Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 30. 7. 2019.

| Društvo

Vodovod o poplavama u Nišu: Građani sami da se zaštite od izlivanja fekalija

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
kiša poplava
Mnoge ulice juče bile pod vodom; Foto: JV

Niške ulice su juče popodne ličile na bujične potoke, uprkos tome što su iz gradske vlasti najavili da će novoizgrađeni kolektori sprečiti ovakve nepogode. Iz Vodovoda uveravaju da kanalizacioni sistem, uprkos jučerašnjim poplavama, funkcioniše, osim u slučaju kada padne ekstremna količina kiše. Zbog klimatskih promena iz Naisusa savetuju građanima da se sami zaštite ugradnjom povratnih klapni.

Iz niškog Vodovoda kažu da su izmerili da je u pojedinim momentima kroz sistem prolazilo i 80.000 litara vode u sekundi, a da je prosečan protok 1.200 do 1.300 litara. kiša poplava Mnoge ulice juče bile pod vodom; Foto: JV

Objašnjavaju da je zbog ovolike količine padavina, koja je ekstremna, kanalizacioni sistem bio maksimalno opterećen. Navode i da je voda za pola sata otišla sa ulica, što je potvrda da sistem funkcioniše.

Uz navode da nijedan kanalizacioni sistem ne bi mogao da izdrži toliku količinu vode, dodaju i da građani, zbog klimatskih promena, treba da razmišljaju o ugradnji povratnih klapni koje bi sprečile izlivanje fekalija u ovakvim situacijama.

Kanalizacioni sistem je u funkciji, još je dodatno proširen kolektorom na Palilulskoj rampi koji je prošle godine urađen, ali kako dolazi do vremenskih i klimatskih promena, što nije bilo prirodno stanje na ovim prostorima u ranijem periodu, moramo da napomenemo da naši sugrađani počnu da razmišljaju o ugradnji individualnog zaštitnog uređaja koji se zove povratna klapna, a koji ima zadatak da u kanalizacionoj priključnoj šahti spreči vraćanje fekalnih voda u delu cevi prema kući kada dođe do ovakve ekstremne situacije - saopštili su iz Vodovoda.


Hidrometeorolog: Bilo je i većih padavina

Da je juče za dva sata palo 36 litara kiše po kvadratu, a ukupno 38 litara, podatak je niške hidrometeorološke službe, odakle kažu i da su ove padavine bile najavljene. Meteorolog Zoran Vasiljević potvrđuje da je to velika količina, ali dodaje da je takvih padavina, pa i većih, bilo i ranije.

Zato je, smatra, prilikom projektovanja odvodnog sistema, trebalo da su uzimane u obzir i padavine kao jučerašnje.

Te kiše se javljaju, bile su i veće. Logično je ako se uzme neki višedecenijski maksimum da je trebalo da bude predviđeno da sistem prihvata i veće količine padavina. Ali kod nas je sve moguće, pa i da se projektuje i za manje. Ako je projektovan za te padavine, onda su problem verovatno neodržavanje, zapušenost, oštećenja - navodi Vasiljević.

Podsetimo, prošle godine je gradska vlast najavila da se do jeseni završava izgradnja Južnog kolektora, koji bi trebalo da bude povezan sa kolektorom EI i da odvodi kišnicu, kako ne bi plavilo. Takođe, Čairski kolektor koji je završen i povezan 2017. godine trebalo je, makar prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, da reši problem koji tokom svake jače kiše imaju stanovnici ovog dela grada, kao i zgrade javnih ustavova poput Kliničkog i Sportskog centra.

Da je najavljeno da bi Južni kolektor trebalo da reši ove probleme, podsetili su i iz Saveza za Srbiju.

Ipak, poslednjih dana su građani svedoci da je tokom pljuskova i dalje nemoguće proći ulicama oko Čaira, naročito Zetskom, a iz Kabineta gradonačelnika nisu odgovorili na novinarksa pitanja da li je neko domaćinstvo juče bilo poplavljeno, kolika je šteta, kao ni da li je mreža kolektora završena i koliko su koštali radovi.

Iz Gradske kuće su uputili novinarku na JKP Naissus koji se oglasio saopštenjem.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloje

    09:31 // 31. 7. 2019.

    A kako i čime da se zaštitimo od pacova koje je voda izbacila na ulice i koji sada kao domaće životinje trče po ulicama u centru grada?

    • ???

      09:41 // 31. 7. 2019.

      Pitaj u polj,apoteci,kupujem i stavljam u ygradu,mislim da se zove na R , NIJE MI PRI RUCI.Kod mene setali stepenistem .

  • Yolo

    09:28 // 31. 7. 2019.

    Povratnu klapnu, ili žabicu, sam ugradio pre par godina, sitnica od 130 evra sa radom, podrum mi je opet poplavljen.
    Niko ne reče da ona zatvara sav protok vode i onu koja se vraća i onu koja odlazi u kanalizaciju, a kada ne može da ode izliva se...

    To je priča za malu decu, nego vodovodnu mrežu oko Doma zdravlja treba prilagoditi za ovovekovne uslove i postojeći broj stanovnika.

  • bezvlasce

    08:29 // 31. 7. 2019.

    Od Maksija pa do Vozdove skole, po onom jadnom behatonu je sam pesak.Sva sreca da nemamo para za djonske cipele, inace bi se polomili.Ispred Lutkarskog je nuznik za kucne ljubimce, a i na tom jadnom prostoru koga zovu TRG, automobile parkiraju vlasnici lokala.Prosetajte,milicajci svih sorti, ima vas.Sta radite?

    • Djunta

      18:03 // 31. 7. 2019.

      Bravo! I,ne obican trg,vec Partijarha Pavla!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: