Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:41, 20. 5. 2020.

| Društvo

Vlast tvrdi da je Bela Palanka dužna manje od 100 miliona, opozicija kaže - mnogo više

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bela palanka
Kratkoročno i dugoročno zaduživanje; foto: Lj. F.

Iako su odbornici belopalanačke skupštine izglasali odluku o zaduženju opštine kreditima od 128 miliona dinara, predsednik Opštine Goran Miljković kaže da oni još nisu uzeti, a da je lokalna samouprava trenutno dužna samo 87 miliona dinara. Opozicija tvrdi da je dug prema bankama mnogo veći i kažu da na poslednjoj sednici Skupštine nisu objašnjeni uslovi pod kojima se uzimaju novi krediti.

Zbog, kako je objasnio predsednik Opštine Goran Miljković, tekuće likvidnosti i finansiranja rekonstrukcije oronulog objekta za potrebe novog investitora, Bela Palanka zadužiće se 128 miliona dinara, a odluku o zaduživanju potvrdili su odbornici na poslednjoj sednici parlamenta.

Ipak, odbornicima nije objašnjeno pod kojim uslovima se uzimaju krediti i u kojoj banci, kaže opozicioni odbornik Slavenko Drobnjak, a nije objašnjeno ni novinaru Južnih vesti.

Nisu hteli da kažu. Ja sam pitao na Skupštini, ali nisu odgovorili. Nije rečeno ni koja banka, ni koji uslovi, ništa. Ponašaju se na krajnje nekorektan način, sa aspekta moći - kaže Drobnjak.

Na pitanje novinara Južnih vesti o uslovima pod kojim se uzimaju krediti, koliki je grejs period, kamata i koliki je period vraćanja, iz Opštine Bela Palanka samo su kratko odgovorili:

Opština Bela Palanka još uvek nije uzela kredite.

Krajem 2018. godine Opština Bela Palanka uzela je refinansirajući kredit od 107 miliona dinara kako bi sredila postojeća kreditna zaduženja, a kako sada tvrde iz kabineta predsednika Opštine, Belopalančani su dužni manje od 100 miliona dinara. skupština Izglasano zaduživanje, ne otkrivaju se uslovi; foto: Lj. F.

Trenutno zaduženje Opštine Bela Palanka iznosi 87 miliona dinara - stoji u šturom odgovoru.

Ipak, samo poslednji refinansirajući kredit je uzet na 5 godina sa grejs periodom od godinu dana, a tada, novembra 2018. godine, prema Miljkovićevim rečima, Opština je već dugovala više od 100 miliona bankama.

Da su Belopalančani dužni mnogo više od one cifre kojom barata vlast, smatraju u opoziciji.

Šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Slavenko Drobnjak kaže da se samo za vreme njegovog odborničkog mandata lokalna samouprava zadužila sa 280 miliona dinara.

Ja sam odbornik godinu i po dana, malo više od toga. Prošli put je uzet dugoročni oko 100 miliona, sada se uzima 128. A gde su krediti od ranije, recimo onaj za gradnju hale. Oni barataju cifrom od 90 miliona. Moja crna slutnja je da Opština duguje više od pola milijarde dinara kredita - kaže Drobnjak.

Podsetimo, najnoviji kredit se uzima kako bi lokalna samouprava sredila orunulu halu nekadašnje fabrike Femid, koju će kasnije na 3 godine iznajmiti austrijskom investitoru koji će u Palanci otvoriti fabriku auto-delova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djura

    08:14 // 22. 5. 2020.

    Najbolje da se opština zaduzi u "SPLET" sa 80% kamate,a svi znaju ko je bio jedan od vlasnika.A sad glumi opoziciju,hahaha,zalosno.

  • ђура

    16:08 // 20. 5. 2020.

    Precizno receno ... Имате шансу да размислите и бирате праве људе који ће сервисирати потребе вашим парама .

    • Precizno rečeno...

      16:41 // 20. 5. 2020.

      Nemamo sanse.Oni su vec dobili i sledce izbore ucenama i kupovinom glasova. Da tuzilastvo i sudovi rade svoj posao oni ne bi ni mogli da se kandiduju,a dok se to ne desi izbori su jedna obicna farsa

  • ђура

    12:26 // 20. 5. 2020.

    Тако то раде демократе пресвучене у СНС одела.
    То је СНС кадровска политика .

    • Precizno rečeno...

      14:43 // 20. 5. 2020.

      Nisu oni ni demokrate ni sns-ovci, oni su organizovana grupa otimača narodnih para. Nema to nikakve veze sa politikom, politika je samo bacanje prašine u oči

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: