Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 18. 8. 2021.

| Društvo

Vlasotinčani protestvovali ispred opštine zbog otkazivanja javne rasprave o izgradnji MHE

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Protest Vl
Poruka opštinarima i investotru; foto: B. K.

Javna rasprava o izgradnji mini-hidroelektrani na Rupskoj reci trebalo je da bude održana danas od 11 sati, ali juče odložena jer, kako su saopštili iz Opštine, investitor i obrađivač Studije o proceni uticaja na životnu sredinu nisu mogli da prisustvuju. Upravo je to razlog što je nekoliko stotina Vlasotinčana danas protestvovalo ispred opštinske zgrade.

Građani koji su negodovali jer je, kako kažu, rasprava kasno otkazana. Među okupljenim građanima bili su i predstavnici ekološkog pokreta ”Bitka za Vlasinu”, kao i meštani sela Dadince u čijoj se blizini nalazi mesto gde privatni investitor želi da gradi MHE Besko.

Mnogi od nas su uzeli slobodne dane kako bi prisustvvali raspravi. Meštani okolnih sela nisu ni bili obavešteni da je rasprava otkazana jer nemaju društvene mreže, pa smo pokušali da im objasnimo o čemu se radi. Zvanične informacije su se pojavile u medijima juče, ali to je prekasno - rekao Bojan Kostić, član pokreta.

On dodaje da za vreme protesta niko iz zgrade Opštine nije izašao, niti se obratio građanima, koji su u svojim rukama nosili transparente. Protest Vl Protest jer je rapsrava kasno otkazana; foto: B. K.

Iz opštine nema nikakvih obaveštenja, niko nije reagovao. Oni su pokušali da prebace odgovornost, a jedini i isključivi krivci u svemu ovome jesu ljudi koji su na čelu Opštine. Oni su odgovorni za sve - rekao je Kostić.

Protest Vl Mnogi okupljeni pošli na raspravu, jer nisu da je ona otkazana; foto: B. K.

Podsetimo, i pored izglasavanja odbornika parlamenta u Vlasotincu sredinom marta da se zabranjuje izgradnja mini-hidroelektrana na teritoriji cele Opštine Vlasotince, pre dve nedelje zakazana je javna rasprava na kojoj je trebalo da se odluči da li će na Rupskoj reci biti građena MHE Besko u okolini sela Dadinece, za koju je privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo dobio dozvolu još 2019. godine.

Na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroekeltrane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    15:06 // 18. 8. 2021.

    Ne dopustivo je da prirodno nasledje drzave i drustva neko koristiti u svrhu pravljena privatnog profita i licnog bogacenja. U Srbiji ima 85 MHE ciji udeo u proizvodnji struje od 0,67% dok privatni investitori za podsticaj za izgradnju dobijaju milione evra. Najsiromasnija zemlja na Balkanu sa povsinskim vodama zeli sagraditi jos 800 MHE dok je Evropa prosle godine vise od 400 MHE zatvorila ...

  • Snežana

    14:51 // 18. 8. 2021.

    Narod se osvestio, neće više da dozvoli uništavanje reka zarad tajkunskuh interesa. Kad prodje ovo SNS ludilo mnogi će u zatvor uz zaplenu otete dobi

  • slavko

    13:51 // 18. 8. 2021.

    Ceo narod treba da se digne protiv ovih zlotvora,a to je neizbezno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: