Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 26. 3. 2020.

| Društvo

Vlasnici pasa u Nišu nisu kršili pravila tokom policijskog časa, traže da im se mogućnost izlaska ne ukida

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Dragica
Traže da se mogućnost izlaska ljubimaca ne ukida; foto: J. C.

U Nišu niko od vlasnika kućnih ljubimaca nije prekršio policijski čas, potvrđuje policija, a oni kažu da su izvodili pse na kratko i kada je to bilo dozvoljeno, pa su burno reagovali na najavu predsednika Aleksandra Vučića da će ta mogućnost biti ukinuta. Pozvali su nadležne da ne zabranjuju izvođenje pasa i time kažnjavaju sve vlasnike i ljubimce, već da kazne one koji zloupotrebljavaju izlazak ispred zgrade.

Vlasnici ljubimaca koji žive u stanu su uspeli da se izbore za kratku šetnju ljubimaca tokom policijskog časa.

Za 5 dana koliko je na snazi odluka da vlasnici mogu da izvedu pse od 20 do 21 sat na 20 minuta, 200 m ispred zgrade u kojoj žive, u niškoj policiji kažu da građani nisu kršili ta pravila.

Vlasnici kućnih ljubimaca u Nišu su se pridržavali ograničenja kretanja tokom policijskog časa, nije bilo nikakvih problema - kažu u policiji.

Dragica Ljubimci moraju i posle 17 sati da izađu; foto: J. C. Međutim, kažu da iako su pravila poštovali, predsednik Vučić je najavio da će to biti ukinuto. Kao razlog naveo je da je najvažniji ljudski život, a vlasnicima je preporučio da ljubimce prošetaju ujutru u 5:15 i u 15 sati.

Da to nije dovoljno, a ni bezbedno za zdravlje kućnih ljubimaca smatraju vlasnici i zato su reagovala mnoga udruženja koja se bave zaštitom životinja. Pisali su i Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Veoma smo razočarani što jedan deo javnosti nije uvideo smisao ovakve odluke i protumačio je kao stanje privilegije, a ne nužde. Posebno je zabrinjavajuće što su neke javne ličnosti ispoljile govor mržnje prema vlasnicima pasa i psima. Bojimo se da je sve to uticalo na to da se razmišlja o povlačenju odluke, a ne objektivno opravdani razlozi. Smatramo da nepoštovanje odluke i njena zloupotreba treba da budu sankcionisani ali ne kolektivnom kaznom pre svega pasa koji su žrtve ponašanja ljudi - poručuju iz udruženja.

Napominju da zabrana izlaska može da ugrozi zdravlje pasa, te mole nadležne da mogućnost izlaska ne ukidaju, a vlasnike da budu odgovorni.

Saopštenje potpisuje Udruženje za prava i zaštitu životinja MIA, Nada za životinje Riska i Udruženje Feniks, a veliki broj vlasnika je na njihovu preporuku poslao molbu predsedniku i premijerki da i dalje budu dozvoljena kraća šetnja ljubimaca tokom policijskog časa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milos

    10:01 // 28. 3. 2020.

    ma ni covek od 17h-05 ne moze bez toaleta.

  • Mama kučkarka

    07:48 // 27. 3. 2020.

    Imam i dete i psa - nikom nije lako i osećaju se posledice karantina, ali mislim da kratak izlazak ispred zgrade nikog ne ugrižava. I to stvarno nije privilegija, već nužda. Poenta je da nemaš kontakt ni sa kim, zar ne? Da li neko razmišlja da će pas koji ne može da izdrži da mokri u kući? Ako se to desi, ko će to da sanira? Opština?

  • Nesa

    07:13 // 27. 3. 2020.

    Samo je covek vredan da bude zdrav i ziv na ovoj planeti.Sva ostala ziva bica treba odstraniti.Ova planeta je samo za pametnog coveka.Toliko smo pametni da imamo vise tenkova nego respiratora.Toliko smo pametni da svakoga dana postoji neki rat u svetu.Toliko smo pametni da zimi ne mozemo da disemo..Toliko smo pametni da kada bi napustili ovu planetu ona bi se za mesec dana oporavila

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: