Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 7. 1. 2023.

| Društvo

Vlasotinačke "Mućke" - kafe "Ragina glava" dom ljubitelja piva, utakmica i spomenar južnjaka [video]

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti

Kultni fenomen, serija “Mućke” koja je obeležila živote brojnih generacija našla je svoje mesto i u Vlasotincu gde već 14 godina postoji Ragina glava, insprisana omiljenim pabom glavnih aktera te komedije. U kutku od svega 30 kvadrata smešteno je preko 100 uspomena, suvenira, postera, zastava, fotografija, sportskih rekvizita Vlasotinčana i ostalih posetilaca lokala, a sve sa idejom vlasnika da se očuva svedočanstvo jednog vremena i vlasotinačkih mućki.

Na samom ulazu u centar svih dešavanja male varoši, iza gotovo neprimetnih vrata, krije se vlasotinačka Ragina glava. Lokalni pab u kom stanovnici po ugledu na Del Boja i Rodnija, provode svoje slobodno vreme. ragina glava10 Lokalni pab u kom stanovnici po ugledu na Del Boja i Rodnija provode svoje vreme; foto: Privatna arhiva

Interesantnog enterijera, sa visokim šankom u uglu, zidovima ukrašenim sa preko 60 fotografija i isto toliko tablica iz raznih delova sveta, nekoliko zastava, obeležjima fudbalskih klubova, posterima sa raznoraznih koncerta i simbolična zastava pank benda Ramones koja zauzima posebno mesto. ragina glava4 Svaki ćošak u lokalu je ispunjen; foto: Privatna arhiva

Svaki od predmeta krije svoju priču, a vlasnik lokala Miloš Nikolić započinje svoju kako su mangupi iz londonskog predgrađa Pekam, našli svoje mesto i u njegovoj varoši.

Ideja o otvaranju kafića, kaže, počela je i pre početka. Kao tinejžerski san, na stepeništu ispred jedne prodavnice, uz pivo sa drugarima i prepričavanje poslednje odgledane epizode tada najgledanije serije “Mućke”. ragina glava5 Zastava "Ramones-a" zausima posebno mesto; foto: Privatna arhiva

Kafić je relaitvno mlad, ali je ideja nastala dok smo pratili seriju i ispijali pivo ispred prodavnice. U to vreme bili smo ludi pankeri i zamišljali kako ćemo da otvorimo svoj kafić u kom ćemo da pijemo za džabe, gledamo utakmice, kladimo se i slušamo dobru muziku - kaže on.

Po uzoru na londonski pab u kom su protagonisti serije pronašli svoje mesto u kom se osećaju kao kod kuće, 2009. godine otvorena je Ragina glava u Vlasotincu. ragina glava3 Preko 100 suvenira koji bude uspomene; foto: Privatna arhiva

Ipak, danas, kaže Nikolić, da na sitkom Mućke asociraju samo ime i jedna fotografija iz serije, jer mu je žela bila da naprave svoju lokalnu priču, a ne kopiju Britanaca.

Tako u meniju nema Del Bojove omiljene Pinja kolade, a jedini koktel koji služe zove se kao i sam lokal, po njihovoj jedinstvenoj recepturi.


"Ragina glava" spomenar malih Vlasotinačkih priča u još manjem prostoru

Enterijer je takođe ono po čemu se prostori dva istoimena lokala razlikuju. Dok su kod londonskog paba zidovi ukrašeni crvenim tapetama i sa nekoliko suptilnih slika, vlasotinačka Ragina glava podseća na mali alternativni muzej uspomena, gde više nema mesta “ni za iglu”. ragina glava8 Vlasotinačke mućke i lokalci; foto: Privatna arhiva

Nalepnice i šalovi različitih klubova, bokserska rukavica sa potpisom Majka Tajsona, oprema za hokej i američki fudbal samo su neki od sportskih rekvizita koji su istaknuti u lokalu, a koje je vlasnik sasvim spontano počeo da dobija od prijatelja ili posetilaca njegovog objekta.

Tako sam od svog druga iz Amerike dobio boksersku rukavicu sa potpisom Tajsona. To je bilo u vreme kada je Majk već bio na izmaku snage, kada su ga vodili kao cirkusku mečku i zarađivali na njemu i predmetima koje potpisuje. Moj prijatelj je licitirao i dobio jednu od rukavica, koju mi je poslao i koju ćemo izložiti u posebnu kutiju - kaže Nikolić.

ragina glava9 Hoće neko na ragbi? foto: Privatna arhivaTu su i plakati sa koncerata, ali i plakat nekadašnjeg prvobito pokreta, a kasnije i političke organizacije Otpor kome je mnogo mladih Vlasotinčana tada pristupilo.

Najveću pažnju pored angažovanih fotografija jednog lokalnog umetnika, privlače i tablice koje stižu iz celog sveta, a ona sa Košara, po rečima Petrovića ima posebnu sentimentalnu vrednost.

Mi nismo mogli da fotografišemo koncerte na koje smo išli, zato su nam jedine uspomene plakati koje smo donosili, ali ono što je meni jako značajno i jedinstveno jeste registarska tablica sa Košara. Kad su se vojnici povlačili sa Kosova, svako je poneo po nešto za uspomenu. Tu je bio jedan zapaljeni kamion sa kog je moj prijetelj skinuo tablici i dao za lokal - objašnjava Nikolić.

ragina glav2 Bokserska rukavica sa potpisom Majk Tajsona; foto: Privatna arhivaObjašnjava i da sve što se zaboravi u lokalu, nađe svoje mesto, pa su tako veštačke trepavice koje je neka devojka skinula i zaboravila, zalepljene preko prepoznatljivih gustih obrva meksičke umetnice Fride Kalo čija je slika okačena iznad šanka.

Ističe da je klijentela raznolika, da važi za opozicioni lokal u kom sede i simpatizeri vladajuće partije, navijači Crvene Zvezde iako i sam navija za Partizan, akademski građani, umetnici i oni još nesnađeni, kao i da se na pragu kafea ostavlja Južnjački temeprament i neguje slobodarski dug.

Kada sam otvorio lokal prva stvar koju sam uradio, okačio sam zastavu Jamajke, verovatno za ljude ima različitu simboliku, ali hteli smo da odmah orjentišemo ljude i da im damo pravac, nama to predstavlja jednakost, slobodu i širenje ljubavi i mira - napominje on.

ragina glava Tablica sa Košara; foto: Privatna arhivaZaključuje da je njegova Ragina glava zapravo grad u gradu koji okuplja zajednicu ljudi koji ne pripadaju “roze rijaliti svetu”, već kroz različite angažmane, humanitarne akcije, od kojih su napominje, mnoge bile i u samom lokalu, teže ka tome da sačuvaju deo prošlosti i stvore neke nove lepe uspomene. ragina glava6 Maska sa karnevala u Veneciji; foto: Privatna arhiva

Inače, naziv Ragina glava svetskoj javnosti postao je poznat kroz britansku situacionu komediju Only Fools and Horses koja aludira na izreku samo budale i konji rade. Serija je emitovana na BBC-ju od 1981. do 2003. godine i za više od dve decenije postala je kultno delo Džona Salivana.

The nags head, odnosno Ragina glava predstavljao je lokalni pab u kom su braća Troter bile redovne mušterije koje pokušavaju na različite načine da osiguraju svoj status u društvu i dođu do novca bez prevelikog truda, praveći “mućke”, a pojam raga u srpskom jeziku predstavalja starog isluženog i iznemoglog konja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr dra

    18:51 // 7. 1. 2023.

    Sjajna priča!!!

  • profesor

    18:48 // 7. 1. 2023.

    lepo, ali što ima jedno i po žensko ukupno...

  • Dragan Ciric

    15:48 // 7. 1. 2023.

    Pogodjen sam direkt. Ispinile su mi zivot Mucke.Mator sam i prvom prilikom zelim u Raginu glavu.Hvala sto postojite i negujete meni omiljeni ambijent.Toooo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: