Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 23. 7. 2021.

| Društvo

Voda u Prokuplju poskupeće postepeno - do kraje godine za 10%, u naredne 3 godine za 25%

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Skupština Prokuplja
Skupština Prokuplja usvojila poskupljenje vode za 25 odsto; Foto: Lj. M.

Iako je ranije najavljeno da će pijaća i otpadna voda u Prokuplju od narednog meseca poskupeti za 25%, na sednici Skupštine doneta je odluka da se poskupljenje odvija parcijalno. Tako će računi Prokupčana za vodu do kraja godine biti uvećani za 10 %, sledeće godine za 15, potom će 2023. godine voda poskupeti za 20, a poskupljenje od 25 % u odnosu na trenutnu cenu građani će osetiti na računu za 3 godine.

Obrazlažući ovakvu odluku, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je podsetio da se cena vode nije povećavala unazad desetak godina i tvrdi da Prokupčani imaju najjeftiniju vodu u ovom delu Srbije, te da predstavlja socijalnu kategoriju.

Cena proizvodnje vode je daleko veća od njene prodajne cene, pa je sasvim na mestu da je JKP Hammeum zatražio njeno povećanje. To povećanje faktički iznositi 25 odsto od sadašnje cene, ali što je najvažnije, računi građana će se postepeno, na godišnjem nivou povećavati za 5, s tim da će do kraja godine imati povećanje od 10 odsto - kazao je Aranđelović.

On je pojasnio da po još uvek važećem cenovniku građani Prokuplja plaćaju 40 dinara za 1.000 litara vode, a sa povećanjem i uz subvenciju Grada do kraja godine plaćaće 44 dinara, odnosno 4 dinara više nego do sada, dok će realno povećanje iznositi 50 dinara.

Osim subvencionisanja u poskupljenju cena, odlučeno je i da se iz gradske ksase za troškove JKP Hammeum izdvoji 48 miliona dinara, a taj novac će biti utrošen za održavanje vodovodne mreže, kao i uređenje vodotokova drugog reda koji su prešli u nadležnost preduzeća, a pored redovnih troškova deo novca će biti uložen za nabavku novih mašina i uređenje Gradskog groblja.

Za građane će od narednog meseca poskupeti i komunalne usluge koje pruža privatna firma Porr-Werner Weber, a računi će biti uvećani za 17,4 odsto.

Troškovi korišćenja vozila, goriva, mazuta, održavanja, samo su neki od razloga zašto su odbornici Grada dali saglasnost na nove cene usluga koje se kako tvrde u PWW nisu menjane od 2016. godine, te da je prethodne zahteve za usklađivanje cena od 2017. do 2020. godine gradska vlast odbijala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    10:46 // 24. 7. 2021.

    Kog gradskog groblja kada je postojece popunjeno, a ljudi se sahranjuju bukvalno u sljunak pored reke?

  • Ivan

    14:43 // 23. 7. 2021.

    Uiuu,to zlatno je doba!
    Bravo,za našu decu,tako treba!
    Ma odma 25%,poskupljuj i onako je najjeftinija u regionu!

    • Smuk

      23:35 // 23. 7. 2021.

      Kod nas je sve moguće :zaposle 3-4.000 njihovih "sposobnih" kadrova i počnu poskupljenja . Otpuste 100 jadnika - opet poskupljenje !

  • Prodavac magle

    14:15 // 23. 7. 2021.

    Ovi kraljevi proizvode vodu. Uskoro ce da proizvode i vazduh i prodaju. Tacnije, pod izgovorom raznih ekoloskih taksi, oni vec i naplacuju vazduh samo narod ogranicenih umnih kapaciteta nije u stanju da to shvati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: