svakodnevno, ali se i danas ne zna šta su bile donacije, a šta je plaćeno i koliko.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ne samo na rečima

    11:31 // 2. 6. 2020.

    podržavam inicijativu topličkog centra, ali - šta sad?
    šta će dalje preduzeti?

    da ne bude - "oni kao hoće da se otcepljuju, a mi im kao ne damo"...

  • Decak

    23:15 // 28. 5. 2020.

    Za vreme epidemije, vlast je uvela vanredno stanje, suspendovala Zakon o javnim nabavkama i KUPOVALA ROBU I USLUGE MIMO ZAKONA, u četiri oka. Da li cemo ikad saznati koliko novca su potrosili ministri, direktori javnih preduzeća, agencija, zavoda, ustanova i predsednici opština za razne nabavke – od toalet papira do kompjutera i urbanističkih projekata ?

  • biljana Simic

    11:32 // 28. 5. 2020.

    Jasno k'o dan: ratni profiteri!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: