Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 15. 3. 2013.

Vlasnik odgovoran ako neko upadne u šaht

Untitled.jpg

Šahte bez poklopaca česta su pojava u Nišu, pa postoji veliki rizik da se neko povredi. Iz Vodovoda podsećaju da su za održavanje nadležni vlasnici priključaka, te da su oni odgovorni ukolko se to desi.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • ilic branislav

    12:12 // 15. 3. 2013.

    Stvarno sramni odgovor od podparola iz vodovoda!U kojoj zemlji gradjani se obavezuju da Odrzavaju ulicne poklopce???Dali trebamoi cistiti sahte ako su zapusene? Bolje bi bilo da je podigao tuzbu protiv lopova a da sve poklopce stave kako bi zastitili sve gradjane u celoj Srbiji!!!!

  • advokat

    12:33 // 15. 3. 2013.

    Tvrdnja odgovornih lica iz JKP "Medijana" da su vlasnici stanova odgovorni za poklopce na šahtama koje se nalazi na trotoarima ispred njihovih stambenih zgrada NISU TAČNE.

    Najpre, neka pročitaju čl. 2 Odluke o opštim uslovima za uređenje grada Niša. U pomenutom članu se određuje da su trotoari - javne površine.

    Zatim, neka pročitaju čl. 50 iste Odluke. U pomenutom članu se određuje šta se smatra otvorima i ko je odgovoran za održavanje poklopaca na šahtama. Odgovoran je onaj ko postavlja i održava instalacije u šahtama (npr. Vodovod, Elektrodistribucija, Pošta itd).

    Stanari ne mogu da budu odgovorni. Oni nisu vlasnici površine na kojoj se nalaze otvori, oni nisu napravili otvore (šahte) na javnim površinama, oni nisu postavili instalacije i oni ne održavaju iste. Stanari su samo korisnici usluga.

    U slučaju pada u neobezbeđenu šahtu u Nišu, tužbu za naknadu štete (materijalne i nematerijalne) možete podneti protiv...Nastavak naplaćujem.

    • advokat

      18:53 // 15. 3. 2013.

      Pogrešio sam. Treba da stoji JKP "Naisus".

    • mrđa

      21:34 // 16. 3. 2013.

      Pogrešio si ti ceo komentar,šta da naplatis kad neznas da su stanari vlasnici i zemljišta oko zgrada ,odnosno zajedničkog dvorišta ako ga imaju.Uknjiženjem stana postaješ vlasnik zemljišta oko zgrade,tako da niko nemože vršiti radove bez tvog pristanka i (dalje ti naplaćijem)

    • advokat

      19:01 // 17. 3. 2013.

      "Stanari su vlasnici zemljišta oko zgrada u gradu"!?!? Kakvo neznanje. Veću glupost odavno nisam pročitao. Pošto si verovatno jedan od lezilebovića iz Vodovoda koji prima platu od poreza koji plaćam državi, poslaću te na dodatno školovanje da nešto naučiš i da ne pišeš svašta.

  • pera

    18:58 // 15. 3. 2013.

    Gospodine Branislave i gospodine advokat vi očito neznate da pročitate šta je napisano. Priključne šahte (gde se nalazi vodomer ili priključak kanalizacije) održava sam vlasnik priključka.Te šahte se nalaze u vašim dvorištima a stambene zgrade što nemaju dvorišta pa te iste šahte koji oni održavaju su izgrađene na trotoaru tj. javnoj površini to je njihov problem. Javna preduzeća kao što je distribucija, vodovod , telekom i direkcija imaju obavezu da održavaju svoje šahte ali ne šathe kao što je dat primer u ulici Dragiše Cvetkovića. PR vodovoda je lepo rekao šta oni odražavaju ali neko treba razumno da pročita i da mu uđe u glavu.

    • advokat

      22:12 // 15. 3. 2013.

      Vidi se da si vrsni poznavalac prava kad ne razlikuješ javnu površinu od privatnog poseda. TROTOARI SU odlukom Grada ODREĐENI KAO JAVNE POVRŠINE. Ne može fizičko lice da odgovara za opasnu stvar koja se nalazi na javnoj površini. Fizičko lice odgovara samo za šahtu koja se nalazi u njegovom privatnom dvorištu.

      Navedi pravni propis na kome zasnivaš svoju tvrdnju da su fizička lica-stanari odgovorni za održavanje šahti na javnim površinama.

      Za naknadu štete koju građani pretrpe zbog pada u otvorenu šahtu, sudovi solidarno obavezuju - 1. Grad Niš 2. Direkciju za izgradnju grada Niša 3. Javno preduzeće koje je korisnik instalacija koje se nalaze u šahtu.

  • Nislija

    19:27 // 15. 3. 2013.

    kada smo vec kod odgovornosti za javne povrsine/kolovoze, ko je odgovoran da popravi asfalt posle "prekopavanja" ulice jer je pukla vodovodna cev. Trenutno u Proleterskoj zjapi vvelika rupa posle poprvke

  • pera

    09:50 // 16. 3. 2013.

    Advokat ja razlikujem šta je javna površina ali ti nerazumeš neke stvari. Ako ti izgradiš šahtu na javnoj površini kao fizičko lice da li tu istu šahtu treba da ti održava neko javno preduzeće ili ti sam. Za to mi ne treba poznavanje prava, već samo zdrav razum.

    • advokat

      14:19 // 16. 3. 2013.

      Možemo unedogled da vodimo diskusiju o tome koje odgovoran, ali sud je taj koji presuđuje.

      Uz napomenu, da sud ne sudi na osnovu zdravog razuma, već na osnovu Ustava, zakona i drugih opštih akata, kada je to predviđeno zakonom, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i potvrđenih međunarodnih ugovora.

  • pero

    10:58 // 16. 3. 2013.

    Da, sada ce verovatno vlasnici stanova u zgradama da budu i vlasnici sahtova, a dosada to nisu bili. Jer ove "prave" vlasnike ne zanima da stalno kupuju sahte.

  • Zoran Ignjatovic

    14:35 // 16. 3. 2013.

    Postovani korisnici,da bi otklonili sve dileme i prostor za davanje pausalnih procena na ovu temu, pozivam vas da pogledate Odluku o vodovodu i kanalizaciji grada Nisa (Sluzbeni list grada Nisa br. 89/05,cl. 12. i 34.), gde se detaljnije mozete upoznati sa pravima i obavezama korisnika.
    http://www.eservis.ni.rs/propisi/Docs/3238.pdf

    • advokat

      16:19 // 16. 3. 2013.

      PR JKP "NAISUS" je izjavio da "oni brinu o šahtama gradske kanalizacije koje se nalaze na centralnom delu kolovoza...a da sve što se nalazi levo i desno su priključne šahte". Ovo nije tačno. Levo i desno od kolovoza (na trotoaru) se ne nalaze samo priključne šahte, već se nalaze i postrojenja i uređaji koji čine JAVNI VODOVOD.

  • abrakadabra

    21:14 // 16. 3. 2013.

    6.marta sam usao na parking "Rovce" pored glavne autobuske stanice na kome naplatu vrsi parking servis Nis i kolima upao u jednu od dve otvorene sahte.Nijedna nije bila obelezena i pokidao sam skroz gumu kupljenu oktobra meseca.Za ostecenu felnu platio sam 20e majstora a gumu sam morao novu da kupim 50e.Kad sam stigo kuci posle jedno dva sata provedenih na kisi "gospodja "koja radi na call centru parking servisa rekla mi je kako oni nemaju veze sa time.Pitao sam je kako moze da mi naplati parking a da niko nije odgovoran za sahtu,ili barem za to sto nije obelezena.Da ne duzim vise,znate i ,sami kako ide to -niko nije kriv.Od tada im vise ne placam parking,prvo nadjem onog sto se setka pa mu objasnim da mi dodju 70e i da mu ne pada na pamet da mi pise kaznu jer cu da ga oteram na urgentno.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: