Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 7. 10. 2010.

| Društvo

Vlasotince sutra slavi Dan opštine

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Centar Vlasotinca

VLASOTINCE – Ostvarili smo značajne rezultate, ali bi trebalo bi da stvaramo još bolje uslove za brži razvoj našega kraja – kaže Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince, povodom proslave 8. oktobra, Dana opštine.

On je naglasio da su uspeli da uspostave dobru saradnju sa Vladom Republike Srbije.

U Vlasotincu posebno čine velike napore na poboljšanju infrastrukture, jer je odavno shvaćeno da bez dobrih puteva nema ni bržeg razvoja.

Pored magistralnog puta od Vlasotinca prema Leskovcu, koji je potpuno preuređen, značajna sredstva su uložena i u razvoj seoske putne mreže. Tako je, na primer, protelih meseci investirano pet miliona dinara za realizaciju dva programa u prigradskom selu Šišava, gde je sagrađen deo puta i most na tamošnjoj reci Šišavici, koja leti presahne, ali u danima kada su obilne padavine zna da pričini veliku štetu.

- U okviru javnih radova realizujemo četiri projekta u koje je uključeno 57 radnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – ističe Šušulić.

Vlasotince je jedna od 25 opština koje su deo programa "Progres" koji sprovodi Evropska unija, a njegova vrednost je 17,5 miliona evra.

Evropska unija je izdvojila 13,5 miliona, Vlada Švajcarske 2,5, a Vlada Srbije 1,5 miliona evra. Program bi trebalo da se realiuje u naredne tri godine.

- Uradili smo petnaest projekata kojima ćemo konkurisati za sredstva ,,Progresa’’, a nadamo se da će naši predlozi biti prihvaćeni – kaže Šušulić.

Za Vlasotince je posebno značajno što će u ovoj i nekoliko narednih godina biti otvorena četiri pogona, odnosno nove fabrike u kojima bi trebalo da se zaposli oko 300 radnika.

Realizacije nekih od njih, kao što su one u fabrikama Elrad i Fiorentino već je počela i oni će biti završeni sredinom naredne poslove godine.

Samo u tim kolektivima posao će dobiti 110 radnika, što je vrlo važno, jer se poslednjih godina jug Srbije, a i samo Vlasotince suočava sa velikom nezaposlenošću. U ovom trenutku, na primer, posao traži više od pet hiljada radnika, ali mnogi će teško doći do radnog mesta, jer privreda nije zainteresovana za angažovanje gimnazijalaca, tekstilaca, ekonomskih i građevinskih tehničara, kao i nezaposlenih radnika brojnih suficitarnih zanimanja.

U Vlasotincu su – treba podsetiti i na tu neslavnu stranu ovdašnje zbilje - poslednjih desetak godina nestale čitave fabrike.

Nekoliko kolektiva teksitlne industrije odavno ne rade, a bukvalno zatvorena i Vinarska zemljoradnička zadruga. Takođe, više nema moćnog Građevinskog kombinata "Crna Trava", jednog od simbola ovoga kraja. Sve analize govore da je privatizacija u Vlasotincu pogrešno sprovedena i da je bez posla ostalo nekoliko hiljada radnika.

Za Vlasotince, malo mesto na obalama reke Vlasine, svi se slažu da je "najlepši isečak prirodne lepote" na jugu Srbije.

Okružen lepom okolinom, gradić se nalazi na obalama reke Vlasine, što čini ovaj kraj veoma privlačnim za goste namernike. Nažalost, mnoge prednosti prirode, ali i sam položaj ovoga kraja, nisu decenijama na pravi način korišćene i zato se Vlasotince – kao i ostale opštine Jablaničkog okruga – nalazi u grupi nerazvijenih krajeva.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: