Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 9. 10. 2012.

| Društvo

Voće sa Himalaja uspeva u Novom Selu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
godzi-bobice.jpg
Godži bobice foto: svetbiljaka.com

Godži bobice ili kako ih Kinezi zovu srećne bobice iako su karakteristične za Aziju, uspevaju i na Balkanu, i to baš u Novom Selu, nadomak Niša.

Reč je o slatkom voću poreklom sa Tibeta, sa Himalaja. Ljubiša Jovanović iz Novog Sela, po zanimanju mašinski inžinjer, uspeo je iz semena da proizvede kvalitetan rod ove retke biljke.

- Uspeli smo najpre da selekcijom semena sa tri kontinenta odaberemo ono pravo, visokohibridno i to da zasejemo. Uspeli smo da izvedemo biljku do određene visine, da počne da cveta i rađa – rekao je Jovanović.

Godži bobice Jovanović uzgaja zajedno sa svoja dva sina koji su apsolventi agronomije. Svi se slažu da uz predan rad, uzgajanje ovog voća može da donese dobru zaradu.

- Na jednom hektaru može da se zaradi do 30.000 evra, a sva ulaganja u tu plantažu su oko 20.000 evra, i uloženo se može povratiti već u prvoj godini, a u drugoj i trećoj biće to trostruko i petostruko više – kaže Ljubišin sin Nikola.

Jovanović kaže da biljka nije teška za uzgajanje, a tajna je u neplodnoj zemlji. Biljka u istoj godini procveta, formira plod koji kasnije poraste do dva santimetra dužine, a plodovi se beru od avgusta do oktobra.

Poznato kao bobice sreće i zadovoljstva, ovo slatko azijsko voće u Americi se preporučuje i kao najbolji afrodizijak.

Godži bobice se jedu sveže, sušene ili prerađene u sok, a antioksidantni i imunološki parametri gotovo su dvostruki veći nego kod aronije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran jovanovic

    10:00 // 26. 6. 2016.

    Voleo bih znati nesto vise o sadnji i sadnicama
    Kad je najbolje za sadnju, na kom razmaku, treba li navodnjavanja, kolike su sadnice i posto su, i volro bih uzivo da vidm negde neki zasad i pricam sa vlasnimom jer sam dosta bacao pare i na puzeve i na lesnike sa tartufima. U ocekivanju nekog odgovota a kao znak ozbiljnosti pozdrav od zorana kod smedereva

  • Sljakarac

    09:40 // 26. 9. 2014.

    Da li je moguca maloprodaja?

  • bidza

    10:27 // 29. 11. 2013.

    Mozes li Ljubisaa da malo smanjis cenu sadnice?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: