Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 3. 10. 2019.

| Društvo

Vlasnik “Rivera” bez dozvole sagradio objekat nasred ulice, komšije zahtevaju rušenje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
71498979_431764734117363_4070645436212314112_n
Objekat izgrađen nasred ulice; foto: JV/J. A.

Godinu dana se građani niškog vikend naselja Donja Vrežina žale i prijavljuju nadležnima da od buke koja dopire iz kafića "Rivero" ne mogu da žive, a ukazivali su i na to što je protizakonito iza njega nasred ulice sazidan objekat. Tvrde da dosad na njihove prijave niko nije reagovao, a sve to su rekli i pomoćniku gradonačelnika Milošu Miloševiću.

71488105_538716250195729_7919072215172120576_n Muke stanovnika zbog kafića "Rivero"; foto: JV/J. A. Stanovnici ovog naselja mesecima traže mir i poštovanje zakona, što im je, kažu, oduzeto pre godinu dana kada je kafić "Rivero" počeo sa radom. Pored buke, kao još jedan od problema vide i to što je nasred Geteove ulice, koja se vidi na Generalnom urbanističkom planu Niša, vlasnik "Rivera" 2018. sagradio objekat.

To je ulica koja nama rešava i problem kanalizacije i ulaska u placeve koje smo kupovali računajući na to da ćemo imati ulicu koja je u Urbanističkom planu. Uplašili smo se, jer jednom od komšija ne odgovara da tu prođe ulica. On radi sve da bi se promenio detaljan Urbanistički plan - istakao je jedan od stanovnika naselja.

Pitaju se stanovnici kako je moguće da je objekat protivzakonito izgrađen na ulici i da ni pored izvršnog naloga o rušenju koje je bilo zakazano za mart ove godine on nije srušen. 71690623_2157721264530737_1292894536028127232_n Saslušao ih pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević i njegovi saradnici; foto: JV/J. A.

Gde su inspekcije, zašto one ne rade svoj posao? Kako objekat koji je građen 2018. godine može da uđe u proces ozakonjenja? I da vi ne izađete i ne srušite ga? - neka su od pitanja komšija.

Prijavljivali su stanje u svom komšiluku na brojne adrese, ali tvrde da dosad niko nije reagovao, pa su napravili i peticiju. Njihov komšija i muž vlasnice Sonje Stamenković, Goran, ranije je odbacio optužbe komšija i tvrdi da rade isključivo u skladu sa propisima.


Gradnja suprotna planu je krivično delo

72045676_980133862338822_2914053328000253952_n Ulica neprohodna zbog ovog objekta; foto: JV/J. A.Ipak, meštani nisu odustali od borbe i tražili su i da se lično sastanu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i od njega zatraže rešenje. On se juče ipak nije pojavio. Kao zamena, došao je njegov pomoćnik Miloš Milošević koji je rekao da nije prvi put da neko pokušava da menja planove. Uveravao ih je da to neće da se desi dok je aktuelna vlast za to nadležna.

Iako Zakon o ozakonjenju objekata predviđa legalizaciju samo onih građevina koje su zidane pre 2015. godine, Milošević tvrdi da svako ima pravo da uđe u proces ozakonjenja.

Ipak, istakao je i da - svako ko bi ozakonio objekat preko zemljišta koje nije planski za to nenamenjeno, poput pomenute ulice - učinio bi krivično delo.

Pretpostavljam da je on predao zahtev za ozakonjenje i po zakonu zastaje se sa rušenjem do okončanja predmeta. Naš Sekretarijat za ozakonjenje postupa po predmetu i donosi rešenje, pretpostavljam da će u ovom slučaju biti negativno, jer se objekat nalazi na trasi puta. Ja ću biti zainteresovana strana koja će inicirati rešavanje tog postupka po zakonu. Nakon toga stranka ima pravo žalbe višem stepenu i tek nakon te odluke Građevinska inspekcija može da dobije nalog da ukloni objekat - odgovara Milošević.

Pomoćnik gradonačelnika je dao rok od 5 dana sekretaru za inspekcijske poslove Srđanu Laketiću da se upozna sa svom dokumentacijom, prijavama i postupanjem nadležnih.


Građani strahuju za svoju bezbednost

71798199_1681604028640383_1170273374346149888_n Građani konačno upoznali nadležne sa problemima; foto: JV/J. A.Stanovnici koji su pokrenuli peticije kažu da nemaju ništa lično protiv vlasnika "Rivera", ali da su zbog prijavljivanja problema dobijali pretnje i da su uplašeni za svoju i bezbednost velikog broja dece koja stanuje u ovom kraju.

Bojimo se, jer iz iskustva znamo da se zbog privatnih interesa često menjaju planovi. Ozbiljno sumnjamo da će to i ovde da se desi. Lokalna vlast se odnosi kao da mi ovde ne postojimo, kao da smo u Zanzibaru. Mi samo želimo da se zakoni poštuju, ništa više. Nama je bezbednost na prvom mestu, a on preti da će da nas iseli odavde - napominju građani.

Nadležni koji su juče posetili građane najavili su i da će njihove muke sa bukom biti rešene. Laketić je rekao da bi to kraja meseca inspekcija Zaštite životne sredine trebalo da izmeri buku, a ako to ne bude učinjeno najavio je prekršajnu prijavu.

Građane je osim Miloševića posetio i načelnik Komunalne policije Milan Đorđević, koji je ranije tvrdio da komunalna policija nije primila nikakvu peticiju, niti je izlazila na teren, što su negirali i građani i sam vlasnik "Rivera".

Podsetimo, pored ovog objekta i sam lokal "Rivero" je građen bez građevinskih, pa nema ni upotrebnu dozvolu. Za izgrađene nadstrešnice i bazene doneto je rešenje o rušenju, međutim, ono je obustavljeno. Vlasnik lokala je rekao da je "sve usklađeno sa novodonetim Pravilnikom" i da je u postupku legalizacije.

Međutim, u Gradskoj upravi, novinarima Južnih vesti odbijaju da dostave rešenje o rušenju, pod izgovorom da nije od javnog interesa da bude objavljeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Darko

    09:46 // 16. 10. 2019.

    Samo napred ovo je sitno a sve uzima maha i bahati se u svim prsvcima i na svim poljima,organizovan kriminal po nalogu!

  • Miro

    07:53 // 6. 10. 2019.

    Svak je rođen da po jednom umre,

    čast i bruka žive dovijeka.

  • Vrezinac

    21:21 // 5. 10. 2019.

    Pre mesec dana bio sam u inspekcije da prijavim neki problem i trazim komunalne vucem vrata nema zaključano pitam gde su otišli na teren vratim se za nekoliko sati opet nema nikog potražim sefa nema ni njega pitam gde su niko ne zna i sta da se kaze vise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: