Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:38, 24. 12. 2020.

| Društvo

Vlasotinčani sa težim simptomima korone ne moraju više na snimanje u Leskovac - novi rentgen počeo da radi

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Rentgen Vlasotince
Zaposleni morali da prođu obuku i dobiju licence; foto: Agencija "Publika"

Nakon što su više od mesec dana pacijenti na dijagnostička ispitivanja morali da idu u leskovački Dom zdravlja, jer u Vlasotincu rentgen nije bio radio, sada će snimanje rentgenom moći da obave u svom mestu, jer je novi aparat počeo sa radom.

Reč je o savremenom digitalnom uređaju, vrednom 12 miliona dinara, za koji su zaposleni morali da prođu novu obuku i dobiju licence, a Direktorat za nuklearnu i radijacionu bezbednost Srbije posle svih procedura poslao saglasnost za početak rada aparata.

Dom zdravlja je učestvovao na konkursu resornog ministarstva u januaru ove godine i dobio novi rendtgen aparat, ali se zbog kovida 19 kasnilo sa procedurama. Nakon kvara na starom aparatu, ubrzan je proces nabavke novog. U narednom periodu moći ćemo mnogo bolje i kvalitetnije da pružimo građanima ovu uslugu jer je reč o aparatu novije generacije - kaže direktorka Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović.

Sladeće nedelje će, kako kaže, biti nabavljana dva sanitetska vozila koja su kupila Opštine Vlasotince i Crna Trava, a u toku naredne godine je u planu nabavka ultrazvuka za fizikalnu medicinu, autoklava i aparata za detekciju vena.

Podsetimo, iako je rentgen postojao i bio ispravan, čekala se saglasnost nadležnih institucija, a samo najteži pacijenti su mogli da dobiju snimanje u leskovačkom Domu zdravlja. Kako bi ubrzali proces i pomogli svojim kolegama, tehničari iz Vlasotica su bili poslati u Leskovac da pomognu svojim kolegama, kako bi se i pacijenti iz Vlasotinca pregledali što pre.

Ove nedelje je prepolovljen broj pregleda u kovid ambulanti u odnosu na pre sedam dana - sa 200, na 100 pacijenata dnevno, a većinom su u pitanju kontrolni pregledi.

Dnevno se testira između 20 i 30 osoba, a testiranja se ne zakazuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: