Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 9. 12. 2022.

| Društvo

Vlasotinčani u sredu ispred Opštine protestuju protiv gradnje mini-hidroelektrane

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Protest Vl
Odeljenje za urbanizam odobrilo gradnju treće mini-hidroelektrane na Ruspkoj reci; foto: B. K.

Kako bi pokušali da spreče gradnju treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, a nakon što je Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince usvojilo zahtev privatnog investitora za početak gradnje, meštani sela Dadince i aktivisti neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” odlučili su da u sredu, 14. decembra od 13 sati još jednim protestom pokušaju da spreče direktno uništavanje reke iz koje se vodom snabdevaju stanovnici Grdelice i okolnih sela.

Samo nekoliko dana pre isteka roka od 3 godine za početak gradnje, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo podneo je novu projektnu dokumentaciju, kao i zahtev za početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko” i to bez Studije o proceni uticaja životne sredine, pošto je Odeljenje za urbanizam 5. avgusta donelo odluku da ona nije neophodna.

Iz grupe ”Bitka za Vlasinu” upozoravali su da je ta odluka o dozvoli samo formalnost, kao i da je Opština nebrojano puta pokazala da je na strani privatnog investitora, zbog čega su odlučili da se zajedno sa meštanima sela Dadince okupe i još jednim protestom ukažu na problem gradnje mini-hidroelektrane. Protest - MHE VL Meštani Dadinca spremni za protest; foto: P. I.

Zahtev za prijavu radova za MHE ”Besko” je usvojen od strane Odeljenja za urbanizam Opštine Vlasotince, samo ne znamo kako, jer u građevinskoj dozvoli piše da je u skladu sa Lokacijskim uslovima, a u Lokacijskim uslovima piše da pre prijave radova, investitor mora da izradi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i da dobije saglasnost na istu. Zato u sredu 14. 12. 2022. u 13 sati ispred Opštine Vlasotince, nek izađe rukovodilac Odeljenja za urbanizam da objasni ovo - pozivaju iz grupe "Bitka za Vlasinu".

Podsetimo, meštani sela Dadince protestovali su ispred Opštine i nakon otkazivanja javne rasprave o gradnji mini-hidroelektrane.

Odbornici vlasotinačke Skupštine izglasali su zabranu izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine marta 2021. godine, ali pošto je investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana i do sada nije održana.

Na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroekeltrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Firga

    14:19 // 9. 12. 2022.

    Mogu, mogu ovi mogu i život da vam prodaju, sve je na prodaju što reče Petrovici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: