Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:10, 23. 3. 2018.

| Društvo

Vlasnici parcela na kojima je planirana gradnja Muzičke dvorane protestuju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
bulevar parcela za muzičku dvoranu
Na ovom prostoru Grad planira da gradi Muzičku dvoranu; foto: JV-J. A.

Dok vlasnici parcela na Bulevaru Nemanjića, pored bivše garaže Niš ekspresa, gde Grad planira da gradi Muzičku dvoranu, negoduju jer kažu da je misija gradske vlasti zapravo da njihova imanja otkupi po mnogo nižoj ceni i proda ih vlasniku Delta sitija, gradonačelnik Niša Darko Bulatović takve tvrdnje naziva "zloupotrebom" i najavljuje gradnju Dvorane.

Nišlijka Desanka Gajić koja živi pored bivše garaže Niš ekspesa i njene komšije kažu da ih muči najava gradske vlasti o gradnji Muzičke dvorane, jer ne žele da prodaju Gradu nešto što im pripada, za “bedne pare”.

Osim toga, trebalo je da svoje parcele prodaju investitorima koji će na tom mestu da grade poslovne i trgovinske objekte, ali je taj plan propao, jer je planom generalne regulacije taj prostor sada namenjen za objekat kulturne namene. Desanka Gajić Desanka Gajić i njene komšije protestuju zbog ovake odluke niške vlasti; foto: JV-J. A.

Ovde sam rođena, ne bih želela da se to otuđi tako. Ipak je ovo centar grada, to su naše parcele. To su moji roditelji sticali i sad to da dam u bescenje. Ako bi mogli nekako da se sporazumemo, da se dogovorimo, da to ima neku vrednost, a ne u bescenje kao što su uzimali ovde ranije od mog dede i roditelja za vrlo male pare - priča Gajićeva.

Vlasnici kažu da je plan gradske vlasti da “ubije cenu eksproprijacijom” i da su im zbog takve odluke propali svi dogovori sa investitorom koji je tu trebalo da gradi poslovne objekte.

Njihov advokat Aleksandar Ilić tvrdi da je promenom namene tih parcela, iz poslovno-trgovinskog kompleksa u objekat kulturne namene, što je i usvojeno na današnjoj Skupštini, oštećeno 15 domaćinstava. Kaže i da Grad već ima parcele koje može da koristi za izgradnju Dvorane, te da se ovime samo troši novac građana Niša za kupovinu novih, koje će kasnije da se prodaju investitoru koji planira da pored ovih parcela gradi Delta siti.

Oni sumnjaju da iza svega stoji namera Delta ril estejta, koji je vlasnik susedne parcele gde je bila garaža Niš ekspresa, da se to otkupi po mnogo nižoj ceni od njih i da se ne izgradi ništa, a da se onda za mnogo manji iznos to proda Delti - pojašnjava Ilić.

Podsetimo, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je gradnju Delta sitija na prostoru bivše garaže Niš ekspresa najavio još u decembru prošle godine, a tada je rekao da će u martu biti postavljen kamen temeljac, što se još nije dogodilo. Inače, taj prostor je delom u vlasništvu kompanije Delta ril estejt, povezane sa biznismenom Miroslavom Miškovićem.


I opozicija protiv gradnje Dvorane na toj lokaciji

Na današnjoj sednici niške Skupštine opozicija je bila složna u tome da se ne slaže da se Muzička dvorana gradi u ovom delu Niša, a odbornik grupe “Niš moj grad” Branislav Jovanović tvrdi da ona tamo nikad neće biti izgrađena i da će samo građanima uzalud biti oduzeti placevi. parcele bulevar Jedna od parcela koju će Grad morati da otkupi od vlasnika; foto: JV-J. A.

Ja vam kažem da tamo nikad neće biti izgrađena Muzička dvorana već će se naći neko bolje mesto, a sad je stavljen javni interes da 52 zainteresovanih ljudi koji drže tu lokaciju ne ostvari svoj lični interes. Zašto građani Niša koji su vlasnici tih parcela ne grade tu hotele ili ne znam šta su sve smislili nego nekome smeta to, a smeta očigledno onome ko će da gradi Delta siti - kaže Jovanović.

Jovanović je predložio da se Dvorana izgradi na “đačkom ostrvu” pored bivšeg Merkatora, jer joj je “tu mesto”, a ne pored biciklističke i pešačke staze na Bulevaru, kao što Grad planira.

I odbornik Demokratske stranke Miodrag Stanković se složio da je mnogo bolje da se ona gradi kod ovog tržnog centra, jer je prostor na Bulevaru nedovoljan.

Protiv Muzičke dvorane na ovoj lokaciji je i Pokret Dosta je bilo, a kako je obrazložio odbornik Srđan Nonić to je zato što “sumnjaju da će to uopšte da se izgradi”, ali i zato što planovi gradske vlasti nisu usklađeni sa željama građana Niša.


Bulatović: Grad se ne pogađa kad kupuje prostor

Iako je gradnja Muzičke dvorane ujedinila opoziciju koja je pokušala gradskoj vlasti da stavi do znanja da prostor na Bulevaru nije dobra ideja za gradnju ovog objekta, sa tim se gradonačelnik Darko Bulatović ne slaže.

Proteste građana čija imanja će Grad morati da kupi da bi se napravio prostor za Dvoranu, Bulatović naziva “zloupotrebom pojedinih vlasnika parcela”, koji žele da ih zadrže da bi ostvarili veći profit. Darko Bulatović Bulatović tvrdi da je gradnja Muzičke dvorane u javnom interesu; foto: JV

Optužuju nas da ćemo mi njima kao Grad isplatiti 10 puta manju cenu nego što je tržišna. Ali niko neće da kaže ili ne zna, da se Grad ne pogađa kad kupuje neki prostor, zemljište ili bilo šta ili kada prodaje, nego se to radi na osnovu procene tržišne vrednosti Poreske uprave - naveo je Bulatović.

Bulatović je optužio prethodnu vlast što će se sada Dvorana graditi kod budućeg Delta sitija, jer je prostor na keju i kod Skopljanske ulice u Nišu, gde je trebalo da se gradi takva zgrada, pretvoren u “vešernicu”.

Potreba da ovaj grad ima instituciju i hram kulture, umetnosti, da imamo doživljaj velikog grada je izgubljen 2011. Na prostoru keja i Skopljanske ulice gde je bila predviđena takva zgrada, opera, pa su to promenili i stavili su da tamo možemo da pokažemo turistima terase, veš na terasama, umesto na tako značajnom mestu u ovom gradu da postoji hram kulture. To smo promenili - tvrdi Bulatović.

Prostor koji je sada pod šumom i šibljem ima više vlasnika, kako kaže Bulatović, a deo parcela pripada državi i Gradu, te su planeri odlučili da se tu gradi Muzička dvorana “jer je javni interes da ona izađe na Bulevar”. Najavljuje da će tu biti izgrađeno nekoliko kružnih tokova i parking za veliki broj ljudi. Radove će, dodaje, stopostotno finansirati država.

Podsetimo, gradnju Muzičke dvorane je prilikom posete Nišu najavio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a trebalo bi da ona bude izgrađena za 4 do 5 godina. Grad je nedavno predložio gde bi ona mogla da se gradi, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladjana

    21:52 // 26. 3. 2018.

    Sramota.Treba svi vlasnici parcela da se udruze postave tamo sator pa kud pukne neka pukne.Treba da ih je sramota.Oteto prokleto,

  • Mirjana Todorovic

    21:47 // 26. 3. 2018.

    Mirjana Todorovic Ako taj objekat koji nazivate muzicka dvorana, sadrzi prostorije za kulturu, poslovne prostorije i stambeni deo, onda je to kulturno-poslovni-stambeni objekat. Tako sam to na fakultetu naucila .Davnih 70-tih godina, kada je prostor iza ovih parcela dat Nis-ekspresu na koriscenje i kada se gradio stambeni deo sadasnjeg Bulevara Nemanjica, onda je ovaj prostor bio namenjen izgradnj

  • ***

    09:03 // 26. 3. 2018.

    Pozivam sve nadlezne inspekcije da vide kako se trafika na Pevcu prosiruje na trotoar! Dokle vise?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: