Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 24. 1. 2015.

| Društvo

Voda na jugu se povlači, predejanska sela odsečena

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
vranje poplava
Reke polako povlače; foto: www.vranje.org.rs

Voda koja je usled jakih padavina juče poplavila Surdulicu, Vladičin Han, Vranjsku Banju, Predejanu i Grdelicu se povlači, ali su dva sela kod Predejana, zbog bujičnog potoka koji je presekao put, odsečena. 

U Vranju i Vladičinom Hanu u kojima je zbog poplava juče proglašena vanredna situacija, stanje se postepeno smiruje, u toku noći nije bilo padavina te su se i vodotokovi stabilizovali. Ekipe su na terenu, voda se ispumpava i nema ugroženih i povređenih.

Bujične reke i potoci, koji su naneli veliku materijalnu štetu u selima na desnoj obali reke Južne Morave i na teritoriji gradske opštine Vranjska Banja su u opadanju - kaže zamenik gradonačelnika i zamenik komandanta vranjskog Štaba Dragoljub Stevanović.

vranje poplava Nema životno ugroženih i povređenih; foto:www.vranje.org.rs

On ističe da postoje manji problemi oko mostova, uzrokovani visokim vodostajem prethodnih dana i noći, ali dodaje da su ekipe na terenu, kao i sva raspoloživa mehanizacija gradskih javnih preduzeća, koja će intervenisati na osnovu zaključaka Štaba za vanredne situacije.

Kako navode na zvaničnom sajtu Grada Vranja, nakon povlačenja vode biće sprovedena akcija čišćenja kuća i dvorišta, a preduzeće "Visan" ponudilo je uslugu dezinfekcije ugroženih područja bez naknade.

Gradski Zavod za javno zdravlje ispitaće higijensku i epidemiološku situaciju u poplavljenim kućama, a biće i organizovana dostava vode u selima koja to zatraže. Naloženo je i uklanjanje ostataka srušenog mosta u Korbevcu i praćenje stanja u naselju Savinci u Vranjskoj Banji.

Vodostaj reka Vrle, Kalimanke i Južne Morave kod Vladičinog Hana je u stalnom opadanju i da trenutno nije ugroženo nijedno naselje na tom području.


Dva sela kod Predajana odsečena

Južna Morava i Tulovska reka se polako povlače u svoja korita, a situacija u noćas poplavljenim selima u Grdelici se stabilizuje.

Desetak domaćinstava u Grdelici još uvek je pod vodom, kao i jedna kuća u Gornjem Bunibrodu.

Vatrogasne ekipe su na terenu i crpu vodu iz poplavljenih podruma“ - kaže Dejan Cakić pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

Nadležni iz Sektora za vanredne situacije trenutno se nalaze u Predejanu i pokušavaju da stabilizuju situaciju u Suševlju i Bričevlju. Ova dva sela su trenutno odsečena od sveta jer je bujični potok presekao put koji ih spaja sa Predejanom.

Zbog obilnih padavina i podizanja nivoa podzemnih voda u Leskovcu se rano jutros srušio potporni zid crepane "Mladost".


Neprohodan pravac ka Makedoniji

Zbog većeg vodostaja reke Južna Morava došlo do preplavljivanja putnog pravca od Niša ka makedonskoj granici, te je pravac II A-158 Niš - Vranje - Brestovac - Leskovac - Vladičin Han – Vranje - Bujanovac- državna granica sa Makedonijom trenutno neprohodan, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije". poplave Sledi ispumpavanje vode; foto:mihovilkozersky

Zbog obilnih padavina i većeg vodostaja reke Južna Morava došlo je do preplavljivanja putnog pravca II A 158, deonica Predejane-Vladičin Han od km 256+094 do km 257+094, a na km 249+760 došlo je do odnošenja nasipa puta, i do potpune obustave saobraćaja od 18 sati. Alternativni putni pravac je državni put I B 44.

Podsetimo, opštine i sela na jugu juče je zadesila velika poplava. Pedesetak kuća u Grdelici, Guberevcu, Gornjem i Donjem Bunibrodu bilo je poplavljeno sinoć kada su velikom brzinom nadošle Južna Morava i Tulovska reka, a u Vranjskoj Banji i Vladičinom Hanu proglašena je vanredna situacija.

U Vranju su najugroženija bila sela Korbevac, Kupinince, Zlatokop, Tibužde, Bujkovac i Gornje Trebešinje, gde je pričinjena velika materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava. Inače, uzrok naglog rasta nivoa bujičnih potoka je zemlja koja je natopljena velikom količinom otopljenog snega, nije bila u stanju da prihvati nagle i obilne padavine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: