Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 26. 12. 2022.

| Društvo

Vlasnici amonijaka: nismo odgovorni za prevoz i izlivanje, nudimo pomoć za sanaciju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
pirot III mala
Pirot iz vazduha; foto: Lj. F.

Vlasnik tereta, odnosno amonijaka koji je prevožen teretnim vozom u ukupno 20 vagona od kojih je četiri iskliznuo, Elixir Grupa iz Šapca, saopštila je da iako ne snose odgovornost za akcident koji se dogodio u javnom prevozu, stavlja sve svoje resurse i obučene timove na raspolaganju Sektoru za vanredne situacije grada Pirota.

Iskliznuće se dogodilo na deonici pruge izvan naselja, između železničkih stanica Pirot i Staničenje, a prema informacijama koje stižu od vlasnika amonijaka, kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo do prevrtanja.

Kao što je već poznato, iz jednog od njih došlo je do curenja amonijaka, ali još nije procenjena iscurela količina amonijaka i pretpostavljaju da je u pitanju količina od oko 20 tona.

Sve relevatne činjenice ovog akcidenta će se utvrditi nakon uviđaja koji radi Tehnička železnička komisija, sastavljena od predstavnika imaoca javnih ovlašćenja: Infrastrukture Srbije, koja upravlja javnom železničkom infrastrukturom i Srbija Karga, koji je prevoznik tereta u javnom železničkom saobraćaju - naveli su u saopštenju.

Pored toga što će pružiti pomoć Sektoru za vanredne situacije grada Pirota, njihove ekipe iz Prahova su, napominju, sinoć poslate na mesto događaja gde učestvuju u sanaciji mesta nesreće kako bi se svakodnevni život u Pirotu i okolini normalizvao u što kraćem roku.

Iako Elixir Grupa kao vlasnik tereta ne snosi odgovornost za akcident koji se dogodio u javnom prevozu spremni smo da učestvujemo u sanaciji svih posledica koje zbog nesreće trpi lokalno stanovništvo i životna sredina. Naš prioritet u ovom trenutku je zaštita zdravlja građana, a dugoročno sistemski rad na prevenciji sličnih incidenata - ističu iz Eliksir grupe.

Prema poslednjim informacijama iz Pirota, novi ministar građevinarstva Goran Vesić za akcident krivi lošu prugu, a nadležni u Pirotu su rekli da je vrednost koncentracije amonijaka u gradu na nuli, ali da je ona i dalje velika na mestu nezgode, zbog čega je vanredna situacija i dalje na snazi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa veljic

    14:59 // 27. 12. 2022.

    žalim slučaj

  • Nislija

    07:55 // 27. 12. 2022.

    Za sve su krivi "strucnjaci" iz zeleznice!

    Exploatisu prugu bez adekvatnog odrzavanja...

    Zamislite da se ovo desi na delu pruge koja prolazi kroz grad?! kakva prirodna katastrofa... to bi bio genocid!

    Takve materije i ko zna sta jos svakodnevno prolaze kroz nas grad, samo je pitanje kada ce do toga doci...

  • Goran

    23:05 // 26. 12. 2022.

    Da nije amonijak slučajno ali ono baš slučajno bio namenjen za kompaniju Rio tinto? Čisto pitam iz radoznalosti onako...Botovi sns-sps stop.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: