Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 28. 4. 2020.

| Društvo

Vlasotinčani zabrinuti zbog porasta broja obolelih od korone, epidemiolozi kažu da je situacija pod kontrolom

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
Vlasotince
Građani se nisu pridržavali svih mera; foto: Agencija Publika

Gužve u prodavnicma i ispred njih, građani koji šetaju bez maski i rukavica, okupljanje i pored zabrane, slika je koju u Vlasotincu opisuju građani. Oni tvrde da se deo građana nije pridržavao propisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona, a sada su svi zabrinuti zbog porasta broja obolelih. Lokalni štab za pomoć se obratio republičkom, a epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je situacija pod kontrolom.

Početkom aprila potvrđen je prvi slučaj oboljevanja od virusa korona u Vlasotincu, a samo je u prethodna 3 dana ovaj broj porastao za 29, te je ukupno zaraženih 76.

Vlasotinčani koji su se javili Južnim vestima kažu da se propisane mere nisu u potpunosti poštovale i da su zbog situacije uplašeni.

Iako su kafići zatvoreni, mnogi su se okupljali ispred, u prodavnicama su bile gužve, niko nije vodio računa o socijalnoj distanci. Mnogi su napolje izlazili bez maski i rukavica i sada se to raširilo. Naravno da jeste, sami smo sebi krivi. Danas je situacija na ulicama malo mirnija, nema mnogo ljudi, uplašili se - kaže jedan građanin.

U vlasotinačkoj opštini živi oko 30.000 stanovnika, oko 2.000 ljudi radi u fabrikama, a ima i oko 1.200 privatnih firmi. Radnici kažu da u početku nije bilo zaštitne opreme, ali da su je poslodavci u međuvremenu nabavili.

I da smo hteli u početku da nosimo zaštitnu opremu, nismo mogli jer je nije bilo. Sada su, bar radnici, zaštićeni. Ali i dalje ima građana koji izlaze napolje bez maski i rukavica. Ko će nas zaštiti ako ne štitimo sami sebe? - pita se jedna građanka.

Kako je došlo do širenja virusa u lokalnom Štabu kažu da ne znaju zbog čega su od republičkog tražili pomoć i formiranje posebnog Kriznog štaba za ovu opštinu.

Da li će on biti formiran ne zna se, a nadležni u Vlasotincu kažu da su uradili sve kako bi se sprečilo širenje virusa.

Kako je došlo do širenje mi ne znamo jer u našem timu nemamo epidemiologa. Zato smo pomoć tražili i od republičkog Štaba. Ono što mi možemo reći je da su sve mere, koje su bile u našoj ingerenciji, uređene. Dezinfekcija prilaza Domu zdravlja, stambenim jedinicima, ulica, radi se na 3 dana. Ono što mi možemo da uradimo, predložimo i usvojimo, to i radimo - kažu u Štabu.

Najavljuju i brojnije testiranje u narednom periodu jer to i preporuka sa republičkog nivoa, a najveće žarište u ovoj opštini je trenutno predueze "Maša impeks" koje ima 8 radnika pozitivnih na kovid.


Tiodorović: Pik epidemije posle Uskrsa, ali situacija pod kontrolom

Iako eksplicitno nije rekao da se mere u ovoj opštini na jugu nisu poštovale i da je to razlog većeg broja zaraženih, epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je pik usledio posle Uskrsa i da je to primer "šta se može dogoditi ukoliko se mere ne poštuju".

Nije precizirao da li će biti oformljen poseban Krizni štab za ovu opštinu, ali je rekao da je situacija u Vlasotincu pod kontrolom i da je mali broj građana sa težom kliničkom slikom.

Njima je taj pik epidemije nekoliko dana iz Uskrsa. Zar vam to dovoljno ne govori da ako se ne pridržavamo svih mera, do čega može doći. To je situacija koja je, normalno, zabrinula građane i sve nas s obzirom na to da govori da i kad mislimo da se sprovode mere, dešava se da to ne bude na najbolji način. To je zasad pod kontrolom, nije u pitanju starački dom, nego stanovništvo i oni su pod kontrolom Instituta za javno zdravlje u Nišu i Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu. Potrebno je da im se pomogne, ali ove institucije to već rade - kaže Tiodorović.

U Kliničkom centru su 2 pacijenta iz Vlasotinca, dodaje on, i to su pacijenti sa težom kliničkom slikom. Iako ne navodi broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici u Leskovcu, koja je kovid centar za Jablanički i Pčinjski okrug, kaže da ih ima, ali su oni sa lakšom kliničkom slikom.

Podsetimo, među prvim obolelima su bili i radnici Grunera zbog čega je ta fabrika privremeno obustavila proizvodnju.

Građani su se žalili i da nema informacija o broju preminulih iz ovog kraja, a Opštinski štab da te informacije nema, ali su, nakon ukidanja uredbe o centralizovanom informisanju, reodvno slali izveštaje o obolelima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    01:31 // 29. 4. 2020.

    Koj ministar nije ucestvovao jos?
    Sad ce, kao vodja specijalnog staba, da resi problem za jedan dan..

  • Mentalitet

    18:25 // 28. 4. 2020.

    Prosta masa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: