Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 8. 9. 2023.

| Društvo

Vladičin Han menja simbole opštine, dobija novi grb i zastavu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Vladičin Han
Novi grb i zastava; foto: JV/I.M.

Novi grb koji će zameniti stari i zastavu koju do sada nije imala, uskoro bi trebalo da dobije opština Vladičin Han, nakon što se završi konkurs za idejno rešenje simbola te opštine sa juga zemlje.

Konkurs je raspisan 1. septembra i traje dva meseca, a svaki učesnik konkursa može učestvovati najviše sa tri rada i svaki rad mora biti dostavljen kao posebna pošiljka sa posebnom šifrom i traženim sadržajem.

Predlog idejnog rešenja grba i zastave opštine Vladičin Han mora biti u skladu sa osnovnim principima i pravilima savremene heraldike, mora odgovarati istorijskim i stvarnim činjenicama vezanim za opštinu Vladičin Han, odnosno elemente koji će odražavati geografske, istorijske, kulturne, privredne osobenosti opštine i njene specifičnosti u skladu sa tradicijom i istorijom opštine - piše u tekstu konkursa.

Budući grb opštine Vladičin Han koristiće se kao Veliki grb, Srednji grb i Mali grb, a interesantni su simboli koji se mogu koristiti - mitsko biće beli dvoglavi orao, vuk i divlji vepar, Južna Morava sa njenim pritokoma Vrlom i Kalimankom, Vladika Pajsije, stari gvozdeni i novi most na Koridoru 10, kao i hram Svetog kneza Lazara.

U dizajnu grba može se koristiti i vinova loza, kao simbol razvijenog vinogradarstva u prošlosti, ali i kao simbol razvijenog voćarstva danas, list duvana, kao simbol razvijene proizvodnje duvana u prošlosti, zupčanik kao simbol industrije Vladičinog Hana i nemanjićka tradicija.

Tekst koji se ispisuje na grbu sadrži ime opštine i godine 1207, od kada se teritorija opštine Vladičin Han konstantno nalazi u sastavu srednjovekovne srpske države i 1878. godina kada je opština oslobođena od Osmanlija i ponovo ušla u sastav moderne Srbije - piše u konkursu.

Zastava opštine biće pravougaonog oblika, crvene i plave boje sa istaknutim elementima grba, a kako stoji u konkursu, sadržaće i elemente koji ukazuju na tradiciju, bogatu kulturno-istorijsku prošlost, prirodne i geografske posebnosti opštine Vladičin Han.

Među elementima koji se mogu naći na štitu grba su Južna Morava, Vrla i Kalimanka, mostovi, planina Kukavica, Grdelička klisura, hram Svetog kneza Lazara, dinastija Nemanjića, knez Lazar, srednjovekovna župa Inogošte, ćesar Uglješa Vlatković i dinastija Dejanovića koja je vladala ovom župom.

U ponuđenim elementima nalaze se i Vladika Pajsije, dinastija Obrenovića koja je oslobodila Vladičin Han od Turaka, mesto u kojem dominira seosko stanovništvo i koja pažljivo neguje tradicionalne i folklorne vrednosti, mesto u kojem je industrija bila razvijena, mesto bogate tradicije muzičkog i pesničkog stvaralaštva - stoji u konkursu.

Autor izabranog idejnog rešenja dobiće 100.000 dinara, a autorska prava svog rada preneće na Opštinu Vladičin Han.

Ceo tekst konkursa možete videti na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: