Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 16. 11. 2018.

| Društvo

Vladajuća većina u babušničkoj Skupštini odbila da raspravlja o situaciji u Rakiti

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Sukob meštana Rakite došao do EU, ne i do lokalne Skupštine
Sukob meštana Rakite došao do EU, ne i do lokalne Skupštine; foto: Lj. F.

Predlog opozicije u babušničkoj Skupštini da se na dnevni red uvrsti i razmatranje aktuelne situacije u selu Rakita, povodom poslednjih događaja sa izgradnjom mini-hidroelektrane, nije naišao na razumevanje većine, te je predlog odbijen, a predstavnici građana i javnost nisu mogli da se upoznaju sa novonastalom situacijom. Opozicija tvrdi da vlast uporno ignoriše aktuelna dešavanja u Rakiti, dok oni tvrde da će se time pozabaviti na nekoj od narednih sednica.

Događaji u Rakiti poslednjih dana i nedelja došli su do tačke usijanja. Svakodnevni protesti i straže ljubitelja prirode i reka, podmetnuta bomba pored kuće gde su smešteni radnici koji rade na gradilištu, sukob meštana sa obezbeđenjem, samo su deo kompleksne slagalice koja se "sklapa" u malenom selu kraj Babušnice.

Povodom novonastale situacije na jučerašnjoj sednici lokalne Skupštine odbornik opozicije Dragan Petrović (SDPS) predložio je da se dnevni red proširi tačkom podnošenja izveštaja i upoznavanjem sa situacijom u selu na rubu Opštine, ali kako kaže, taj predlog nije naišao na odobrenje većine.

Skupštinska većina nije imala razumevanje i nije prihvatila predlog. Imali smo predloge kako da se novonastala situacija prevaziđe, ali o tome se nije raspravljalo. Predložio sam i da se naredna sednica održi u selu Rakita, jer situacija može da eskalira, ne može da čeka, što takođe nije prihvaćeno - kaže Petrović.

Za njegov predlog glasalo je samo 3 odbornika opozicije, dok je 17 bilo protiv, a sednici je prisustvovalo 20 odbornika od 23 koliko broji lokalna Skupština.

Konstantno prisustvo policije u selu Konstantno prisustvo policije u selu; foto: ORSP

Međutim, šef odborničke grupe SNS Zoran Igranjatović, koja čini većinu u Skupštini, kaže da odbornici nisu upoznati sa pravom situacijom u Rakiti, te da nisu mogli da raspravljuju o tome. Po njegovim rečima, oni nisu bili pripremljeni za tu temu.

Nismo bili upoznati sa pravom situacijom. Tek smo se upoznali sa pravom istinom sinoć iz medija. Tema nije bila uvrštena u dnevni red, nije imalo izveštaja, nismo bili spremni. Šta se dogodilo, šta se trenutno dešava, nismo znali - kaže Ignjatović.

Iako se događaji u selu, koje je udaljeno tek oko 30 km od Babušnice, nižu kao na traci, ostaje nejasno kako se vladajuća većina tek sada upoznaje sa problemom. Pogotovo uzimajući u obzir da je jedan od odbornika vladajuće većine Saša Zlatanov iz Demokratske partije Bugara upravo iz sela Rakite.

Takođe, jedan od protesta meštana Rakite, 26. oktobra, održao se u centru Babušnice preko puta zgrade Opštine, posle kojeg su predati zahtevi predsednici Opštine Slađani Nikolić.

Na narednoj sednici najverovatnije ćemo tražiti od predsednika Skupštine da se to razmatra, poslaćemo rukovodstvo, možda i neke odbornike da vidimo o čemu se radi. Predsednica je bila u neformalnoj poseti, rekla je da će stupiti o kontakt sa republičkim vlastima. O tome treba da se razmatra naravno - kaže Ignjatović.

Predsednik Skupštine opštine Dejan Lazarević kaže da će se ova tačka sigurno naći na nekoj od narednih sednica.

Ja sam bio protiv da se na ovoj sednici raspravlja o tome, jer nema celokupnog izveštaja o situaciji. Insistiraću da se na nekoj od narednih sednica podnesu svi mogući izveštaji, ne samo o situaciji poslednjih dana, već u proteklih godinu i po dana, da se vidi da li je tu bilo propusta lokalne samouprave u vezi sa izgradnjom MHE ili nije. Da vidimo da se taj problem reši na zadovoljstvo svih - kaže Lazarević.

Ipak, iako problem malenog sela u Babušnici nije, kako sami kažu, stigao do većine odbornika u lokalnoj Skupštini, stigao je do Sekratarijata Evropske energetske zajednice (EEZ) gde kažu da trenutno razmatraju pristigle žalbe i najavljuju sastanak svih zainteresovanih strana.

Podsetimo, popularni komičar i voditelj emisije “24 minuta” Zoran Kesić, u svojoj poslednjoj emisiji pozvao je građane da svoje nezadovoljstvo poslednjim događajima u Rakiti kod Babušnice, iskažu i pisanjem mejlova EEZ-u.

Početkom prošle nedelje je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE, a meštani i aktivisti izveli su gerilsku akciju vraćanja reke u svoje korito. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Катинац

    08:06 // 20. 11. 2018.

    А ви, који коментаришете, а из краја сте, нисте ништа бољи од ових које критикујете. Шта сте предузели? Наравно да ћуте кад су закували. Да су чисти они би реаговали. А одборници бабушнички, јад и беда, продају се за парче бурека, како овде кажу, "осминку"!

  • Kinez

    11:38 // 18. 11. 2018.

    Ma nista nije cudno. Samo kad vidite kako odbornici debatuju o pitanjima i tackama na dnevnom redu. Stvarno smesno. Bolje da, preko TV, ne prenose sednice skupstine. I covek se pita, sta uopste rade kad o nicemu ne odlucuju, osim da dizu ruke.....

  • Stojko

    18:43 // 16. 11. 2018.

    "Tek smo se sinoć upoznali iz medija". Dobro bre drugar, zar te Partija doliko izdrilovala, da ako ti kažu - ripaj u Nišavu, obučen, na ovu hladnoću, ti će ripaŝ. Nije li te stid, pred komšijama, drugarima, rodjacima. Mesecima se seljaci žale, a ti ništa ne znaš. ONAJ tvoj, barem laže, maže, a ti ni pet-ni šes neznaš pravo stanje. Alal ti bilo,šefe.

    • BabusnicaLudnica

      11:08 // 17. 11. 2018.

      Ne poznajete coveka,on je domacin.Bio clan SPS,pa SPO a danas SNS.Od komuniste,preko cetnika do "evropejca".

    • Stojko

      14:00 // 17. 11. 2018.

      Ceo Jug je ludnica, / Sever ne mari/. Niko nikoga ne ferma, za crvljivu šljivu. Svima je na pameti vlast. Biti deo vlasti za nekoga je krov. I ne ispusta je. Ni za živu glavu. Nema povratka. Kao majmun kad dohvati bananu, i ne može da vrati pesnicu kroz rešetke. Crno je belo, pa ti vidi kojim putem. Uz vetar, uz vetar, neka su i nogavice mokre, važno je da ostaješ "njihov".

    • Zavera

      17:55 // 18. 11. 2018.

      Znaju oni,ali znaju oni nesto sto i vi ne znate.Voda se iz tih potoka vodi cevima u BGD za potrebe Beograda na vodi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: