Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 23. 5. 2018.

| Društvo

Vlasotinačkim protivgradnim strelcima nagrade za rad

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
Protivgradne-rakete1.jpg
Iz lokalnog budžeta nagrade za protivgradne strelce, foto: arhiva JV/ www.vaseljenska.com

Iako lokalne samouprave direktno ne mogu da isplaćuju zarade protivgradnim strelcima, jer je to u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda, odbornici u Vlasotincu odlučili su da svojim strelcima finansijski pomognu kroz jednokratne novčane nagrade. Svaki od 12 strelaca dobiće po 36.000 dinara.

Odbornici su se složili oko toga da je nadoknada koju im isplaćuje RHMZ za posao koji obavljaju mala, pa su doneli odluku da iz budžeta izdvoje novac za njihove nagrade.

I samo Ministarstvo poljoprivrede dalo je preporuku da lokalne samouprave nađu rešenje za protivgradne strelce, a svesni situacije da je neophodno povećanje izdvajanja za ljude koji su dežurni po 24 sata, šest meseci u godini, iz lokalnog bužeta će svakom pojedincu biti isplaćena nagrada u iznosu od 36.000 dinara - kažu u Opštini.

Strelci su inače dužni da svakodnevno dežuraju u periodu od 15. aprila do 15. oktobra, za šta im RHMZ na mesečnom nivou isplaćuje svega po 4.000 dinara.

Načelnik Centra za odbranu od grada pri RHMZ Zoran Babić podseća da su se nadležna ministarstva složila da je stimulisanje strelaca dozvoljeno i poželjno.

Na osnovu različitog tumačenja člana 9. Zakona o odbrani od grada, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 2016. godine dalo je tumačenje ovog Zakona i pozitivno mišljenje da lokalne samouprave mogu da dodatno stimulišu rad strelaca i nabavljanje raketa. Ovakvo tumačenje zakona o odbrani od grada prosleđeno je cirkularno svim lokalnim samoupravama uz propratno pismo i Ministarstva finansija - rekao je Babić.


Vlasotince trenutno ima dovoljno raketa

Opština Vlasotince ima 6 protivgradnih stanica u kojima dežuraju po 2 strelca i koji od vremenskih nepogoda “brane” površinu od 303 kvadratna kilometra.

Svaka stanica je od RHMZ-a, prema rečima nadležnih, dobila po 5 raketa, što je trenutno dovoljno, pa se zasad ne planira nabavka novih raketa na lokalnom nivou.

Podsetimo, iako je načelnik u Centru za odbranu od grada Zoran Babić rekao da je stimulisanje protivgradnih strelaca dozvoljeno, pa i poželjno, Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad su lokalne samouprave koje dodatni novac iz budžeta za strelce ne izdvajaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: