Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 14. 10. 2016.

| Društvo

Vlada pre jednog veka boravila u niškim hotelima i kućama imućnih

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet u Nišu
Kancelarije Pašićeve Vlade u Načelstvu; foto: Narodni muzej

Za razliku od članova današnje Vlade, koji će tokom boravka u Nišu biti smešteni u kasarni „Mija Stanimirović“, članovi srpske Vlade koja je u ovaj grad privremeno bila premeštena pre više od jednog veka, tada su bili smešteni po hotelima, ali i u prinudno oduzetim kućama.

Prema odluci regenta Aleksandra Karađorđevića, Vlada Kraljevine Srbije je zbog nepovoljnog strateškog položaja Beograda 25. jula 1914. godine premeštena u Niš, a sa njom i Narodna skupština, Dvor i druge važne institucije.

Trg-kralja-Milana-Narodni-muzej Tramvaji su stigli tek 1930; foto: Narodni muzej NišKancelarije Vlade nalazile su se u Banovini, tadašnjem Načelništvu Niškog okruga, a danas zgradi Niškog univerziteta, dok su za održavanje sednica Vlade, kao i za sadašnje sastanke, odabrane prostorije Oficirskog doma.

Dugo godina postojala je dilema da li je tadašnji predsednik Vlade Nikola Pašić primio telegraf o objavi rata u hotelu „Orijent“, koji se nalazio na mestu današnjeg hotela „Ambasador“ ili u hotelu „Evropa“.

Ovu dilemu su pre dve godine otklonili istoričari Niškog arhiva, koji su utvrdili da se Pašić u tom trenutku nalazio u restoranu hotela „Evropa“, koji je bio smešten prekoputa današnjeg hotela „New city“ hotel.

Obrenoviceva-foto-Narodni-muzej Obrenovićeva ulica; foto: Narodni muzej NišZanimljivo je to da su Nišlije hotel „Evropa“, zbog toga što su u njemu uglavnom odsedali ministri, prozvali ministarski hotel - kaže istoričar Aleksandar Dinčić.

Za razliku od Pašića i pojedinih ministara, kralj Petar I Karađorđević odsedao je u privatnoj kući poznatog niškog trgovca.

Porodična kuća trgovca Popića, u kojoj je odseo kralj Petar I Karađorđević, i danas postoji i nalazi se u Ulici Lole Ribara, gde su prostorije Radio Niša - kaže istoričar Vladimir Jovanović.

Ministar vojni, pukovnik Radivoje Bojović boravio je u kući Jevreja Moše Geršona.

Bojović je, uslovno rečeno, zauzeo polovinu Geršonove kuće. Naravno, nije plaćao kiriju, ali je Ministarstvo vojno finansiralo doopravku kuće i u nju je donet nov nameštaj i slične stvari - kaže Dinčić.

Pasterov-zavod-Narodni-muzej Nišlije su se pre uvođenja tramvajskog sistema gradom vozile rabadžijskim kolima i fijakerima; foto: Narodni muzej NišIako istoričari ne raspolažu informacijama o tome gde je baš svako iz Vlade u tom trenutku odsedao, Dinčić ističe da se zna da su pojedine kuće rekvirirane, dok su se pojedine Nišlije snašle i naplatile kiriju. 

Niš, kao grad sa oko 30.000 stanovnika, preko noći postaje grad sa preko 120.000 stanovnika. Pa možete da zamislite u takvoj prenaseljenosti kolika je bila potreba za smeštajem - rekao je Vladimir Jovanović.

Što se tiče ishrane, kako kaže Dinčić, hranili su se po gradskim kafanama, a često su se snabdevali hranom i plaćali račune parama dobijenim iz tada odobrenog vanrednog kredita za finansiranje vojske i Vlade.

Niš Ovako je Niš izgledao pre jednog veka; rekonstrukcija Nenada Petrovića


Nije prvi put da se u Nišu sastaju predstavnici Vlade Albanije i Srbije

Septembra 1914. godine u Nišu su se sastali albanski političar Esad-paša Toptani i Nikola Pašić. Njih dvojica tajno su dogovorali saradnju oko učešća u ratu.

Nikola Pašić Pašić je dva puta bio gradonačelnik Beograda, u 5 navrata premijer Srbije i 3 puta premijer Kraljevine Jugoslavije; foto: wikipedia.orgIako su, kako navodi istoričar Aleksandar Dinčić, društveno-političke prilike i razlozi za dolazak u Niš potpuno drugačiji, on smatra da se na neki način ipak „istorija ponavlja“.

Moglo bi da se kaže da je u ovom slučaju Edi Rama pandan jednom Esadu-paši - kaže Dinčić.

Istoričar Vladimir Jovanović se slaže sa ovom tvrdnjom i pretpostavlja da je dogovor Vučića i Rame da se sastanu baš u Nišu nadahnut upravo susretom dvojice političara od pre više od jednog veka.

On veruje i da će se njih dvojica i pozivati na to.

Zanimljivo je, ističe Dinčić, da se kasarna „Mija Stanimirović“, u kojoj su predstavnici Vlade smešteni, smatra za najstariju kasarnu u Nišu.

Najverovatnije je baš u njoj mobilizaciju za Prvi svetski rat dočekao čuveni Gvozdeni puk.

Univerzitet u Nisu Nekadanje Načelstvo današnje sedište Univerziteta; foto: JV

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    08:11 // 15. 10. 2016.

    Zoki se ne svidja kasarna.

  • Aleksandar Popovic

    23:28 // 14. 10. 2016.

    Niški trgovac se prezivao Popić

    • prof dr CVETKO prvi

      15:05 // 15. 10. 2016.

      @ Aleksandar Popovic .
      U pravu ste a naslednici se još bore da im vrate nasledstvo tj. tu istorijsku zgradu !
      Možda nije loše da odu na razgovor sa... ?

  • Ivan Pejić

    21:04 // 14. 10. 2016.

    Bili smo i ponovo smo postali Palanka.TRGNITE SE NIŠLIJE!

    • Миленце шустер

      23:54 // 14. 10. 2016.

      Леле,па и сг има бре имућни у Ниш,и то ги има гоџа бш богати,ама има нас повише што само имамо за прженију и сув лебац.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: