Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 11. 3. 2015.

| Društvo

Voda u Nišu poskupljuje?

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-voda-vodovod-ispravnost-vode-Ilustracija-KOSTA-Juzne-vesti.jpg
Domaćinstva će možda ubuduće kubik vode plaćati oko 17 dinara više

Niški Vodovod doneo je odluku o poskupljenju vode i kanalizacije za skoro 40 odsto, koju će u narednih 15 dana dostaviti Gradskom veću na odlučivanje. Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da će “takvo poskupljenje teško proći”.

Kako kažu u JKP “Naisus”, Nadzorni odbor ovog preduzeća odlučio je da cena vode za domaćinstva sa dosadašnjih 44,58 dinara po kubiku treba da poskupi na 61,38 dinara, a kanalizacija sa 8,46 na 11,66 dinara, dok će za pravna lica cena kubika ostati nepromenjena.

Takođe, ukoliko predlog poskupljenja “prođe” na Gradskom veću, meštani sela Mramor, Sečanica, Krušce, Gornji Matejevac, Hum, Knez Selo, Čamurlija koja imaju pojedinačne vodomere će ubuduće umesto 51,23 dinara plaćati 70,59 dinara za kubik vode.

U selima u kojima korisnici sami održavaju vodovodnu mrežu, najavljuju u Vodovodu, cena kubika će sa dosadašnjih 40,11 dinara “skočiti” na 55,24 dinara.

U vodovodu nisu navodili razloge za poskupljenje, a direktor “Naisusa” Dejan Andrejević je u jutarnjem programu TV “Zona plus” izjavio da je ideja da se cena vode za fizička lica izjednači sa budžetskim korisnicima, a da oni, privreda i mala privreda ostaju na istoj ceni.

Time dobijemo 20 dinara povećanja po kubiku vode. Neko će reći da je to previše, da je to neprimereno. Međutim, uzmimo maksimalni iznos od 10 kubika vode koje prosečno domaćinstvo potroši, pomnožimo sa 20 dinara poskupljenja, i to je 200 dinara više na mesečnom nivou. Ovo je možda moje nesrećno poređenje, ali je realno životno: to je paklica cigareta koju čovek popuši za jedan dan - objasnio je Andrejević za TV "Zona plus".


Slavković: Babe i žabe neće proći na Veću

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da zahtev iz "Naisusa" još uvek nije došao do Gradskog veća, ali da je to pitanje “neozbiljno plasirano od strane direktora, jer to nije stvar proste matematike.”

Oni su sabirali jednu cenu kod pravnih lica, drugu kod fizičkih, sabrali babe i žabe, podelili na pola i dobili babu-žabu. Prvo moramo da vidimo koliko je učešće u ukupnom prihodu fizičkih, a koliko pravnih lica. Lično mislim da je veći prihod od fizičkih nego od pravnih, dakle prvo moramo da vidimo tu proporciju. Ja odgovorno tvrdim da ovakvo poskupljenje ne može da prođe na Veću - kaže Slavković.

490x370-slavkovic-velika Slavković kaže da će Vodovod morati da objasni razloge za poskupljenjeOn je dodao i da odluku o cenama donose većnici, a ne javna preduzeća, te da bi "cene bile ko zna kolike kada bi se javna preduzeća pitala".

Oni nemaju nijedan drugi način da poboljšaju svoju efikasnost nego da povećavaju cene i nateraju građane da plaćaju skuplje. To vreme je prošlo - uverava Slavković.

U Vodovodu nisu želeli da komentarišu Slavkovićeve izjave, već su kratko rekli da će odluka Nadzornog odbora biti prosleđena većnicima koji će se za otprilike mesec dana izjasniti o poskupljenjima.


Forum: Nema opravdanja za povećanje cena

Predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” Jovan Jovanović navodi da ovaj Centar, koji je zakonski ovlašćen za to, nije dao saglasnost “Naisusu” za povećanje cena, zato što, prema njegovim rečima, u ovom trenutku nema ekonomskih opravdanja za to.

Zapravo, suprotno, postoje opravdani razlozi za smanjenje cena, a to su umanjenje zarada u javnom sektoru i očekivano smanjenje broja zaposlenih u ovim preduzećima - kaže Jovanović.

On podseća i da su javna komunalna preduzeća neprofitne organiacije, i da je njihov najveći trošak upravo zarada zaposlenih, zbog čega i “smanjenje njihovih zarada mora da utiče i na smanjenje cena njihovih usluga”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lepa

    20:16 // 16. 3. 2015.

    Voda u Novom Sad i Beogradu je skuplja jer se PRERAĐUJE, naročito Novosadska, imaju troškove oko prerade. A Niš pije vodu BEZ PRERADE jer je voda kvalitetna. Nemate opravdanja za poskupljenje.

  • mira

    15:46 // 12. 3. 2015.

    e da moja ulica delnicka ko vrtiste ima vodovod pola ulice ima a druga polovina nema pa zitelji vodu za pice donose iz nisa a ima puno dece pa se plasimo epidemija pa da ne bi vise brinuli neka nam i

  • tranzicija svesti

    14:36 // 12. 3. 2015.

    Prosečno povećanje računa je "samo" 200din?!? Šta ti nama daješ kvalifikacije šta je mnogo ili malo?!? Zbog čega je usledilo povećanje, to treba da odbrazložiš! Jer ti (vam) se može?!? Pa tako kaži!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: