Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 14. 12. 2022.

| Društvo

Vlasotinčani na protestu protiv gradnje MHE, Ćuta najavio barikade: Rupska reka nije na prodaju

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
20221214_124823
Poruke nadležnima i privatnom investitoru; foto: M. M.

Meštani sela Dadince i aktivisti iz Vlasotinca, uz podršku brojnih narodnih poslanika, okupili su se ispred Opštine kako bi pokušali da ukažu na neregularno izdavanje građevinske dozvole i spreče za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” na Rupskoj reci. Niko od nadležnih nije izašao pred više stotina okupljenih, ali je pre protesta na sastanku sa predsednikom Opštine Bratislavom Petrovićem bio ekološki aktivista i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta koji je istakao da neće dozvoliti gradnju i da je spreman da barikadama odbrani reku iz koje se vodom snabdeva više od 15.000 ljudi.

Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince usvojilo je pre nekoliko dana zahtev privatnog investitora Water Green Energy iz sela Kumarevo za početak treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci i to bez Studije o proceni životne sredine i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine.

20221214_134255 Meštani sela Dadince protestom nastavili borbu protiv gradnje MHE; foto: M. M.Kako bi pokušali da spreče uništenje reke, meštani Dadinca i aktivisti neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” okupili su se ispred Opštine i još jednom pozvali nadležne da hitno spreče početak gradnje, jer tvrde da je Rupska reka njihov izvor života, a ukoliko to ne urade, biće primorani da se sami brane od privatnog investitora.

Meštanin Dadinca, inače profesor engleskog jezika u penziji Zoran Kocić dobitnik je priznanja Oktobarske nagrade Opštine Vlasotince pa poručuje da će se sa početkom gradnje i treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci on odreći te nagrade.

Dadince nam je osvetljavalo vidike, reč je o ponositom selu čestitih ljudi. Molimo kao vas Mesna zajednica Dadince da pod hitno sprečite gradnju MHE ”Besko”, jer može doći do velikih problema i velikog gneva stanovništva, što je u ovom trenutku Srbiji najmanje potrebno. Ja sam dobitnik Oktobarske nagrade za razvoj sela i evo sada ovde pred vama obećavam da ću se sa rezignacijom iste odreći, ukoliko reku budete ustupili graditeljima. Oni uništavaju jednu od najčistijih i najlepših reka Evrope. Ako ne uspemo u našoj nameri, posledice će trpeti i naši potomci, ali i oni koji su dozovolili da uništavaju reke - poručio je Kocić.


Opštinsko veće ispituje odluke Odeljenja za urbanizam

Meštani Dadinca juče su predali i zvaničnu inicijativu za poništenje svih dozvola za gradnju MHE ”Besko”, a danas se u Kabinetu predsednika Opštine našao i ekološki aktivista i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, nakon čega je izdato zvanično saopštenje Opštine. 20221214_135320 Više stotina građana na protestu; foto: M. M.

Jovanović je izneo predlog da se izdata dozvola za gradnju MHE ”Besko” privremeno stavi van snage, dok se ne utvrdi da li je u skladu sa važećim propisima i dok se ne sprovede javna rasprava o njenom uticaju na životnu sredinu. Predsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović je na Opštisnom veću održanom 12. decembra odredio članove Veća zadužene za oblast urbanizma i životne sredine da izvrše nadzor nad radom nadležnog Odeljenja - stoji u saopštenju.


Ćuta pozvao Dadinčane da barikadama brane Rupsku reku

Više od sat vremena trajao je sastanak Aleksandra Jovanovića Ćute i predsednika Opštine, a nakon njega ekološki aktivista i narodni poslanik poručio je da je dozvola koja je izdata - zbirka krivičnih dela. On je istakao da je privatni investitor kog je juče i sam zvao, u obavezi da u narednih 6 dana krene sa radovima, a ukoliko se to dogodi, kako kaže, moraće da se raguje kao na Staroj planini. Ćuta Vl Ćuta pozvao na barikade ukoliko se krene sa radovima; foto: M. M.

Ja sam juče zvao privatnog investitora, javio mi se izvesni Bratislav Pešić, koji kaže da nije on. Poručio sam mu da dođe na sastanak, ali vidite da ovde nema nikoga. Poruka za sve njih je da se manu ćorava posla, da ostave Rupsku reku na miru. Čekaćemo ga gore na barikadama. Meni načelnik Odeljenja za urbanizam, izvesni Milenko kaže da je sve urađeno po zakonu, a ja mu kažem da je ovo krivično delo. Oni nisu sproveli javnu raspravu, nemaju Studiju, tako da sve što su potpisali je krivično delo - kaže narodni poslanik.

Popularni Ćuta poručuje da će, nakon što spreče gradnju, analizirati gradnju svih mini-hidroelektrana u Srbiji i da će, ukoliko nisu građane po Zakonu, biti srušene.

Podsetimo, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana, zbog čega meštani sela Dadince takođe protestovali ispred Opštine.

Na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroelektrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela

    09:35 // 15. 12. 2022.

    Dosta više sa ovakvim raspravama i politikanstvom. Neka Vučić presudi šta će da se gradi u svakoj opštini a šta neće!

  • Miloš Leskovac

    18:12 // 14. 12. 2022.

    MHE ili Mini Hidroelektrane su ZLO! Velika podrška za narod i da sačuvamo prirodu koliko god maksimalno možemo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: