Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:51, 14. 10. 2011.

| Društvo

Voda u Nišavi kod Niša ispravna

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
nisava kod tvrdjavskog mosta

Analiza Hemijsko-ekološkog centra PMF pokazala da je i pored sušnog perioda kvalitet vode u Nišavi zadovoljavajući.

Prema podacim prikupljenim na mernom mestu kod tvrđavskog mosta u centru grada, većina merenih parametara je u granicama normale ili blago van njih.

Količina kiseonika u vodi, koja naročito u sušnim mesecima, kada je vodostaj nizak, može da izazove ozbiljne posledice.

- Smanjenje kiseonika u vodi otežava život vodenim organizmima, pa može dovesti do trajnog poremećaja ekološke ravnoteže - pojašnjavaju iz Hemijsko ekološkog centra.

Još jedan, po njihovoj oceni važan parametar za površinske vode je pH vrednost, koja je u uzetim uzorcima takođe prihvatljiva.

- Od pH vrednosti zavisi i rast i razvoj biosveta vode, posebno riba. Ako pH vrednost vode padne ispod 6, dolazi do uginuća puževa i ljuskara, dok pri vrednostima manjim od 5,5 dolazi do pomora pastrmke i lososa. Ukoliko vrednost bude manja od 5, ili čak i 4,5, što predstavlja već jako kiselu sredinu, dolazi do uginuća smuđa, štuke i jegulje - kažu u Centru uz napomenu da je izmerena pH vrednost Nišave 7,22 i spada u najvišu, prvu grupu površinskih voda.

Iz Centra pozivaju sve građane da im se jave ukoliko u svom životnom okruženju uoče neki ekološki problem.

Osnovni zadatak Hemijsko-ekološkog centra Grada Niša je praćenje parametara kvaliteta vode, vazduha, zemljišta i namirnica na području Grada Niša.

Centar je pokrenula grupa studenata i njihovih mentora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u okviru Programa “Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice” (PECD program) pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d."

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: